Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria vrea să blocheze negocierile de aderare la UE a Macedoniei de Nord

7
16 Nov 2020 08:34:31
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bulgaria intenţionează să îşi exprime, marţi, opoziţia faţă de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, pentru că cele două ţări nu şi-au rezolvat încă disputele legate de istorie şi limbă, a declarat ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva, transmite Reuters.

Miniştrii Afacerilor Europene din UE urmează să discute despre lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord pe 17 noiembrie. Dacă una dintre ţări votează împotriva cadrului negocierilor, discuţiile de aderare nu pot fi lansate în mod oficial.
 
„Bulgaria spune nu începerii negocierilor, nu spunem nu aderării Macedoniei la UE”, a declarat duminică Zaharieva postului de televiziune BTV.
 
Aceasta a arătat că Macedonia de Nord nu respectă tratatul de prietenie semnat de cele două ţări balcanice în 2017 şi are politici bazate pe urmă faţă de Bulgaria.
 
Sofia doreşte ca ţara vecină să recunoască faptul că naţiunea şi limba ei au rădăcini bulgare şi doreşte ca aceasta să pună capăt retoricii anti-bulgare. Skopje spune că identitatea şi limbajul său nu sunt deschise discuţiei.
 
În pofida discuţiilor de luna trecută, la care a participat şi Germania, care speră ca negocierile cu Macedonia de Nord să poată începe în timp ce Berlinul deţine preşedinţia rotativă a UE, până la sfârşitul anului, vecinii balcanici nu au ajuns încă la un acord.
 
„Nimeni nu le contestă dreptul de a-şi autodefini naţiunea şi de a-şi numi limba aşa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se va baza pe ura, furtul istoriei şi negarea Bulgariei ”, a spus Zaharieva.
 
Primul ministru al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a declarat că era pregătit pentru o astfel de mişcare şi că mai este timp până la sfârşitul lunii decembrie pentru convocarea primei conferinţe interguvernamentale pentru lansarea discuţiilor de aderare.
 
„Aştept responsabilitate, un semn de prietenie din partea Bulgariei. Avem nevoie de prietenie, de o mână de ajutor, pentru a merge împreună pe calea europeană”, a spus Zaev reporterilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.11.2020, 08:47:39

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
16.11.2020, 10:35:42

Cel mai bine ar fi să dispară Bulgaria și să fie împărțită între Grecia, Serbia și România...

-2 (4 voturi)
costica cova
16.11.2020, 10:58:42

Macedonia de Nord este singura țară din Balcani care recunoaște minoritatea aromână (macedoromână ) de pe teritoriul ei ....Slavii (bulgarii )trebuie să știe că la venirea lor pe aceste teritorii nu le-au găsit pusti ci locuite de alții....așa că să o lase mai ușor cu istoria fiincă și-au însușit la fel precum grecii (falsificînd istoria ) legendele și faptele altora...Tracii din al cărui neam ei nu fac parte nu au nimic în comun cu bulgarii așa cum huni nu au nimic în comun cu ungurii în afară de faptul că au locuit ori mai locuiesc pe aceleași teritorii....

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
16.11.2020, 12:02:04

Comentariu considerat abuziv.

costica cova
16.11.2020, 12:43:08

Aveți dreptate....

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările