Europa

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria vrea soldaţi francezi, nu americani pe teritoriul său, potrivit unei surse de la Bruxelles

7
26 Jan 2022 13:45:15
Autor: Viorica Marin
Soldaţi francezi
Soldaţi francezi

Bulgaria nu doreşte soldaţi americani pe teritoriul său, dar este gata să accepte francezi, a declarat pentru postul naţional de radio BNR o sursă diplomatică de la Bruxelles. Decizia este aşteptată la mijlocul lunii februarie, în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

Marţi, Pentagonul a anunţat că este gata să trimită 8.500 de militari în Europa în sprijinul împotriva unei posibile acţiuni militare ruse împotriva Ucrainei. Sursa de la Bruxelles a subliniat că Federaţia Rusă a desfăşurat 140.000 de soldaţi la graniţă, îşi mută navele din Marea Mediterană în Marea Neagră şi şi-ar putea dubla forţele extrem de rapid. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se are în vedere trimiterea de trupe pe flancul de sud-est al Alianţei, dar a adăugat că o decizie în acest sens încă nu a fost luată. 
 
De asemenea, Stoltenberg a confirmat că Spania va trimite în Bulgaria nave, care se vor alătura forţelor navale ale Alianţei şi intenţionează să trimită şi avioane de vânătoare. Ţările de Jos vor trimite în Bulgaria două avioane de vânătoare F-35, începând din aprilie, o navă şi trupe terestre pentru a ajuta forţele de răspuns ale Alianţei. Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe NATO în România.
 
Bulgaria pregăteşte un plan de acţiune în cazul diferitelor scenarii privind situaţia din Ucraina
 
Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a prezidat prima şedinţă din anul 2022 a Consiliului de Securitate din cadrul guvernului, fiind analizate riscurile şi provocările în contextul mediului complicat de securitate ca urmare a tensiunilor din jurul graniţei Ucrainei. Participanţii la întâlnire au prezentat prim-ministrului o analiză a situaţiei geopolitice, precum şi eventualele măsuri discutate în cadrul NATO pentru a demonstra solidaritatea pe flancul său sud-estic.
 
Petkov a precizat că toate deciziile luate de guvern vor fi în concordanţă cu evoluţia situaţiei şi cu posibila escaladare a conflictului, inclusiv cu măsurile de evitare a efectelor economice negative. Şeful executivului de la Sofia a subliniat că Bulgaria este un aliat loial în Alianţă, iar solidaritatea este cel mai puternic răspuns. Consiliul de Securitate va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei şi va pregăti un plan de acţiune în cazul diferitelor scenarii. Prim-ministrul Bulgariei l-a însărcinat pe ministrul apărării, Stefan Ianev, să prezinte la şedinţa cabinetului un proiect de adoptare a poziţiei naţionale şi măsurilor de consolidare a sistemului de securitate al Bulgariei, capacităţii de luptă a armatei bulgare şi suportului său tehnic.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
26.01.2022, 14:37:19

Soldati francezi? Astia vin cu tot cu "neveste"...sa vezi ce baluri si serate trag in Sofia, ca pe vremea WWII. Bulgaria - tot Bulgaria, vorba lui Base...

0 (4 voturi)
BOXCAR Willie
26.01.2022, 14:49:02

Pe vremea WW II in Sofia la serate mergeau nemti.... Sau poate si francezi colaborationisti, cine stie....

-7 (7 voturi)
BOXCAR Willie
26.01.2022, 14:57:23

Bulgaria a avut o politica externa duplicitara tot timpul. Si-a atacat fostii aliati in razboaiele balcanice, s-a aliat cu fostul opresor in primul razboi mondial, in al doilea s-a grabit sa se alature axei Roma-Berlin-Tokio, dar nu a trimis niciun soldat pe frontul de est. Pe mine ma umfla rasul cand ma gandesc ca anumite surse afirmau in urma cu ceva timp ca au sanse mai mari ca Romania sa obtina ridicarea vizelor pentru US. Si, nu m-ar mira sa fie adevarat!

-7 (9 voturi)
Adin care bea gin
26.01.2022, 15:44:17

Francezii o sa le trimita magrebieni...

-10 (12 voturi)
Sub Marinu
26.01.2022, 15:44:22

I-a intrebat cineva de loialitate sau se simt cu musca pe caciula si au tinut 'sa precizeze'?

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările