Cafeneaua Coanei Europa: Socialiştii europeni, din ce în ce mai puternici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coana Europa vede cum prin bucătăriile de pe bătrânul continent se fierb tot felul de produse, rezultate ale unor reţete  politice diversificate. Tot mai multe state europene, membre sau nu ale familiei Coanei Europa merg pe mâna unor lideri socialişti.

Este de notorietate publică victoria lui Alexis Tzipras, liderul SYRIZA din Grecia. Adept al liniei dure, de neamestec în treburile interne ale Elladei, tânărul politician a bătut cu pumnul în masă şi a câştigat. Coana Europa, după ce şi-a tot ameninţat fiica cea mare cu sancţiunile, a ajuns deunăzi la concluzia că Atena începe să-şi revină, deci poate primi în continuare bani.

Este posibil să aibă şi lovitura de stat eşuată din Turcia rolul său. Erdogan este şi el un lider naţionalist, dar cu vederi socialiste, care nu dispreţuieşte ajutorul lui Vladimir Putin, ca de altfel şi Alexis Tzipras. Acum că în Elveţia se discută premisele reunificării Ciprului, faceţi dumneavoastră legătura.

În Spania, de şase luni, Mariano Rajoy se luptă să formeze guvernul. El, lider conservator, avea nevoie de voturile socialiştilor spanioli. Pedro Sanchez, liderul socialist, a tergiversat cât a putut. Ba chiar a ştiut să se retragă la timp, socialiştii s-au abţinut, guvernul Rajoy s-a format, regele Felipe al VI-lea poate sta liniştit. Socialiştii sunt, aşadar, marii câştigători, pentru că ei vor avea cheia rezistenţei guvernului spaniol.

Franţa are o puternică mişcare socialistă, care şi-a arătat forţa la recentele greve împotriva contractului colectiv de muncă, în care patronatul ar fi avut mari avantaje. Totuşi, eşecul lamentabil al social-democratului Francois Hollande se repercutează şi asupra lor. Trompeta schimbării aparţine Frontului Naţional, condus de Marine le Pen, care conduce în sondajele efectuate pentru a arăta cine va fi noul preşedinte al Franţei. Aşa sunt francezii, le plac măsurile de stânga, luate de către oamenii de dreapta.

Duminică, în Bulgaria vecină, primul tur al prezidenţialelor a fost câştigat de fostul comandant al Aviaţiei Militare Bulgare, generalul Rumen Radev, care a devenit foarte popular în vară, când a demisionat din Armata Bulgariei afirmând că el ca profesionist nu şi-a putut impune punctul de vedere în faţa Ministrului Apărării, evident un om politic. Generalul a câştigat în faţa rivalei, susţinute de partidul de guvernământ, cu orientare conservatoare. Generalul susţinut de socialiştii bulgari, potrivit estimărilor, are prima şansă în turul II, programat pentru 13 noiembrie. El s-a pronunţat pentru o mai bună poziţionare a Bulgariei în Uniunea Europeană, însă criticii i-au lipit artificial eticheta de „pro-rus”.

Am lăsat la urmă Republica Moldova. Cronologic, alegerile de acolo au fost înaintea celor din Bulgaria, pe 30 octombrie 2016, însă Republica Moldova este un stat vecin Uniunii Europene. Socialistul Igor Dodon a câştigat în faţa Maiei Sandu, care se vrea exponentă a curentului pro-european. Igor Dodon a câştigat detaşat, având prima şansă în turul doi, tot pe 13 noiembrie 2016. Asta pentru că multora certitudinile de moment le plac mai mult decât promisiunile Maiei Sandu. Igor Dodon este numit „pro-rus”, cum este de altfel şi cazul lui Rumen Radev în Bulgaria. Maia Sandu e numită destul de artificial „pro-europeană”. Republica Moldova, deşi susţinută economic de România, se află mai mult în sfera de influenţă economică a spaţiului ex-sovietic, oricât s-ar căzni adepţii Maiei Sandu să nege. În plus, deocamdată Republica Moldova se află în aşa numita politică de vecinătate a Uniunii Europene, nu în cadrul celei de extindere, care dată fiind criza provocată de refugiaţi, de Brexit, are şanse mici să fie reactivată. Este evident că se dă o luptă de propagandă, copios animată şi de unii politicieni români, potrivit căreia o eventuală unire cu România ar aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, însă aceasta este doar o idee care prinde doar în momente de campanie electorală, pentru că şi în România, pe 11 decembrie 2016 vor fi alegeri parlamentare, iar campania electorală stă să înceapă, pe 11 noiembrie 2016.

Aşadar, un lucru este cert, socialiştii au reuşit sau sunt pe punctul de a ajunge la putere în multe state europene, ceea ce o determină pe Coana Europa să se gândească dacă acesta este sau nu un semnal al schimbării paradigmei politice europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite