Europa

articolul anterior articolul urmator

Camere de supraveghere în Paradisul îndrăgostiţilor secreţi. Veneţia va monitoriza masiv turiştii din oraş

2
9 Oct 2021 17:21:49
Autor: Cristina Ene
Bazilica Santa Maria della Salute din Veneţia FOTO SHUTTERSTOCK
Bazilica Santa Maria della Salute din Veneţia FOTO SHUTTERSTOCK

Veneţia, oraşul întâlnirilor romantice şi destinaţia perfectă pentru aventurile amoroase, ales de actori, politicieni şi turişti din toată Europa, este la un pas să fie transformat dramatic de noi măsuri ale municipalităţii pentru evitarea aglomerărilor turistice. Oraşul urmează să fie masiv supravegheat şi călătorii care doresc discreţie nu mai pot rămâne anonimi, informează Daily Beast.

Autorităţile care administrează oraşul au început să colecteze date de pe telefoanele mobile ale tuturor celor care sosesc în Veneţia şi nenumărate camere de supraveghere vor observa turiştii peste tot, în destinaţiile favorite şi pe cea mai mare parte a canalelor destinate plimbărilor romantice.
 
Primarul veneţian Luigi Brugnaro, care a anunţat recent planul muncipalităţii, a precizat că scopul lui este monitorizarea fluxului turiştilor astfel încât, în situaţia unui trafic intens şi a unor mari aglomerări, să poată fi luate măsuri de control al numărului de oameni care intră în oraş.
 
Astfel, primăvara următoare, înainte de startul sezonului turistic, muncipalitatea va purcede la instalarea turnichetelor (barierelor în cruce) care pot fi închise dacă se atinge capacitatea maximă.
 
De asemenea, în vara anului următor, cei care plănuiesc să vină la Veneţia trebuie să-şi facă în prealabil o rezervare şi să plătească o taxă pentru a putea avea acces în centrul oraşului, a precizat Biroul Turistic veneţian pentru Daily Beast.
 
Mai mult decât atât, călătorii vor fi obligaţi să-şi dea numele real când se cazează la hotelurile din Veneţia.
 
Planurile de limitare a turiştilor sunt menite să protejeze destinaţiile istorice care au suferit deteriorări ca urmare a fluxurilor masive de turişti vreme de decenii. Dacă veneţienii au salutat în pandemie lipsa lor, hotelierii se tem că turiştii care îşi doresc discreţie vor căuta alte destinaţii.
 
„Cuplurile aleg Veneţia pentru a se feri de priviri indiscrete, or noua măsura îi va determina pe unii dintre ei să-şi reconsidere opţiunea. Dacă ştii că telefonul tău este localizat sau dacă eşti obligat să te înregistrezi doar pentru a lua aici o cină romantică, atunci ca mulţi alţi oameni preferi să renunţi”, spune Maria Volante, angajată la hotelul de patru stele Ca Maria Adele.
 
Întrebate ce părere au despre noile măsuri, cuplurile ce se delectează cu o băutură la o terasă, într-o seară de octombrie, în Piaţa San Marco, au sentimente amestecate.
 
„Dacă sunt  menite să controleze mulţimile pentru a face oraşul mai respirabil şi mai plăcut atunci cui îi pasă”, spune bărbatul, un francez. Prietena sa, care a insistat să nu fie numită, nu este însă de acord: „Poate că nu toată lumea ar vrea ca viaţa sa intimă să fie înregistrată într-o bază de date publică.  Supravegherea prin camere şi urmărirea telefoanelor mobile ar putea face oamenii să se simtă urmăriţi”.
 
Camerele de supravegherele au apărut deja în apropiere de Piaţa San Marco unde mai mult de o duzină de camere transmit imagini pe ecrane mari. Instalaţi într-o cameră de control, oficialii monitorizează mulţimile şi le compară cu datele disponibile de pe telefoanele mobile.
 
Datele vor fi ulterior analizate pentru a compune un tablou demografic al vizitatorilor, în funcţie de naţionalitate şi vârstă.
 
„Ne furnizează informaţii valoroase. Ştim astfel cine a fost în piaţă, de unde a venit şi unde s-a dus ulterior. Vom avea informaţii mai detaliate când vor începe rezervările”, spune şefa biroului de turism, Simone Venturini.

Pe baza lor, autorităţile oraşului vor putea decide când să închidă turnichetele şi când să oprească rezervările, mai ales la ore de vârf. Nu este clar dacă sistemul va funcţiona doar pe parcursul sezonului turistic sau va fi folosit în permanenţă.
 
Planul privind monitorizarea fluxului de turişti şi taxei de acces era prevzăut pentru 2020 după votarea unui buget de 3,5 milioane de dolari în acest sens. Cei vizaţi erau mai ales pasagerii navelor de croazieră care năvăleau în oraş în grupuri mari. Din 2021, vapoarele turistice masive nu mai au voie să acosteze în portul Veneţiei.
 
Prima turnichetă de testare a fost deja instalată în districtul Tronchetto, urmând ca celelalte să fie puse până la 22 septembrie 2022.
 
Cu toate astea, datele de localizare de pe telefoanele mobile şi imaginile de pe camerele de supraveghere se înregistrează deja în arhivele municipalităţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Camelia Sorescu
9.10.2021, 17:39:59

Bineînțeles, asistăm la întinderea tentaculelor statului Chinez în Europa în acest moment. Împânzirea realității cotidiene cu camere e doar primul pas, exact ca în China. La fel ca și acolo vom sfârși prin a avea scoring social, în funcție de ceea ce opinăm, întreprindem, trăim și generăm în jurul nostru punctele cresc sau scad iar aceste două lucruri vor duce la efecte precum: - poți fi dat afară de la muncă - ți se poate anula orice titlu academic - nu mai ai voie să circuli cu mijloacele de transport în comun, să folosești hoteluri sau să accesezi împrumuturi - poți ajunge inclusiv la închisoare dacă acel scoring este prea mic pentru că statul te vede ca pe un pericol, un individ care nu se conformează Chiar mă întrebam când vor apărea știrile despre instalarea mascată a distopiei în societatea noastră. Totul pentru un virus cu o rată a mortalității extrem de mică, care, daca ar fi abordat corespunzător, ar omorî chiar de zece ori mai puțin decât o face deja. https://www.youtube.com/watch?v=NXyzpMDtpSE Ca și în videoul de mai sus putem vedea cum tinerii sunt cea mai vulnerabilă categorie socială în fața acestui malaxor criminal. Prin subfinanțarea educației și „alinirea” ei la standardele vestice ne umplem de idioți utili și indivizi dezvoltați unilateral lipsiți complet de repere, morală și empatie.

-6 (8 voturi)
Nicolai Barbulescu
9.10.2021, 21:23:48

Celor din Venetia li se pare ca au dreptul sai spioneze pe cei care le UMPLU BUZUNARELE ce parere ar avea daca toti TURISTI AR OCOLI VENETIA MACAR 6 LUNI SA VADA CE PIERD.

Modifică Setările