Campania europarlamentară din Franţa, tulburată de Bannon: Macron îl acuză că vrea să dezmembreze UE, în timp ce mai mulţi deputaţi francezi cer o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare, ultraconservatorul american Steve Bannon a ţinut o pledoarie pentru liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen şi a pus tunurile pe principalul ei adversar politic, Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei nu a rămas dator, acuzându-l pe fostul strateg al lui Trump că încearcă să dezmembreze Uniunea Europeană. Mai mulţi deputaţi propun o anchetă despre legăturile lui Bannon cu Le Pen.

După Statele Unite, Steve Bannon şi-a găsit în Europa un nou teren de luptă împotriva duşmanilor săi, şi anume elitele globale cosmopolite. Sosit la Paris în săptămâna premergătoare alegerilor europarlamentare, programate în perioada 23-26 mai, ideologul ultraconservator american şi-a justificat prezenţa în Franţa prin faptul că scrutinul de aici este „cel mai important“ din UE şi a prezis în „Le Parisien“ un „cutremur“ politic. În opinia sa, partidele naţionaliste din UE vor cunoaşte un succes important duminică seara, fapt ce va avea consecinţe pe termen lung, două dintre ele putând fi realegerea lui Donald Trump la Casa Albă în 2020 şi o victorie a lui Marine Le Pen în faţa progresistului Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022. În opinia sa, lupta Le Pen-Macron pentru Élysée va începe a doua zi după alegerile europarlamentare. Declaraţiile sale au apărut în cotidianul în francez exact în momentul reunirii a 11 lideri populişti de dreapta europeni la Milano, la apelul vicepremierului şi ministrului italian de Interne Matteo Salvini. Deşi dă asigurări că nu are niciun rol în campania lui Le Pen, Bannon s-a întâlnit în capitala Franţei cu doi membri de vază ai partidului ei, Adunarea Naţională (RN), şi anume Jérôme Rivière, membru al Biroului Naţional al RN, şi Nicolas Lesage, fostul director de cabinet al lui Le Pen. Luni, la France Info TV, Marine Le Pen a explicat motivul „apropierii“ ei de Steve Bannon. „Este un consilier politic remarcabil de interesant. Statele Unite sunt pe cale să întoarcă spatele globalizării sălbatice şi, bineînţeles, acest lucru ne interesează. Evident, discutăm politică, pentru că este un bărbat care efectiv a avut un rol, la un moment dat, în campania lui Trump“, a declarat ea. La fel ca Bannon, Le Pen a respins orice rol al acestuia în campania europarlamentară a RN. Potrivit ei, fostul strateg al preşedintelui american Donald Trump se află la Paris în interes de afaceri, mai exact să vândă una dintre societăţile sale unei mari bănci franceze. Contactat luni, Rivière spune că şefa sa „nu era clar la curent“ despre întâlnirea lui cu Bannon. „Am viaţa mea şi nu am nevoie de permisiuni“, a susţinut el.

Macron şi LREM, un „cal troian“ pentru interesele lui Trump şi Putin

Macron şi tabăra sa i-au răspuns imediat lui Bannon, considerându-l un „cal troian“ al planurilor lui Donald Trump şi preşedintelui rus Vladimir Putin de „slăbire a Europei“.

„Noua internaţională a exremei drepte este curs de concretizare în scopul distrugerii Uniunii Europene, iar, astăzi, Adunarea Naţională este idiotul util al acestui proiect politic“, a avertizat Pascal Canfin, candidat din partea La République En Marche! (LREM) la alegerile europene.

„O Europă puternică, aceasta este condiţia suveranităţii noastre şi văd bine că îi jenează pe domnii Bannon şi Trump“, a comentat premierul francez Édouard Philippe.

Întrebat despre prezenţa lui Bannon în Franţa, Emmanuel Macron a afirmat la rândul său că vede pentru „prima dată o complicitate între naţionalişti şi interesele străine“ pentru dezmembrarea Europei.

„Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi. Dar nu confund statele şi anumiţi indivizi, deşi grupurile de influenţă americane sau oligarhii ruşi afişează relaţii apropiate cu guvernele“, a spus preşedintele francez într-un interviu acordat presei regionale.

Potrivit lui, alegerile europarlamentare actuale sunt „cele mai importante din 1979 încoace, pentru că Uniunea se află în faţa unui risc existenţial“.

„Este duşman al Europei cine nu crede în viitorul ei. Naţionaliştii care doresc să o divizeze sunt primii săi duşmani“, a subliniat el.

În opinia lui Emmanuel Macron, „ruşii şi ceilalţi nu au fost niciodată atât de intruzivi pentru a finanţa, a ajuta partidele extremiste“.

Estimările anunţă 173 de deputaţi aleşi sub culorile formaţiunilor populiste de dreapta, faţă de 154 în Parlamentul European actual, rezultat după alegerile din 2014, dintr-un total de 751 de locuri.

Preşedintele francez a propus organizarea unei „Convenţii fondatoare europene“ după alegeri, în scopul definirii unei „strategii a Europei pentru următorii cinci ani, inclusiv schimbarea tratatelor“.

Luând act de prezenţa lui Bannon la Paris, mai mulţi deputaţi francezi au cerut deschiderea unei anchete cu privire la legăturile lui cu RN. Iniţiativa a fost lansată de Frédéric Lefebvre, fost ministru sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy. Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, el acuză RN că „vrea să participe la organizarea unei multinaţionale a naţionalismelor“. Potrivit deputatului LREM Jean-Michel Mis, o comisie de anchetă trebuie „să facă lumină în acest caz, al cărui obiect este similar unei conjuraţii internaţionale împotriva intereselor Franţei“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite