Europa

articolul anterior articolul urmator

Canabisul light, legalizat de Parlamentul italian

6
13 Dec 2019 17:00:26
Autor: News.ro

Parlamentul italian a adoptat un amendament la proiectul bugetului din 2020 prin care legalizează producţia şi vânarea de ”canabis light” (0,5% THC), după luni de incertitudini ale agricultorilor şi comercianţilor acestui produs, relatează AFP.

Amendamentul respectiv prevede ca acest tip de canabis să fie vândut în mod liber la tutungerie şi în magazine specializate, începând de la 1 ianuarie, cu singura condiţie să nu conţină mai mult de 0,5% THC - principala substanţă activă cu efecte psihotrope.
 
În mai 2018, liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, ministru de Interne la acea vreme, care a adoptat un discurs conservator cu privire la moravuri, a lansat o ”cruciadă” împotriva magazinelor care vindeau canabis light, în virtutea unei legi adoptate cu doi ani mai înainte, anunţând că le închide unul dpă altul.
 
Curtea de Casaţie a părut să-i dea dreptate, stabilind că vânzarea sau cultivarea canabisului erau ilegale.
 
Însă înalta instanţă a lăsat la latitudinea fiecărui judecător, de la un caz concret la altul, să verifice ”efectul stupfiant” al substanţei deţinute de persoana inculpată.
 
În afară de această putere discreţionară acordată magistraţilor, Curtea sublinia că Parlamentul poate interveni în acest domeniu, cu respectarea principiilor constituţionale.
 
Parlamentul tocmai a făcut acest lucru în noaptea de joi spre vineri, iar persoanele care lucrează în acest sector au răsuflat uşurate.
 
”Este sfârşitul unui coşmar. După vânătoarea de vrăjitoare a lui Salvini, eu am fost nevoit să concediez zece persoane şi am pierdut 68% din cifra de afaceri”, a declarat pentru ziarul La Stampa, Luca Fiorentino, fondatorul societăţii Cannabidiol Distribution.
 
El dă asigurări că un studiu al Universităţii din New York a demonstrat că vânzarea legală a canabisului a permis smulgerea sumei de 200 de milioane de euro criminalităţii organizate.
 
Sindicatul agricultorilor Coldiretti a catalogat drept ”oportun” acest gest al Legislativului italian, şi a anunţat că suprafaţa de teren cultivată cu canabis în Italia a crescut de la 400 de hectare în 2013 la 4.000 de hectare în 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Smeritu Pahomie
13.12.2019, 17:53:06

....gata......tot septelul poate iesi la pascut.....

-1 (3 voturi)
Ivan Turbinca
13.12.2019, 19:08:51

Si fara legalizarea canabisului in Romania,multi comentatori pe Adevarul,sunt sub influenta lui!-:)))

-1 (3 voturi)
Popescu Ion
13.12.2019, 18:18:57

Comentariu considerat abuziv.

un cetatean european
13.12.2019, 20:58:52

sa fumezi o tigara nu se-ntampla nimic , dar daca fumezi un pachet pe zi e cam cum ai trage un "cui", tinand cont ca THC se elimina complet in aproape 3 saptamani

0 (2 voturi)
BYBY BYBYKU
13.12.2019, 23:56:36

cum dreak sa nu se voteze daca majoritatea in parlament este consumatoare activa. Pana si aia din Parmamentul european is consumatori majoritatea la cate o portioara de koka pe saptamana.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările