Cancelarul german Angela Merkel, pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Franţei: vrea armată europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata europeana FOTO AFP

În discursul său de astăzi, din Parlamentul European, cancelarul german Angela Merkel a propus crearea „unei veritabile armate europene“ şi „constituirea unui consiliu de securitate european“, relatează AFP.

„Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană“, a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg. „Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă în cadrul căruia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid“, a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.

Propunerea vine după o controversă puternică pe acest subiect între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei „veritabile armate europene“ pentru protejarea Vechiului Continent şi a evocat necesitatea „de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii“ în domeniul spaţiului cibernetic.

Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, dar care nu este universal acceptată, l-a iritat pe Trump.

Seful Comiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţine şi el că o armată a Uniunii Europene va fi probabil formată cândva. Fostul premier al Luxemburgului este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de alianţa NATO, care este dominată de SUA.

Dar unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii - ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 - potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO. Totuşi, majoritatea statelor membre ale UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate.

„Aceasta este Comisia care a prezentat o mulţime de iniţiative şi propuneri pentru a începe construirea treptată a unei identităţi a apărării mai substanţiale şi mai puternice în aceste timpuri geopolitice dificile. Nu cred că această identitate a apărării va începe cu o armată a UE“, a declarat purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, fiind întrebat dacă executivul comunitar susţine crearea unei armate europene.

„Am putea vedea la un moment dat, probabil spre finalul acestui proces, ceva ce oamenii descriu deja drept o armată a UE sau un bazin de resurse ale UE pentru a face mai vizibilă şi mai substanţială această identitate a apărării UE“, a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite