Europa

articolul anterior articolul urmator

Cancelarul Olaf Scholz le cere germanilor să fie uniţi în faţa problemelor economice. Rusia ar putea să le taie gazul

2
3 Jul 2022 08:05:16
Autor: Viorica Marin
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel sâmbătă la populaţie să fie unită în faţa problemelor economice cu care se confruntă ţara, în special inflaţia, anunţând o reuniune a experţilor pentru a combate această chestiune, relatează DPA.

 
"Trebuie să ne dăm mâinile şi să fim uniţi", a spus Scholz într-un podcast video. El a mai declarat că marea problemă care îngrijorează mulţi cetăţeni, şi pe bună dreptate, este creşterea preţurilor.
 
"Trebuie să lucrăm împreună şi asupra acestui lucru", a atras atenţia Scholz.
 
Din acest motiv, a spus el, a invitat sindicate, angajatori, Banca Centrală şi profesori, într-un efort ce aminteşte de iniţiative similare din anii '60 şi '70, pentru a discuta despre soluţii.
 
Campania, numită „Acţiune concertată“, începe luni la cancelarie.
 
Alte posibile instrumente includ o propunere a ministrului Muncii, Hubertus Heil, care vrea o plată anuală pentru persoanele singure care câştigă mai puţin de 4.000 de dolari pe lună şi pentru cuplurile căsătorite care câştigă împreună mai puţin de 8.000 de euro pe lună.
 
"Numai creşterea salariilor şi beneficiilor sociale poate compensa sustenabil daunele produse persoanele cu venituri medii şi mici", a spus preşedintele Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW), Marcel Fratzscher.
 
Plăţile unice, pe de altă parte, nu sunt ţintite, în contextul în care multe persoane nu beneficiază de ele deloc, a spus el.
 
În urmă cu o săptămână, cancelaria a anunţat un plan privind plăţile unice scutite de taxe. În schimb, sindicatele ar putea renunţa la o parte din creşterile salariale în negocierile colective, pentru a nu alimenta şi mai mult inflaţia.
 
Experta în economie Julia Klöckner, din partea partidului conservator de opoziţie CDU, a criticat 'Acţiunea concertată': "Când nu ştii ce să faci, creezi un grup de lucru".
 
Ea a spus că în schimb ar trebui reduse permanent, printre altele, taxele şi impozitele asupra energiei.
 
Ministrul german al Economiei: Germania trebuie să fie conştientă de posibilitatea ca Rusia să suspende livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1
 
Germania ar trebui să fie conştientă de posibilitatea ca Rusia să continue să suspende livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 dincolo de oprirea planificată pentru întreţinere luna aceasta, a declarat sâmbătă ministrul Economiei Robert Habeck, transmite Reuters.
 
Ar putea fi un pas raţional al Moscovei de a reduce în continuare sau de a opri complet livrările de gaze naturale şi s-ar potrivi unui model de acţiuni de până acum pentru a încerca să destabilizeze Europa, a spus acesta.
 
.”Vedeţi un model şi asta poate duce la acest scenariu”, a declarat Habeck pentru săptămânalul Die Zeit într-un interviu transmis pe internet.
 
"Acest lucru ar putea fi raţional, pentru a menţine preţurile generale şi preţurile la energie ridicate în Germania şi pentru a distruge unitatea şi solidaritatea în ţară. Nimeni care gândeşte normal nu poate exclude acest lucru în acest moment", a spus ministrul.
 
Germania a trecut luna trecută la etapa a doua a unui plan de gaz de urgenţă pe trei niveluri, după ce Rusia a redus livrările prin conducta Nord Stream 1. Este un pas înainte ca guvernul să raţioneze consumul de combustibil.
 
Conducta Nord Stream 1, care furnizează gaze din Rusia către Europa pe sub Marea Baltică, este programată să fie închisă pentru întreţinere anuală în perioada 11-21 iulie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

lucian Marius
3.07.2022, 12:19:59

Nu pot decat sa le plang de mila pentru prostia lor..Au solutia la indemana si totusi persista in prostie.Nu stiu ce interese sunt acolo dat Germania si Europa prin deviere sufera din cauza politicii lui Merkel cand dupa 2011 au decis oprirea a 16 +3 reactoare nucleare.Si nu oricum ci inlocuindu-le cu termocentrale pe gaz rusesc si acum +carbune.Intelege cineva logica? Eu nu.In conditiile in care nu sunt absolut deloc feriiti de accidente nucleare deoarece vecinul Franta are garla sii ceilalti vecini de asemenea.Inteleg daca tii-a fi dezvoltat o infrastructura energetica eoliana sau solara...ok Dar gaze si carbune ca sa fi la mana Rusiei furnizoare sau a pietei suprascumpe? Si toata prostia se reflecta in cresterea gigantica a costurilor si transferarea lor spre populatie? Nu stiu cum sa protestez eficient contra prostiei ca as face-o.

Patitul Stan
3.07.2022, 16:02:43

Sa nu avem noi grija nemtilor,el se refera la veniturile din acest an dar,germanii au pus in "camara" suficiente "conserve " ce le va asigura linistea macar pentru o generatie ! Industria nemteasca daca se reprofileaza pe armament si aparatura de razboi va fi la fel de "mercedes" intelegeti? Disciplina ii face pe nemti sa fie ce sunt .

Modifică Setările