Când teoriile conspiraţiei sunt mai mult decât nişte idei trăsnite. Avertismentul experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Comisia de Combatere a Extremismului din Marea Britanie, care consiliează guvernul în legătură cu acţiunile motivate de ură, a avertizat asupra faptului că teoriile conspiraţiei trebuie luate în serios, întrucât cei care cred în ele trec la fapte.

Sara Khan, preşedinta Comisiei de Combatere a Extremismului, o organizaţie independentă, a solicitat măsuri guvernamentale în privinţa actelor de violenţă declanşate de răspândirea teoriilor conspiraţiei. Pandemia de coronavirus poate spori efectul pe care acestea îl au asupra oamenilor care se pot simţi îndemnaţi să treacă la acţiune.

Recentele atacuri asupra stâlpilor de telefonie ai reţelelor de telecomunicaţii 5G au dovedit faptul că teoriile conspiraţiei au consecinţe reale. Incendieri au avut loc şi în alte ţări europene, dar cele mai numeroase s-au produs în Marea Britanie.

„Ne-am obişnuit să tratăm teoriile conspiraţiei ca şi cum ar fi ceva inofensiv, doar nişte idei trăsnite şi nebuneşti, dar nu cred că am procedat bine.

Se impune să le clasificăm după efectele dăunătoare şi tipurile de acte pe care le încurajează. Să vedem în ce măsură incită la ură, violenţă sau terorism, cu consecinţe grave. Avem nevoie de măsuri mai sofisticate împotriva lor”, a spus aceasta, citată de The Independent.

Potrivit unui studiu Ofcom teoriile conspiraţioniste care leagă tehnologia 5G de răspândirea noului coronavirus sunt cele mai populare în Marea Britanie. Acestea spun că reţelele de telefonie slăbesc sitemul imunitar sau chiar că răspândesc virusul.

Alte teorii susţin că virusul este o armă biologică pe care China a eliberat-o pentru a se răspândi în toată lumea sau că pandemia face parte din pregătirea unei „noi ordini mondiale”.

La un protest faţă de măsurile de distanţare sociale organizat în Londra s-a auzit „Închideţi-l pe Bill Gates”, fondatorul Microsoft find considerat parte din complotul de instaurare a unei ordini mondiale sau, într-o altă variantă, că acesta beneficiază de pe urma vaccinurilor.

Adepţi ai teoriilor conspiraţiei râspândesc mai ales ideea că virusul nu există sau că nu e atât de periculos precum susţin autorităţile sanitare, îndemnând oamenii să ignore măsurile de protecţie.

Pandemia le-a oferit şi mişcărilor antivaccinare prilej de a-şi spori puterea mesajului, de data asta legat de Covid-19.

„Teoriile conspiraţiei sunt armele de bază ale grupărilor extremiste. Sunt mijloace de radicalizare şi normalizare a naraţiunilor extremiste care trec în mainstream! de unde erau transmise doar în grupuri mici, argumentează Khan.

Ea susţine o definire mai aplicată a extremismului în care să fie recunoscute comportamente care incită la ură, violenţă din motive morale, au la bază convingeri ale supramaţiei albilor putând cauza fapte de natură să rănească comunităţi, indivizi şi comunităţi sau să afecteze societatea în ansamblul ei.

Pandemia a creat un climat de instabilitate şi frică, oamenii stau mai mult online şi ratele şomajului ameninţă să crească din cauza problemelor economice, de aceea oamenii devin şi mai înclinaţi să creadă în teorii ale conspiraţiei.

„Toate aceste condiţii ne indică că extremismul are potenţialul de a deveni tot mai problematic. Guvernul trebuie să fie receptiv la această realitate”, a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite