Europa

articolul anterior articolul urmator

Cardinalul Peter Erdo are origini secuieşti

10
21 Feb 2013 18:56:46
Autor: Bianca Andrieş
Cardinalul maghiar Peter Erdo FOTO Reuters
Cardinalul maghiar Peter Erdo FOTO Reuters

Unul dintre candidaţii papabili este arhiepiscopul Peter Erdo, în vârstă de 60 de ani, al doilea cel mai tânăr cardinal eligibil la următorul conclav din Vatican. Bunicii săi au fost secui din Transilvania, stabiliţi în Ungaria după Primul Război Mondial.

Originea secuiască este motivul pentru care la ridicarea sa la rangul de cardinal al Bisericii Romano-Catolice, a adoptat în stema sa de cardinal simbolurile ancestrale ale secuimii: Soarele şi Luna pe fundal albastru.

Născut pe 25 iunie 1952, în capitala Ungariei, Erdo a fost hirotonisit preot în 1975 după ce a studiat în Budapesta şi Roma. A fost profesor universitar şi pasionat cercetător. În ianuarie 2000 a fost numit arhiepiscop de însuşi Papa Ioan Paul al II-lea.

Şi tot fostul Suverna Pontif l-a numit cardinal în octombrie 2003, iar în anul 2005 a participat la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea. Erdo avea 52 de ani, fiind cel mai tânăr dintre cardinalii eligibili. Înaltul prelat s-a făcut remarcat pentru dedicarea spirituală şi pentru eforturile de a revitaliza încrederea în creştinismul din Europa.

În cadrul Sinodului Episcopilor cu tema evanghelizării din 2012, cardinalul a punctat mai multe probleme dureroase pentru catolici. Ignoranţa spiritualităţii şi a încrederii sincere câştigă tot mai mult teren în Europa, a atras atenţia înaltul prelat, iar mass-media contribuie la amplificarea fenomenului, a precizat el. Discursul lui Erdo a creat legătura între ştiinţă şi religie. Cardinalul şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un dialog intens între ştiinţă şi spiritualitate.

„Ştiinţele naturale – fizica, astronomia – ne arată flexibilitatea şi bogăţia conceptelor de bază precum materia sau energia. Aduc cu ele întrebări despre începutul şi sfârşitul universului”, a declarat Erdo.

Cardinalul a scos în evidenţă principalele probleme ale Europei Centrale şi de Est care sunt  asemănătoare cu cele din America Latină. Slăbiciunile condamnate au fost secularizarea, nerespectarea mediului înconjurător şi răspândirea sărăciei accentuată de capitalism.

În anumite puncte, biografia lui corespunde profeţiei care spune că următorul şi ultimul Papă va fi „Petru Romanul“. Al doilea prenume al lui Erdo este Petru, iar pe vremea Sfântului Petru, Ungaria era parte a Imperiului Roman. Cardinalul este considerat principalul favorit pentru Europa, conform postului de radio italian RAI. În Ungaria, cardinalul s-a concentrat mai ales pe nevoia compatrioţilor lui de a-şi recăpăta încrederea şi speranţa în spiritualitate
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Carmen Florea
21.02.2013, 21:31:45

pacat ca nu-s romanesti.asa am duce si acolo moastele,primitivismul si neghiobia... intr-un cuvant,am rade cu biblia...

0 (2 voturi)
basarab neagoe
21.02.2013, 22:03:35

va referiti la arhipiescopul Peter Erdö, nu-i asa?

mihai ion
21.02.2013, 23:06:41

"Cardinalul a scos în evidenţă principalele probleme ale Europei Centrale şi de Est care sunt asemănătoare cu cele din America Latină. Slăbiciunile condamnate au fost secularizarea, nerespectarea mediului înconjurător şi răspândirea sărăciei accentuată de capitalism." Saracia nu e raspandita de capitalism, e raspindita de coruptie, hotie, si prostie. Europa de Est nu are capitalism. Are oligarhism. Forma de organizare primitiva. Probleme asemanatoare cu America Latina? Unde se traieste in Europa de Est ca in Mexic? Sau ca in ghetourile Braziliene? Omuletul viseaza....poate cere si autonomie pentru secui :))

-1 (3 voturi)
STEFAN MATEI
22.02.2013, 05:54:49

nu este bine sa ajunga acest individ papa,ar avea o prea mare influenta in lume si nu in avantajul romanilor,polonia ajunsese sa comande prin irak ca cine stie ce mare putere si a fost scutita de ff multe datorii si pe noi ne conduce miki mouse cu vosganian la demolarea industriei romanesti

-1 (1 vot)
Iris IRIS
22.02.2013, 08:00:59

"....răspândirea sărăciei accentuată de capitalism." - din context aceasta aberatie se pare ca a fost adaugata ca parte a articolului, dar nu-mi vine sa cred ca un prelat al bisericii catolice ar fi declarat-o. Conform celor scrise in articol prin afirmatia ca saracia este accentuata de capitalism reiese ca Vaticanul dupa alegerea noului Papa va avea o conducere cu idei comuniste. Chiar daca ar fi ales Erdo Peter (insa dupa asemenea gafe nu cred) s-ar intampla o situatie similara ca in Cipru cand timp de mai multi ani presedintele Republicii Cipru a fost membru al partidului comunist si stangistii extremisti adica comunistii si-au pus uriase sperante ca Republica Cipru va deveni o Cuba a Europei. Dar iata ca mandatul i s-a sfarsit, Cipru nu a devenit o Cuba a Europei, dar in schimb cipriotii cred ca ingenuncheaza si multumesc Domnului ca si-a ispravit mandatul pentru faptul ca alauri de Grecia Cipru a devenit o gaura neagra economica a EU. Ca si in cazul Greciei, noi cei din EU va trebui sa aruncam miliarde de euros in groapa economica cu denumirea de Cipru pentru a salva aceasta tara de la faliment. Deci fostul presedinte cipriot a reusit sa aduca tara la marginea prapastiei tocmai datorita faptului ca are origini comuniste. Avand aceasta lectie in fata nu cred ca Onoratul Conciliul al Vaticanului va avea dorinta sa transforme Cetatea Vaticanului intr-o fortareata comunista prin alegerea lui Petre Erdo din Transilvania. Vor veni si timpuri cand in organismele de conducere ale Europei si lumii intregi se vor afla si persoane de origine din Europa de Rasarit sau Centrala insa multe secole vor trebui sa se perinde pentru a se sterge din gene lor apartenenta ideilor la comunism. Nu nu, hotarat va declar ca Cetatea Vaticanului nu se va molipsi de comunism. Vaticanul spre deosebire de unele Biserici independente ortodoxe va ramane o oaza a democratiei si libertatilor create de Dumnezeu pe Terra pentru oameni.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările