Europa

articolul anterior articolul urmator

Care este boala de care suferă activista Greta Thunberg şi ce spune ea despre afecţiune

66
8 Nov 2019 11:14:42
Autor: George-Andrei Cristescu

Greta Thunberg a vorbit recent despre diagnosticul de sindrom Asperger, în contextul unor atacuri ale criticilor săi, spunând că afectiunea o face „diferită”, dar că o consideră o „superputere”.

Thunberg, simbolul mişcării împotriva schimbărilor climatice, a scris în trecut pe Twitter că înainte să înceapă campania sa de luptă împotriva crizei climatice, nu avea energie sau prieteni şi nu vorbea cu nimeni. „Doar stăteam singură acasă, cu o tulburare de alimentaţie”.
 
Tânăra activistă a spus că nu a vrut să-şi catalogheze diagnosticul ca fiind din spectrul autismului pentru a-l „ascunde”, ci pentru că „mulţi oameni ignoranţi văd asta ca pe o afecţiune sau ceva negativ”.
 
„Când criticii atacă felul cum arăţi sau diferenţele de ceilalţi, asta înseană că nu mai au unde merge. Şi atunci ştii că eşti pe punctul de a câştiga!”, a scris ea într-o postare pe Twitter de acum câteva luni.
 
Deşi a recunoscut faptul că diagnosticul său a limitat-o în trecut, Thunberg a spus că „uneori mă face diferită de un etalon” şi că ea consideră că a fi diferită e o „superputere”.
 
Sindromul Asperger  a fost descris prima data în anul 1944 de către un pediatru austriac numit Hans Asperger. Acesta a urmărit comportamentul a patru tineri cu probleme sociale similare pe o durată mai mare de timp. Deşi inteligenţa lor era normală, copiii nu aveau abilităţi de comunicare nonverbală şi nu demonstrau empatie cu colegii lor. Modul lor de exprimare era fie disociat, fie prea formal, iar interesele lor se manifestau în cadrul unor subiecte limitate şi le dominau conversaţiile. Copiii au împărtăşit, de asemenea, o tendinţă spre a fi stângaci. Mulţi profesionişti au considerat că sindromul Asperger era pur şi simplu o formă mai uşoară de autism şi au folosit termenul de „autism cu funcţionare înaltă” pentru a descrie aceste persoane.
 
Tony Attwood, expert renumit în ceea ce priveşte acest sindrom, a spus că persoanele diagnosticate sunt „de obicei recunoscute pentru capacitatea de a fi directe, de a spune ceea ce gândesc şi de a fi oneste şi hotărâte să aibă un simţ puternic de justiţie socială”.
 
Thunberg a fost diagnosticată cu sindrom Asperger acum patru ani. Ea a recunoscut faptul că pasiunea sa pentru criza climatică este şi ca urmare a faptului că vede lumea într-un mod radical.
 
În 2015, la nivel global, sindromul Asperger afecta 37,2 milioane de oameni.
 
Discursul Gretei Thunberg de la ONU

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Adrian Foangǎ
8.11.2019, 11:21:58

Lumea e complet rasturnata, au ajuns autistii sa urle despre cum trebuie facute lucrurile.

+15 (29 voturi)
GAN
8.11.2019, 11:36:26

....pentru ca oamenilor normali pare sa li se cam fluture

-1 (19 voturi)
Omu' Petru
8.11.2019, 11:58:51

Ca unul care are acest sindrom Asperger (intr-o forma mai usoara decat media), va pot spune ca acesta nu este autismul pe care lumea crede ca il cunoaste din auzite. Cei care au acest sindrom, cam 1/200 de persoane, ajung sa exceleze la diverse lucruri care necesita o putere de concentrare mai mare, au tendinta sa fie mai patrunzatori in gandire si, datorita inabilitatii sociale (la nivel redus), ajung sa fie retrasi or chiar izolati. O persoana care interactioneaza constant cu cineva care are sindromul Asperger, ajunge sa se bazeze pe inteligenta lor, pe spiritul de devotament care il "fixeaza" uneori asupra unor persoane/lucruri/situatii. In general, randamentul lor este foarte bun, mult peste medie, cand vine vorba de lucruri tehnice, strategice, care necesita vointa, fermitate. Mai mult, au o inteligenta peste medie. Nu-i jigniti pentru ca si daca vreti sa o faceti nu exista argumente negative, pur si simplu. In plus, in cazul Gretei Thunberg, cine nu este familiarizat cu fizionomia unor profile suedeze/finlandeze va spune ca e ura pe chipul ei cand, de fapt, structura faciala este de alt tip decat al nostru. Doar priviti cum arata un eschimos, de exemplu, si observati diferentele fata de noi. Pe urma priviti-o pe tanara suedeza si o sa vedeti, cand are fata relaxata, ca e intre noi si eschimosi. O chestie de gene, oameni buni! Da, determinarea si pasiunea cu care vorbeste despre subiect DUBLATE de nemultumirea fireasca situatiei o pot face urata in momentele surprinse de camere.

-9 (27 voturi)
cloudvick
8.11.2019, 11:43:50

copila asta trebuie sa se duca la scoala. e plina de ura

+11 (23 voturi)
Omu' Petru
8.11.2019, 12:07:10

... iar mersul la scoala cu ce poate ura de care tu o banuiesti a fi plina? Presupunand ca o are (vezi comentariu meu de mai sus care demonstreaza contrariul), te intreb daca tu n-ai ura pe PSD (pentru ca a nenorocit tara) sau pe adversarii PSD-ului (in cazul in care esti PSD-ist). N-ai in tine ura pentru nimic? Ura face parte din spectrul emotiilor si starilor umane, e la fel de fireasca ca si bucuria, cu diferenta ca o dezvolti mai rar din cauza faptului ca ai mai putine motive sa o dezvolti, societatea in care traiesti avand drept obiectiv colectiv sa faca ceva bun impreuna, fiind laolalta. Presupunand ca are ura, e anormal sa o aiba in conditiile in care i se distruge planeta? Tu ce ai face cu cei care o polueaza, i-ai iubi? Daca eu vin la tine acasa si ti-o fac praf, ii dau foc si pe urma esti nevoit sa traiesti intr-un bordei, cand vei vorbi despre aceasta vei fi calm, relaxat si zambitor? Vei fi crestinul suprem (o ineptie absoluta) si sa ma ierti? Daca da atunci du-te intr-o manastire. Daca nu atunci reconsidera-ti pozitia. Si te sfatuiesc sa iti reiei educatia, e clar ca e deficitara cel putin la capitoluil logica si argumentatie. In loc de salut iti transmit ca au mai fost taiate doua hectare de padure si emise 150 de tone de dioxid de carbon in intervalul in care tocmai ti-am scris aceste randuri. Cand nu o sa mai poata respira copii tai sa iti aduci aminte!

-6 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (66)