Care sunt factorii de risc pentru boală prelungită COVID-19. Femeile, cele mai afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la King's College London au studiat tiparele de risc pentru boală prelungită COVID-19 prin intermediul unei aplicaţii în care persoanele testate pozitiv la noul coronavirus şi-au introdus simptomele. Potrivit estimărilor bazate pe rezultatele studiului, una din 20 de persoane are simptome pe o perioadă de două luni.

Cercetătorii şi-au propus să identifice factorii predictivi pentru forme severe de boală sau pentru acei pacienţi care ar putea fi ajutaţi de un tratament timpuriu.

Femeile, persoanele supraponderale şi bolnavii de astm au cel mai ridicat risc să dezvolte forme prelungite de COVID-19.

„Prezenţa a cinci simptome diferite în prima săptămână de boală este unul din factorii-cheie de risc”, a explicat Claire Steves de la Kings College London pentru BBC.

Aceste simptome sunt: tuse, oboseală, dureri de cap, diaree şi pierderea simţului mirosului.

De asemenea, gradul de risc creşte cu vârsta, cei de peste 50 de ani fiind mai expuşi riscului, în timp ce femeile sunt mai afectate de aceste forme de boală decât bărbaţii.

„Potrivit datelor preliminare, am observat că bărbaţii au un riscă mult mai mare să se îmbolnăvească grav şi să moară de COVID-19, femeile în schimb sunt mai expuse riscurilor unei boli prelungite”, a precizat cercetătoarea.

Pe de altă parte, doar două boli preexistente au fost asociate cu simptome prelungite de COVID-19, şi anume astmul şi bolile pulmonare.

Grupul de simptome ce apar într-o boală prelungită COVID-19 diferă de la pacient la pacient, dar toţi prezintă oboseală.

O pacientă de 48 de ani a manifestat iniţial simptome de febră şi o „mică tuse”, dar apoi a experimentat valuri mai severe de boală, între care dificultăţi de respiraţie, oboseală, dureri de tip reumatic, iar unele simptome care dispăruseră au revenit. Femeia nu a fost internată în spital pentru tratament.

Potrivit rezultatelor statistice ale studiului, una din 7 persoane are simptome cel puţin o lună, una din 20 e bolnavă cel puţin 2 luni, în timp ce una din 45 are semne de boală cel puţin 3 luni.

Echipa de cercetători a creat un cod care să depisteze de timpuriu persoanele care ar putea dezvolta o boală prelungită, cu o acurateţe de 69%. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite