Europa

articolul anterior articolul urmator

Care sunt primii paşi către apărarea europeană

18
17 May 2018 18:07:52
Autor: Andreea Romanovschi
Avion de luptă Rafale Foto: EPA
Avion de luptă Rafale Foto: EPA

Linia de finanţare de aproape 20 de miliarde de euro prevăzută pentru Apărarea europeană în proiectul de buget de 1.279 de miliarde de euro prezentat recent de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027 vizează achiziţia de noi echipamente, dar nu şi finanţarea unor operaţiuni.

Mai precis, scrie lexpress.fr, dintre cele 20 de miliarde de euro, 13 vor fi destinate dezvoltării de noi capacităţi militare în cadrul Fondului european de apărare. Acesta exista deja, dar avea alocate numai 590 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 şi nu era integrat în bugetul european.
 
Astfel, Fondul european are prevăzută pentru întreaga perioadă bugetară o alocare de 8,5 miliarde de euro pentru industria Apărării, sub formă de cofinanţări plafonate la 30%, şi o alta, de 4,1 miliarde de euro, pentru cercetare şi dezvoltare în comun a tehnologiilor şi echipamentelor, inclusiv legate de inteligenţa artificială, un domeniu în care laboratoarele europene nu au înregistrat progrese.
 
O a doua finanţare - de 6,5 miliarde de euro - este consacrată mobilităţii militare în Europa, aceasta vizând în special modernizări de drumuri, poduri şi tuneluri, dar şi armonizarea ecartamentului căilor ferate din ţările baltice, încă sub normele sovietice. 
 
De altfel, recentele exerciţii comune NATO din estul Uniunii Europene au confirmat că starea infrastructurii reprezintă un impediment în calea trupelor spre frontiera rusă. 
 
Totuşi, Franţa nu este pe deplin mulţumită de această structură bugetară. Asta pentru că Parisul pledează de multă vreme pentru o mai bună finanţare europeană a operaţiunilor de genul celor care în care sunt angajate trupele franceze în Sahel împotriva grupărilor teroriste.
 
„Acest buget este în concordanţă cu interesele noastre, însă numai în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor noastre şi achiziţia de echipamente militare“, a confirmat eurodeputatul francez Arnaud Danjean, specializat în chestiuni militare, adăugând că „nu a fost prevăzut nimic pentru operaţiunile în sine, întrucât subiectul nu se bucură de consens în cadrul statelor membre“.
 
Totuşi, Franţa va avea parte de o serie de avantaje. Un exemplu constă în programul de drone MALE (moyenne altitude, longue endurance/Altitudine medie, rezistenţă îndelungată), desfăşurat în special de Franţa şi Germania, scrie portalul de ştiri citat. Acest proiect este deja avansat, iar primele livrări sunt prevăzute pentru 2025. 
 
Parisul şi Berlinul ar urma să pledeze şi pentru un sprijin direct din partea Fondului pentru proiectele lor de patrulare maritimă şi chiar pentru un avion de luptă care să înlocuiască în viitor avioanele actuale de luptă Eurofighter (în Germania) şi Rafale (în Franţa).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

ANDREI STAHANOV
17.05.2018, 18:45:00

PRIMUL, INEVITABILUL şi cel mai mare pas către realizarea unei apărări EUROPENE(!) comune şi reale este LEPĂDAREA DE MARXISM atât a “liderilor” de la Bruxelles cât şi a celor instalaţi în fruntea principalelor puteri/ţări europene din Vest, marionete care în acest moment mai mult ca oricând duc o politică făţiş ANTIEUROPEANĂ şi DEZIDENTIFICATOARE! Urmată imediat de aplicarea unei doctrine a Uniunii Europene a Statelor Naţionale Suverane bazate pe echitate, egalitate, parteneriat real şi onorabilitate! Altfel, orice demers este doar propaganda de 2 ieuro, un paliativ comunistoid ambalat “democratic”.

+1 (7 voturi)
B Mihai
17.05.2018, 19:12:19

Nu e propagandă, ci un cașcaval pentru producătorii de echipamente militare din UE. Iar de infrastructura unei țări membre UE, doar de bine și o lumânare ca la mort. .. sau trebuie UE să facă la romicheli autostrăzi, reabilitare că ferate șamd .. ?

0 (4 voturi)
Ggggg Hhhhh
17.05.2018, 19:22:27

@Andrei Stahanov:uniune și individualism nu prea se pupă,la acest nivel...Ce-ar fi ca în USA Florida să tragă într-o parte și Origine (de exemplu) într-alta?

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
17.05.2018, 18:59:19

europa si usa se pare ca se vor desparti definitiv, pactul comercial a cazut, viziuni diferite fata de prientul mijlociu, armate diferite, urmeaza un razboi comercial si uite asa

+2 (4 voturi)
Swami
17.05.2018, 19:20:24

Axa Berlin-Roma-Tokio a devenit Berlin-Paris-Beijing. Cu Beijingul nici nu e sigur. S-ar putea sa devina Moscova. Iar Beijingul pana la urma sa mearga cu Washington. Suntem intr-o faza de tatonare in care pentru a face o alianta noua si stabila realiattae prezenta trebuie sa rupi aliantele ca forma de garantie.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările