Europa

articolul anterior articolul urmator

Caricatura cu Erdogan publicată de Charlie Hebdo, condamnată de oficiali turci: Agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade

28
28 Oct 2020 09:56:05
Autor: News.ro
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Înalţi oficiali turci au condamnat o caricatură publicată miercuri pe coperta săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, în care preşedintele Recep Erdogan este ţinta ironiilor.

 Ei au spus că reprezintă „un efort dezgustător” de a „răspândi rasismul cultural şi ura”, citează Reuters.
 
Acest schimb vine în contextul în care tensiunile dintre Turcia şi Franţa legat de desene au luat amploare după ce un profesor care îi învăţa pe elevi despre libertatea de exprimare, şi le-a arătat desene cu profetul Mahomed, a fost decapitat luna aceasta în Franţa.
 
„Condamnăm ferm cele publicate referitor la preşedintele nostru în revista franceză care nu are respect pentru nicio credinţă, sacralitate şi valori”, a scris pe Twitter purtătoruld e cuvânt al preşedinţiei, Irahim Kalin. „Nu fac decât să îşi arate propria vulgaritate şi imoralitate. Un atac la drepturile personale nu este umor şi libertate de exprimare”.
 
Desenul de pe coperta Charlie Hebdo îl arată pe Erdogan, stând într-un fotoliu, îmbrăcat sumar, ţinând un pahar şi având alături o femeie ce poartă jihab, care îl serveşte şi căreia îi ridică veşmântul.
 
„Erdogan. În privat, este foarte amuzant”, este textul care însoţeşte imaginea.
 
 
Directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a spus că „agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade”.
 
„Condamnăm acest efort dezgustător făcut de publicaţie pentru a răspândi rasismul cultural şi ura”, a scris Altun pe Twitter.
 
Weekendul trecut, Erdogan l-a criticat dur pe Macron, spunând că liderul francez are nevoie de o verificare a sănătăţii mintale, şi a cerut Franţei să îşi retragă ambasadorul de la Ankara. Luni, Erdogan şi-a îndemnat compatrioţii să boicoteze produsele franceze.
 
Desenele care îl au protagonist pe profetul Mohamed, considerate blasfemie de musulmani, au fost expuse în Franţa în semn de solidaritate, iar Emmanuel Macron a spus că îşi va dubla eforturile pentru a opri subminarea valorilor franceze prin credinţe islamice conservatoare, fapt care a înfuriat numeroşi musulmani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

B M
28.10.2020, 10:04:56

În atenția redacției Adevarul: pregătiți-vă pentru reacția ambasadei turce la București.

+7 (7 voturi)
Lucifer
28.10.2020, 10:11:12

Nu văd pic de umor în desenul ăsta.

-10 (22 voturi)
Goguţă
28.10.2020, 10:27:50

Corect, cam ce-o fi de ras nici eu nu-mi dau seama

-7 (15 voturi)
LeShawn Zevescu
28.10.2020, 10:13:39

Bai news.ro, hijab, nu jihab.

-1 (3 voturi)
Victor Nagy
28.10.2020, 10:18:03

Cand o sa sara in aer punctele de distributie a revistei .... sau o sa le ia gatul vanzatorilor .... poate si unor cititori .... atunci o sa fie interesant .

-10 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările