Carrie Symonds, logodnica premierului britanic Boris Johnson, comparată cu Maria Antoaneta după scandalul renovărilor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carrie Symonds boris johnson

Logodnica premierului britanic Boris Johnson, Carrie Symonds, este comparată cu ultima regină a Franţei, Maria Antoaneta, după ce ar fi pretins decorarea de lux a apartamentului în care cei doi locuiesc. Comportamentul cheltuitor şi extravagant al reginei Maria Antoaneta, într-o perioadă în care Franţa încă nu reuşise să îşi plătească datoriile cauzate de ducerea Războiului de Şapte Ani, i-a atras porecla de Madame Déficit - doamna Datorie.

Hashtagul #CarrieAntoinette a devenit viral pe Twitter, în ultimele zile în Regatul Unit. Totul a pornit de la scandalul redecorării apartamentului premierului Boris Johnson, care a avut loc după standarde luxoase, la insistenţa logodnicei. Mii de britanici s-au înfuriat.

Dar cine  a fost regina cu care este comparată Carrie Symonds?  Pe numele ei întreg Maria Antonia Iosefa Iohanna de Habsburg-Lorena, cunoscută în istorie sub numele de Maria Antoaneta, era fiica cea mică a lui Francisc I, Împăratul Sfântului Imperiu Roman şi a Mariei Theresa, regină a Ungariei şi Boemiei. 

S-a căsătorit la vârsta de 15 ani cu Delfinul Franţei. Ludovic Auguste, cel care avea să devină mai târziu Regele Ludovic al XVI-lea. Maria Antoaneta devine regină a Franţei şi a Navarei la vârsta de 18 ani.

S-a adaptat greu vieţii de la curtea regală a Franţei. Se spune că pentru a compensa lipsa de afecţiune din partea soţului ei, Maria Antoaneta a început să cheltuie sume imense pe jocuri de noroc, îmbrăcăminte de lux şi bijuterii.

Francezii de rând au acceptat cu greu o regină austriacă, în condiţiile în care Franţa şi Austria nu erau în cei mai buni termeni, în acea perioadă. În plus, comportamentul cheltuitor şi extravagant al reginei Maria Antoaneta, într-o perioadă în care Franţa încă nu reuşise să îşi plătească datoriile cauzate de ducerea Războiului de Şapte Ani, i-a atras reginei porecla de Madame Déficit - doamna Datorie.

Percepţia publică era că Maria Antoaneta, singură, ar fi ruinat finanţele naţiunii. 

După adoptarea Declaraţiei Drepturilor Omului şi Cetăţeanului, în 1789, familia regală a Franţei a fost obligată să părăsească viaţa luxoasă de la curtea de la Versailles şi să se mute la Paris, în Palatul Tuilleries, sub supraveghere.

Au început să apară planurile de evadare din Paris a familiei regale. După multe amânări, în cele din urmă evadarea a avut loc la 21 iunie 1791 şi a fost un eşec. Întreaga familie a fost capturată douăzeci şi patru de ore mai târziu, la Varennes  şi adusă înapoi la Paris.

În 3 septembrie 1791, francezii au adoptat o nouă Constituţie, iar Franţa se îndrepta către un alt destin politic. Perioada a coincis şi cu faptul că în primăvara anului 1792 Franţa a declarat război Austriei, iar regina Maria Antoaneta, de origini austriece, era privită de populaţie ca duşman al francezilor.

maria antoaneta

În august a acelui an, familia regală a fost închisă în turnul Templului din Marais, în condiţii considerabil mai aspre decât cele de la Palatul Tuileries, iar în 21 septembrie 1792, Franţa se proclama republică şi abolea monarhia.

Regele Ludovic al XVI-lea a fost executat în ianuarie 1793.

La nouă luni după ce francezii şi-au omorât regele, a venit rândul Mariei Antoaneta, care a avut parte de un proces considerat mai mult o înscenare, şi care a durat numai o zi. Sentinţa a fost condamnarea la moarte. Acuzaţia cea mai infamă adusă reginei a fost că ar fi abuzat sexual de fiul ei.

În 16 octombrie 1793, Mariei Antoaneta i-a fost tăiat părul şi a fost plimbată prin Paris, într-un coş deschis, îmbrăcată într-o rochie albă, simplă. A fost ghilotinată în Piaţa Revoluţiei, azi Place de la Concorde, cu două săptămâni şi jumătate înainte să împlinească vârsta de 38 de ani. 

Dar nu numai renovarea apartamentuli cu banii contribuabililor i se impută premierului Boris Johnson. Sunday Times a scris că unui donator al Partidului Conservator i s-a cerut să plătească pentru o bonă pentru tânărul fiu al lui Johnson, Wilfred.

„Nu mă deranjează să plătesc pliante, dar mă deranjează să mi se ceară să plătesc pentru a şterge literalmente fundul bebeluşului primului ministru”, ar fi spus donatorul neidentificat, relatează Reuters.

Partidul Conservator a refuzat să comenteze.

Ministrul de externe, Dominic Raab, a spus că „habar nu are” dacă unui donator i s-a cerut să plătească pentru îngrijirea copilului lui Johnson.

„Habar n-am. (...) Nu pot să comentez fiecare bârfă din ziare. Ultima chestiune despre care aţi întrebat este un exemplu de bârfă”, a spus Raab la Sky TV, potrivit The Guardian.

Comisia Electorală a lansat săptămâna aceasta oficial o anchetă privind finanţarea renovării apartamentului premierului Boris Johnson din Downing Street, scandal care ţine prima pagină a presei britanice de câteva zile. Comisia a transmis că există motive temeinice pentru a suspecta comiterea uneia sau mai multor ilegalităţi.

Fostul consilier şi colaborator apropiat al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a pus în discuţie integritatea premierului, confirmând într-un mesaj exploziv publicat pe blogul său că premierul intenţiona să finanţeze lucrările la apartamentul său de la donatori privaţi. Cummings a mai spus că este gata să depună mărturie, sub jurământ, în timp ce guvernul insistă că Boris Johnson a plătit renovarea din banii săi.

Atacul lansat la adresa premierul britanic este unul fără precedent şi vine pe fondul unor acuzaţii potrivit cărora Boris Johnson a încercat să omoare din faşă o anchetă care îl viza pe unul dintre aliaţii săi şi un plan ”posibil ilegal” privind finanţarea renovării apartamentului său prin donaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite