Casa Albă somată, pe plan intern şi de la Kiev, să preia conducerea în stăvilirea agresiunii Rusiei în Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceeaşi zi, doi pământeni, unul american, celălalt ucrainean lansau semnale menite a sensibiliza pe actualul preşedinte al SUA, că este timpul să stopeze marşul lui Vladimir Putin, din estul Ucrainei. Acum, când încă nu este prea târziu, aşa cum s-a întâmplat în secolul trecut, când Adolf Hitler şi-a început, cu măsuri militare comparabile, materializarea visului său hegemonic.

Locotenent-colonelul (r.) Bill Cowan, fost infanterist marin, care a luptat în Vietnam şi activează acum ca analist militar la FOX NEWS a răspuns la unele întrebări, care reflectă îngrijorarea opiniei publice americane.

El a semnalat că doborârea avionului companiei Malaysia Airlines nu a diminuat, ci a dublat implicarea Kremlinului în evoluţia situaţiei din estul Ucrainei, prin sporirea livrărilor de armament şi trimiterea chiar de noi militari profesionişti ruşi, ca să acţioneze alături de rebeli.

Putin, susţine analistul militar american, nu vede nicio intenţie de oprire a sa, din partea Statelor Unite, cu excepţia mult discutatelor sancţiuni economice, care nu au niciun efect asupra cetăţenilor ruşi.

Şi asta se întâmplă, atrage atenţia colonelul Cowan, într-un moment când oamenii uită ce s-a întâmplat cu germanii în anii ‘30, din veacul trecut, când Germania a făcut exact ce face Rusia acum.

El a pledat pentru acţiuni vizibile, care să trezească pe oameni la realitate.

Cowan a pledat pentru furnizarea, de către SUA, a armelor de care au nevoie militarii ucraineni, dar şi pentru rediscutarea cu Polonia şi Cehia, a implementării scutului anti-rachetă, care trebuie acum să vizeze Rusia:

- Sunt lucruri de făcut pentru a arăta lumii că noi suntem liderii!

Cuvintele ferme ale locotenent-colonelului Bill Cowan fac referire concretă la absenţa unui lider hotărât la Casa Albă.

Exact în aceeaşi zi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko publica la Kiev articolul sugestiv intitulat  "Ucraina are nevoie de Statele Unite, pentru a răspunde Rusiei" pe care îl inserez în întregime, spre o mai bună cunoaştere a stării de spirit de la Kiev:

Când 298 de oameni nevinovaţi au fost loviţi în spaţiul aerian de către o rachetă rusă, cu 10 zile în urmă, oamenii de pretutindeni, în cele din urmă au început să înţeleagă ceea ce este în joc în Ucraina.

Cu o jumătate de an în urmă, nu am luat în calcul să devin preşedinte al Ucrainei.

Dar, ca un mare număr de ucraineni la acea vreme, am fost deranjat că atunci preşedintele Viktor Ianukovici a constrâns viitorul Ucrainei prin respingerea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, alegând în locul acesteia o uniune vamală cu Moscova.

La fel ca mulţi dintre conaţionalii mei am crezut că pentru ca Ucraina să devină o ţară modernă şi de succes va avea nevoie să-şi extindă relaţiile sale cu Occidentul şi să pună capăt corupţiei şi abuzului de putere.

Apoi, autorităţile au dezlănţuit un atac criminal asupra demonstranţilor din Kiev, şi Ianukovici şi partenerii săi au fugit în Rusia, ceea ce a dus la decizia Moscovei de a anexa Crimeea şi de a susţine separatiştii violenţi, care operează în estul Ucrainei.

Comportamentul Rusiei numai s-a înrăutăţit, de când am preluat mandatul, în luna iunie.

De-a lungul ultimelor câteva săptămâni, Ucraina a rezistat agresiunii ruse şi continuă lupta împotriva separatiştilor sprijiniţi de Moscova.

Rusia ne-a testat cu transferul ei de bani, arme şi alte echipamente la separatişti şi prin campania sa de propagandă vastă, anti-occidentală, anti-Kiev, dar nu vom ceda la interferenţa ei în suveranitatea Ucrainei sau la violenţa perpetuată de către terorişti.

Moscova practică un joc periculos de iresponsabil.

Temerile mele de scăpare a violenţei de sub control au fost confirmate la 17 iulie, când separatiştii au utilizat rachete ruseşti pentru a doborâ zborul 17 al companiei Malaysia Airlines .

Acest atac asupra unor nevinovaţi nu ar fi trebuit să se întâmple.

Ca şi cum a oferit un pistol la un copil, Moscova a permis transferul unui sistem extrem de sofisticat de rachete sol-aer, la terorişti.

Cu un astfel de număr mare de vieţi pierdute - mulţi dintre ei copii - aceasta a fost o tragedie mare.

Adăugarea la oroare a fost profanarea locului accidentului de către separatişti, care au blocat accesul anchetatorilor, au falsificat dovezi, au furat bunurile şi au tratat pe cei morţi ca pe organe ( aidoma măruntaielor  unui animal măcelărit -n.t.).

Ca preşedinte, am pus bazele pentru discuţii de pace cu separatiştii apelând la dialog, împreună cu garantarea drepturilor tuturor ucrainenilor.

Dar aceste apeluri au fost respinse, iar Moscova continuă să alimenteze conflictul.

Acesta a fost întotdeauna scopul meu, de a aduce împreună părţile şi să găsim soluţii pentru toţi ucrainenii, indiferent de geografie, etnie sau limbă.

Pentru a contribui la realizarea acestor soluţii, Occidentul ar trebui să înceapă să se gândească la un răspuns mai mare, la ceea ce s-a întâmplat.

Ca întotdeauna, Statele Unite ar trebui să preia conducerea.

Lucrând împreună cu Uniunea Europeană, de la Washington se poate forma o coaliţie, la nivel mondial, de naţiuni, în sprijinul Ucrainei, pentru a se asigura că aceşti terorişti nu sunt în măsură să lovească din nou.

Este important ca Statele Unite să instituie sancţiuni mai puternice, ca răspuns la agresiunea Rusiei în ţara mea.

Cu toate acestea, în lumina acestei tragedii, Statele Unite ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancţiuni sectoriale chiar mai dure contra Moscovei.

Şi Europa trebuie să urmeze exemplul Statelor Unite, de a impune sancţiuni sectoriale proprii.

Rusia trebuie să ştie că comunitatea internaţională este serioasă.

A trecut deja mult timp pentru ca aceasta să acţioneze.

În plus, faţă de sancţiunile mai largi, ţara mea are nevoie de livrări rapide de asistenţă, pentru a ne ajuta să supraveghem frontierele noastre şi să domolim insurgenţa cu violenţă minimă.

Chiar dacă suntem preocupaţi de ameninţarea imediată din ţara noastră, Ucraina trebuie să soluţioneze şi alte nevoi presante.

Ucraina poate folosi conducerea şi asistenţa SUA, în eforturile noastre de limitare a corupţiei, reînvierea instituţiilor noastre financiare, reforma politicii noastre energetice şi liberalizarea sectorului nostru agricol.

În plus, avem nevoie de gaze naturale din SUA, care să consolideze rezervele de energie, astfel încât să nu putem fi şantajaţi de către Moscova.

Avem nevoie de un partener de încredere şi un aliat pentru a ne ajuta la întărirea naţiunii noastre.

Acum este momentul pentru comunitatea internaţională să sprijine Ucraina.

Pentru a opri Rusia, comunitatea globală va trebui să acţioneze în mod concertat.

Ţara mea face tot ce poate pentru a se ocupa de destinul nostru: acţionăm din greu pentru combaterea corupţiei, pentru implementarea reformelor atât de necesare şi, mai presus de toate, pentru restabilirea încrederii poporului ucrainean în guvernul său.

Lucrând împreună nu vom permite Moscovei să stea în calea creării unei noi Ucraine, deschise, unite şi prospere.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite