Europa

articolul anterior articolul urmator

Casa Albă somată, pe plan intern şi de la Kiev, să preia conducerea în stăvilirea agresiunii Rusiei în Ucraina

56
27 Jul 2014 13:08:37
Ion Petrescu
Locotenent-colonelul, în rezervă, Bill Cowan, care a activat în Corpul Infanteriei Marine Americane, a luptat în războiul din Vietnam şi acum este analist militar la postul de televiziune FOX NEWS a atras atenţia telespectatorilor americani, că Germania a făcut, în anii '30, din veacul trecut, exact ce face Rusia acum.
Locotenent-colonelul, în rezervă, Bill Cowan, care a activat în Corpul Infanteriei Marine Americane, a luptat în războiul din Vietnam şi acum este analist militar la postul de televiziune FOX NEWS a atras atenţia telespectatorilor americani, că Germania a făcut, în anii '30, din veacul trecut, exact ce face Rusia acum.

În aceeaşi zi, doi pământeni, unul american, celălalt ucrainean lansau semnale menite a sensibiliza pe actualul preşedinte al SUA, că este timpul să stopeze marşul lui Vladimir Putin, din estul Ucrainei. Acum, când încă nu este prea târziu, aşa cum s-a întâmplat în secolul trecut, când Adolf Hitler şi-a început, cu măsuri militare comparabile, materializarea visului său hegemonic.

Locotenent-colonelul (r.) Bill Cowan, fost infanterist marin, care a luptat în Vietnam şi activează acum ca analist militar la FOX NEWS a răspuns la unele întrebări, care reflectă îngrijorarea opiniei publice americane.

El a semnalat că doborârea avionului companiei Malaysia Airlines nu a diminuat, ci a dublat implicarea Kremlinului în evoluţia situaţiei din estul Ucrainei, prin sporirea livrărilor de armament şi trimiterea chiar de noi militari profesionişti ruşi, ca să acţioneze alături de rebeli.

Putin, susţine analistul militar american, nu vede nicio intenţie de oprire a sa, din partea Statelor Unite, cu excepţia mult discutatelor sancţiuni economice, care nu au niciun efect asupra cetăţenilor ruşi.

Şi asta se întâmplă, atrage atenţia colonelul Cowan, într-un moment când oamenii uită ce s-a întâmplat cu germanii în anii ‘30, din veacul trecut, când Germania a făcut exact ce face Rusia acum.

El a pledat pentru acţiuni vizibile, care să trezească pe oameni la realitate.

Cowan a pledat pentru furnizarea, de către SUA, a armelor de care au nevoie militarii ucraineni, dar şi pentru rediscutarea cu Polonia şi Cehia, a implementării scutului anti-rachetă, care trebuie acum să vizeze Rusia:

- Sunt lucruri de făcut pentru a arăta lumii că noi suntem liderii!

Cuvintele ferme ale locotenent-colonelului Bill Cowan fac referire concretă la absenţa unui lider hotărât la Casa Albă.

Exact în aceeaşi zi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko publica la Kiev articolul sugestiv intitulat  "Ucraina are nevoie de Statele Unite, pentru a răspunde Rusiei" pe care îl inserez în întregime, spre o mai bună cunoaştere a stării de spirit de la Kiev:

 

Când 298 de oameni nevinovaţi au fost loviţi în spaţiul aerian de către o rachetă rusă, cu 10 zile în urmă, oamenii de pretutindeni, în cele din urmă au început să înţeleagă ceea ce este în joc în Ucraina.

Cu o jumătate de an în urmă, nu am luat în calcul să devin preşedinte al Ucrainei.

Dar, ca un mare număr de ucraineni la acea vreme, am fost deranjat că atunci preşedintele Viktor Ianukovici a constrâns viitorul Ucrainei prin respingerea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, alegând în locul acesteia o uniune vamală cu Moscova.

La fel ca mulţi dintre conaţionalii mei am crezut că pentru ca Ucraina să devină o ţară modernă şi de succes va avea nevoie să-şi extindă relaţiile sale cu Occidentul şi să pună capăt corupţiei şi abuzului de putere.

Apoi, autorităţile au dezlănţuit un atac criminal asupra demonstranţilor din Kiev, şi Ianukovici şi partenerii săi au fugit în Rusia, ceea ce a dus la decizia Moscovei de a anexa Crimeea şi de a susţine separatiştii violenţi, care operează în estul Ucrainei.

Comportamentul Rusiei numai s-a înrăutăţit, de când am preluat mandatul, în luna iunie.

De-a lungul ultimelor câteva săptămâni, Ucraina a rezistat agresiunii ruse şi continuă lupta împotriva separatiştilor sprijiniţi de Moscova.

Rusia ne-a testat cu transferul ei de bani, arme şi alte echipamente la separatişti şi prin campania sa de propagandă vastă, anti-occidentală, anti-Kiev, dar nu vom ceda la interferenţa ei în suveranitatea Ucrainei sau la violenţa perpetuată de către terorişti.

Moscova practică un joc periculos de iresponsabil.

Temerile mele de scăpare a violenţei de sub control au fost confirmate la 17 iulie, când separatiştii au utilizat rachete ruseşti pentru a doborâ zborul 17 al companiei Malaysia Airlines .

Acest atac asupra unor nevinovaţi nu ar fi trebuit să se întâmple.

Ca şi cum a oferit un pistol la un copil, Moscova a permis transferul unui sistem extrem de sofisticat de rachete sol-aer, la terorişti.

Cu un astfel de număr mare de vieţi pierdute - mulţi dintre ei copii - aceasta a fost o tragedie mare.

Adăugarea la oroare a fost profanarea locului accidentului de către separatişti, care au blocat accesul anchetatorilor, au falsificat dovezi, au furat bunurile şi au tratat pe cei morţi ca pe organe ( aidoma măruntaielor  unui animal măcelărit -n.t.).

Ca preşedinte, am pus bazele pentru discuţii de pace cu separatiştii apelând la dialog, împreună cu garantarea drepturilor tuturor ucrainenilor.

Dar aceste apeluri au fost respinse, iar Moscova continuă să alimenteze conflictul.

Acesta a fost întotdeauna scopul meu, de a aduce împreună părţile şi să găsim soluţii pentru toţi ucrainenii, indiferent de geografie, etnie sau limbă.

Pentru a contribui la realizarea acestor soluţii, Occidentul ar trebui să înceapă să se gândească la un răspuns mai mare, la ceea ce s-a întâmplat.

Ca întotdeauna, Statele Unite ar trebui să preia conducerea.

Lucrând împreună cu Uniunea Europeană, de la Washington se poate forma o coaliţie, la nivel mondial, de naţiuni, în sprijinul Ucrainei, pentru a se asigura că aceşti terorişti nu sunt în măsură să lovească din nou.

Este important ca Statele Unite să instituie sancţiuni mai puternice, ca răspuns la agresiunea Rusiei în ţara mea.

Cu toate acestea, în lumina acestei tragedii, Statele Unite ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancţiuni sectoriale chiar mai dure contra Moscovei.

Şi Europa trebuie să urmeze exemplul Statelor Unite, de a impune sancţiuni sectoriale proprii.

Rusia trebuie să ştie că comunitatea internaţională este serioasă.

A trecut deja mult timp pentru ca aceasta să acţioneze.

În plus, faţă de sancţiunile mai largi, ţara mea are nevoie de livrări rapide de asistenţă, pentru a ne ajuta să supraveghem frontierele noastre şi să domolim insurgenţa cu violenţă minimă.

Chiar dacă suntem preocupaţi de ameninţarea imediată din ţara noastră, Ucraina trebuie să soluţioneze şi alte nevoi presante.

Ucraina poate folosi conducerea şi asistenţa SUA, în eforturile noastre de limitare a corupţiei, reînvierea instituţiilor noastre financiare, reforma politicii noastre energetice şi liberalizarea sectorului nostru agricol.

În plus, avem nevoie de gaze naturale din SUA, care să consolideze rezervele de energie, astfel încât să nu putem fi şantajaţi de către Moscova.

Avem nevoie de un partener de încredere şi un aliat pentru a ne ajuta la întărirea naţiunii noastre.

Acum este momentul pentru comunitatea internaţională să sprijine Ucraina.

Pentru a opri Rusia, comunitatea globală va trebui să acţioneze în mod concertat.

Ţara mea face tot ce poate pentru a se ocupa de destinul nostru: acţionăm din greu pentru combaterea corupţiei, pentru implementarea reformelor atât de necesare şi, mai presus de toate, pentru restabilirea încrederii poporului ucrainean în guvernul său.

Lucrând împreună nu vom permite Moscovei să stea în calea creării unei noi Ucraine, deschise, unite şi prospere.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Michiu Stefan
27.07.2014, 14:00:38

Lupta Ucrainei cu agresorul rus, depaseste cadrul strict al unui razboi ucraineano-rus pentru teritorii; este lupta intre doua sisteme de a concepe lumea moderna; cel democratic, de tip occidental cu separatia puterilor, independenta Justitiei,drepturile omului, presa libera,economie de piata-si cel rusesc, agresiv, autoritar in cel mai bun caz,de regula pur dictatorial, oligarhic, mafiotic,corupt, fara respect pentru valori umane si viata,cu economie dirijata.Nu este numai reactia violenta a Rusiei in dorinta de extindere a spatiului, ci dorinta de a prezerva sistemul feudal rusesc,teama ca si in Rusia-dupa secole de reprimare brutala a valorilor democratice -poate fi posibila o trezire a populatiei. Din aceste considerente sprijinul pentru Ucraina este un sprijin nu numai pentru cauza justa apoporului ucrainian,ci si pentru valorile democratice,pentru noi insine!

+1 (23 voturi)
alu' pop
27.07.2014, 14:11:59

Tomai am citit despre un mare success al occidentului democratic: SUA si-au retras in mare graba ambasada din Tripoli. Banuiesc ca asta se cheama succes in formarea noului stat Libian. Iar Irakul este o oaza de democratie si stabilitate. Cam asta se pare ca va fi si viitorul Ucrainei. Peste un an ucrainenii or sa-si dea palme vazand fericirea care i-a cuprins, atat din vest cat si din est.

-1 (25 voturi)
Vasile Lica
27.07.2014, 14:04:19

mare e doamne gradina ta !! colonelul ca colonelul dar porosenco acum ar trebui sa-s i dea demisia cum poti tu ca condamnat ?? suprem al armatei ajutorul strainilor pentru rezolvarea problemelor interne vezi iraq libia Afganistan si alti asta vrea

-7 (23 voturi)
Utilizator Adevărul
27.07.2014, 14:04:58

Comentariu considerat abuziv.

Menumorut
27.07.2014, 14:36:10

Deci cui a servit doborarea avionului..? Casa Alba somata, pe plan intern si de la Kiev..??? Pe plan intern..de la Kiev..? Cum vine asta... Pe de alta parte...Casa Alba poate fi..somata...???? Somarea este de obicei... sub amenintare...Si este urmata de impunerea cu forta...Este posibil asa ceva..? Ori pare un fel de "autosomatie".... Mai mult....in opinia mea faramitarea Ucrainei a fost facuta la intelegerea SUA cu Rusia.. Si SUA si Rusia nu-si pot impune NIMIC una alteia... De fapt nu vad in istorie sa o fi facut vreodata.. Pana si criza din Cuba..nu a fost impunere..ci intelegere..

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările