Europa

articolul anterior articolul urmator

Căsătoriile gay sunt permise, de luni, şi în Irlanda de Nord

14
13 Jan 2020 19:39:56
Autor: George-Andrei Cristescu
Tot mai multe ţări recunosc căsătoriile între persoane de acelaşi sex
Tot mai multe ţări recunosc căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Primele ceremonii sunt aşteptate să aibă loc în februarie, de Valentine’s Day, scrie independent.co.uk. Câte ţări permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Din 13 ianuarie, cuplurile de acelaşi sex se vor putea înscrie pentru a se căsători în această ţară, iar cele deja căsătorite vor beneficia de recunoaştere legală, potrivit aceleiaşi surse. Această măsură va aduce Irlanda de Nord în concordanţă cu normele valabile în restul Marii Britanii. Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor din 2014.

Prima căsătorie de acest fel este aşteptată să aibă loc în luna februarie, cuplurile trebuind să-şi facă cunoscută întenţia de căsătorie cu 28 de zile înainte ca aceasta să aibă loc. Discrepanţa a funcţionat timp de şase ani întrucât discuţia căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a tot revenit pe agenda Adunării Irlandei de Nord – Stormont.

Cei care au deja încheiate parteneriate civile nu le vor putea transforma în căsătorie în acest stadiu al procesului, Oficiul pentru Irlanda de Nord urmând să înceapă o consultare pe această temă la finalul acestui an.

13 ianuarie marchează şi ziua în care cuplurile heterosexuale pot încheia parteneriate civile, aşa cum se întâmplă în Anglia şi în Ţara Galilor din decembrie 2019.

În alte ţări europene, legalizarea acestor mariaje a dus la o scădere însemnată a numărului de sinucideri. Un studiu realizat în Danemarca şi Suedia a arătat că a existat o scădere de 46% din 1989 până în 2002, şi din 2003 până în 2016.

„Să fii căsătorit este o măsură protectivă în faţa sinuciderii“, este de părere Annette Erlangsen, reprezentanta Institutului danez pentru prevenirea sinuciderilor. „Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi alte măsuri legislative suportive ar putea reduce efectiv stigma asociată minorităţilor sexuale.“

Mariajele între persoane de acelaşi sex au devenit legale în Suedia în 2009 şi în Danemarca în 2012. Uniunile de acest tip sunt acum legale în 27 de ţări, 16 dintre ele din Europa. Ecuador a devenit ultima naţiune care le-a permis, în iunie, anul trecut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Index 4.2
13.01.2020, 20:06:32

Fiecare face ce vrea cu trupul si viata sa , in ciuda pr0stiilor debitate de Religie( toate , crestina, musulmana, iudeica, budista, etc)! Atata timp cat Legea fiecarei tari e respectata, faftul ca unii decid sa-si petreaca viata alaturi de cei de acelasi sex , e irelevant , si nu ar trebui sa deranjeze pe altii. In ziua de azi, societatea are probleme mult mai grave: crime, boli, somaj, datorii nationale, oameni ai strazii, foamete, schimbari climatice, poluare, minciuna prezenta in politica ( Guzganul Rozaliu de peste Ocean fiind cel mai bun si actual exemplu) .

0 (4 voturi)
un motan intransigent
13.01.2020, 20:25:26

#Index 4.2, Asa e, precum zici! Avem atatea probleme si netrebnicii ca nu mai e loc si pentru anomalii mentale. Ar trebui ceeat un stat al LGBT, undeva in lume, nu pe aici, unde sa fie loc pentru toate deviatiile de la normal si care deviatii sa fie normale acolo. Toata lumea ar avea numai de castigat. Noi, homofobii, am putea avea o ambasada pe acolo, eventual.

+3 (3 voturi)
Index 4.2
13.01.2020, 20:34:09

motane ai dreptate, Scoietatea Vestica are atatea probleme cu criminalii locali albi, incat a venit vremea sa facem ceva : sa le luam armele, sa inasprim pedepsele, sa implementam camere de supraveghere, si cipuri in bostanele celor ce sunt predispusi la prostii!

-1 (3 voturi)
Index 4.2
13.01.2020, 20:48:56

Parerea mea e ca intre cei cu anomalii mentale intra o gramada de indivizi: corupti, politicieni mincinosi, criminali si violatori, drogati si puturosi, mafioti si interlopi, curbe si pupatori de moaste si oase, etc! vrei sa continui? Ca, juma din tara va trebui transferata in acel stat mentionat de tine!

-1 (1 vot)
protector
13.01.2020, 20:50:40

Index 4.2 "Atata timp cat Legea fiecarei tari e respectata, faftul ca unii decid sa-si petreaca viata alaturi de cei de acelasi sex , e irelevant , si nu ar trebui sa deranjeze pe altii." Si de unde scoateti asa teorii ? Daca Sodoma a ajuns Marea Moarta ! De ce nu postulati ca daca va dati cu capu de o poarta noua va fi bine ?!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)