Cât de departe vrea (sau/şi poate) merge Europa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întrebare la care vom gasi un răspuns, cel puţin parţial, în deciziile care vor fi luate azi de către Summitul extraordinar dedicat iniţial energiei, dar completat în urgenţă cu o agenda extreme de complicată legată de lupta contra fraudei fiscale.

Se estimează că în cadrul primului capitol, cel energetic, se va confirma decizia Parlamentului European de a propune autorizarea naţională a exploatării gazelor de şist, cu respectarea unor condiţii foarte severe de protecţia mediului, aceasta în condiţiile în care Comisia Europeană a reafirmat faptul că revine fiecarui stat membru să decidă care este componenţa propriului său “buchet de producţie energetică”.

Este probabil că se va reitera apelul către statele membre de a folosi la modul optim resursele proprii, inclusiv prin favorizarea şi dezvoltarea producţiei de energie verde, parte a unei încercări de a reduce dependenţa energetică la nivelul UE faţă de principalul său partener, Federaţia Rusă. Nimic nou, numai că urgenţa este dată de creşterea continuă a preţurilor la facturile pentru energie, iar evenimentele recente din Bulgaria (plus amintirile urâte legate de boicotul energetic rusesc de acum câţiva ani) fac ca subiectul să devină cu adevărat prioritar, speranţa de care veţi auzi vorbindu-se fiind cea de realizare a unei pieţe comune a energiei şi a demarării unor proiecte de mare anvergură privind sistemele de interconexiuni.  

Posibil, dar nu într-un orizont de timp foarte scurt, iar dilemele europene în domeniu nu fac decât să crească, fie şi numai pentru că actuala dependenţă energetică faţă de Rusia (peste 60%) este considerate de mulţi analişti drept primejdioasă, limitând chiar unele opţiuni europene de politică externă şi comercială. Totul pus în contextul unei posibile debalansări brutale a situaţiei din Orientul Apropiat, cu perspectiva blocării temporare a accesului la unele zone de extracţie tradiţionale…

Completarea agendei Summitului cu problemele fiscal de care vorbeam ieri este datorată unei cumulări de scandaluri de mare amploare şi care au arătat că există probleme deosebit de grave la nivelul sistemelor naţionale de supraveghere fiscală, într-o combinaţie explozivă cu regulile secretului bancar şi fiscal proprii unora dintre statele membre. S-au adunat dezvăluirile din Offshoreleaks, scandalurile uriaşe Cahuzac din Franţa şi Hoeness din Germania. Au rămas în suspense deciziile europene de unificare a sistemului fiscal şi de raportare a datelor datorită reticenţelor manifestate de “ultimii mohicani”, Luxemburg şi Austria, state care, pe 14 mai, prin vocea miniştrilor lor de finanţe, au condiţionat ridicarea secretului bancar de o transparenţă fiscal mărită a pieţelor financiare concurente din afara UE, aşa cum ar fi Elveţia, Monaco sau Lichtenstein, ceea ce, dacă s-ar realiza, ar acorda unui govern din afara zonei euro, cel elveţian, posibilitatea de a exersa un fel de drept de veto faţă de deciziile europene…

Dacă Luxemburgul, asemeni Elveţiei, au anunţat deja că începând cu 2015 intenţionează să procedeze la ridicarea secretului bancar, Austria nu a făcut încă nici un angajament formal în domeniu. De aici, previziunea unei presiuni foarte mari la Summit, deoarece preşedintele Comisiei Europene şi-ar fi dorit să poată anunţa cît mai rapid, poate chiar azi, faptul că, începând cu 2015, statele membre vor sistematiza schimbul de informaţii asupra tuturor formelor de venituri. Poziţie susţinută şi de Hermann Van Rompuy, cel care va prezida Summitul, care a precizat că lupta contra evaziunii fiscale “reprezintă o condiţie esenţială pentru a face acceptat costul politic şi social al redresării bugetare”.

Este posibil ca negocierile să se finalizeze azi, dar sistemul ca atare mai are multe obstacole în punerea sa în practică, mai ales dacă, aşa cum deja pare posibil, statele din zona euro vor dori să-şi creeze propriul lor guvern economic, cu reguli proprii, sistem în sistem, ceea ce poate genera, în oglindă, sisteme în sistem la nivelul celor rămaşi pe dinafară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite