Europa

articolul anterior articolul urmator

Catalonia, declarată „republicană” de parlamentul regional: monarhia spaniolă este continuarea regimului generalului Franco

15
8 Aug 2020 11:39:18
Autor: News.ro
Protest Catalonia vizita Felipe EPA EFE
Protest Catalonia vizita Felipe EPA EFE

Parlamentul catalan a votat, vineri seară, o rezoluţie prin care declară Catalonia republicană şi, astfel, nu recunoaşte şi nici nu vrea să aibă un rege, relatează TVE. Quim Torra, liderul separatist de la Barcelona, a cerut organizarea unui referendum naţional cu privire la Monarhie.

Grupările politice separatiste JxCat, ERC şi CUP au votat „pentru” adoptarea rezoluţiei, în timp ce Ciudadanos, PSC, coaliţia En Comù Podem şi PPC, „împotrivă”.
 
Textul rezoluţiei prevede că „saga familiei Burbon a fost o calamitate istorică pentru Catalonia” şi denunţă că regele Juan Carlos I „a acceptat succesiunea generalului Franco, jurând fidelitate principiilor regimului său”, astfel încât „monarhia spaniolă este continuarea regimului anterior”.
 
În plus, este criticată şi „fuga consimţită a regelui Juan Carlos pentru a evita acţiunea justiţiei” şi în text este făcut referire la „monarhia delicventă”, care a eşuat ca sistem.
 
Preşedintele parlamentului catalan, Quim Torra, i-a provocat în sesiunea extraordinară pe miniştrii care aparţin partidului Unidas Podemos să „demisioneze imediat” dacă sunt, într-adevăr, de acord că Juan Carlos I „a fugit” din Spania şi nu vor să fie complici la „muşamalizarea” presupusei corupţii. 
 
În plus, el a cerut organizarea unui referendum în întreaga Spanie cu privire la monarhie şi republică.
 
După plecarea la începutul săptămânii a regelui Juan Carlos I din ţară, guvernul condus de Pedro Sánchez (PSOE) a apărat decizia Casei Regale. Totuşi, Pablo Iglesias, vice-preşedinte al Executivului, a comentat alegerea ca „fugă” a fostului suveran vizat acum de o anchetă privind afaceri personale.
 
„Singurul protest responsabil şi care va fi înţeles de cetăţeni este acela ca toţi membrii Guvernului care nu sunt de acord cu ce s-a întâmplat să demisioneze acum”, a spus Torra, care a convocat întâlnirea extraordinară pentru a discuta situaţia monarhiei spaniole.
 
Opoziţia a criticat organizarea acestei întâlniri, cu această temă, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în Catalonia şi în ţară şi că guvernul nu a dat explicaţii privind gestionarea crizei sanitare.
 
Caracterizată ca „diversiune”, în şedinţa plenară, opoziţia a subliniat ruptura cauzată în guvernul de coaliţie, format din PSOE şi Unidas Podemos, de plecarea regelui emerit din Spania.
 
Pentru Torra, plecarea lui Juan Carlos I „nu este o chestiune privată de familie”, ci „o problemă de natură constituţională”. El vede o singură ieşire din această problemă: abdicarea regelui Felipe VI şi un referendum privind Monarhia în întreg statul spaniol.
 
Torra a reiterat că separatiştii catalani au un obiectiv clar, „să trăiască liberi într-o republică independentă catalană”, pe care îl consideră „mai urgent ca oricând”.
 
El a asigurat că locuitorii Cataloniei nu au rege şi nici nu vor să aibă.
 
Opoziţia a susţinut că altele sunt priorităţile, principala fiind criza sanitară. „Nici măcar tsunamiul economic cauzat de pandemie cu mii de vieţi şi locuri de muncă în joc nu opreşte obsesia ta separatistă”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului Ciudadanos, Carlos Carrizosa. El i-a cerut lui Torra să demisioneze, între altele, pentru că „atacă naţiunea şi statul de drept”.
 
Miquel Iceta, secretar general al PSC, i-a reproşat, de asemenea, lui Torra că prioritizează dezbaterea asupra crizei monarhiei spaniole şi îl interesează mai puţin să răspundă de ce timp de 46 de zile nu a existat un şef al Salud Pública în regiune.
 
De la începutul pandemiei, în Spania au fost înregistrate, prin teste PCR, 314.362 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 28.503 oameni au murit. Cele mai afectate regiuni sunt Catalonia, Madrid şi Aragon.
 
Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI, fiul său, prin care l-a anunţat că a hotărât să părăsească Spania, dar că va rămâne la dispoziţia Procuraturii. Mai multe surse au spus că el s-ar afla în Republica Dominicană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

defu gabi
8.08.2020, 17:01:57

Spalati pe creier de propaganda marxista... Daca nu-l aveau pe Franco si, ulterior, monarhia, unica alternativa era Dolores Ibárruri sprijinita direct de KGB-ul de la Moscova... Cu pro-rusii lui Ibárruri erau astazi in situatia economica a Transnistriei... Idioti nerecunoscatori... O fi fost el Franco un dictator dar le-a dat voie sa se dezvolte economic cum n-ar fi facut-o in veci comunistii/marxistii pro-rusi...

+6 (8 voturi)
Navrapascu Vasile
8.08.2020, 17:39:47

Gabi.Ei acum prospera de le esa pe nas cea.Cea mai saraca tara din Europa occidentala.....datorii pana"n gat....rusii n-au fost acolo.Au fost comunistii idealisti care se hraneau cu idei sfinte...

+2 (4 voturi)
moftronix2
8.08.2020, 17:49:31

Dedu Gabi...Știi tu ceva, dar foarte puțin, știi în principal zvonistica și ce ți a băgat în cap propaganda...S- a terminat benzina monarhiei și în Spania. Atenție, monarhia s a restaurat cu sprijinul Partidului Comunist....Sa știi că ascensiunea marxismului este normala și necesara. Resorturile de secole ale Capitalismului care sunt bordelul, jocurile de noroc și sclavia de toate tipurile s - au cam epuizat. Oamenii vor democrație reală. Nu de forma. În plus s -a observat că succesul economic și industrial nu mai este musai capitalismul . E bine că lumea evoluează . O face in mod obiectiv ca rezultat al progresului tehnologic, cum bine zice marxismul.

-4 (10 voturi)
moftronix2
8.08.2020, 17:37:56

În anii 1939 Stânga spaniola câștigă alegerile, formează Republica în Spania. Urmează război civil în care Dreapta lui Franco învinge. Având aliat pe Hitler care și a antrenat aviația in războiul civil spaniol. Cei de Stânga care au pierdut războiul au fost uciși daca nu au putut să fugă. Romania a găzduit un număr dintre aceștia . După moartea lui Franco, regele Juan Carlos revine pe tron cu sprijinul Partidului Comunist Spaniol.... Din acest motiv s au permis niste guverne de Stânga în Spania. La noi monarhia nu a admis niciodată stânga la guvernare. Catalonia avea prin tradiție pretendent de rege din familia Habsburg, iar Spania din familia Bourbon. Fapt ce a dus la un conflict de secole. Prin urmare doar Republica mai poate salva unitatea Spaniei.

-1 (7 voturi)
moftronix2
8.08.2020, 18:09:58

Problema Cataloniei trebuie priceputa de naziștii din Romania. Cei care au făcut din Basarabia o falsă problema, care neînțeleasă a dus la tragedia intrării în WW2 de partea lui Hitler. Deci, Catalonia votează la referendum separarea de Spania. Atât, nici macar nu a cerut lipirea de Germania, de exemplu . Guvernul spaniol a refuzat total separarea ei. A arestat și a băgat la pușcărie liderii separatiști...Basarabia face un vot la 1919 de separare de URSS și culmea, de lipire la Romania. Daca votul din Catalonia a fost absolut corect, în Basarabia votul are loc în Parlament cu 4 divizii din armata română prezente in piața Parlamentului. Care divizii intraseră în Rusia profitând de autodizolvarea armatei ruse care nu mai voia țarismul Guvernul rus Lenin cere negocieri cu România pentru a obține garanții de securitate un schimbul recunoașterii votului Guvernul român le refuza din prostie aroganta, că nu discuta cu bolșevicii. .Cretinii dracului.....credeau că bolșevicii nu rezista. Prin urmare, guvernul rus declara votul de separare și lipire ca fraudat prin prezenta diviziilor românești, nu recunoaște lipirea la Romania și promite public că atunci când va putea, va lua Basarabia înapoi la Rusia . Fapt întâmplat în 1939.. De menționat că Basarabia a fost cucerită de Turcia la 1350 , a făcut parte din Turcia 450 de ani și încă o sută de ani din Rusia ce a câștigat o de la Turcia prin război......Vedem așadar, comparativ cu cazul cunoscut de azi al Cataloniei, că o regiune a unui Stat nu poate să facă un vot de separare fara că guvernul central sa nu fie de acord. Deci Basarabia era juridic a Rusiei la 1919 și nu putea să se separe fără acordul guvernului rus. Asta este Istoria reală, spălată de zgura propagandei. Românii au fost mințiți 100 de ani de propaganda nazistă sau fals naționalistă în chestia Basarabiei . Au murit sute de mii de români din cauza acestei minciuni .

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)