Europa

articolul anterior articolul urmator

Catalonia va organiza pe 1 octombrie un referendum privind separarea de Spania

4
9 Jun 2017 16:59:22
Autor: Ion Gaidau
Manifestaţie pro-independenţă în Catalonia FOTO Arhivă
Manifestaţie pro-independenţă în Catalonia FOTO Arhivă

Catalonia va organiza un referendum privind separarea de Spania pe 1 octombrie, a declarat vineri liderul acestei regiuni, deschizând luni de confruntare cu Guvernul central, care afirmă că un astfel de vot este ilegal şi nu trebuie să aibă loc, relatează agenţia de presă Reuters, citată de news.ro.

„Întrebarea va fi: Vreţi să devină Catalonia un stat independent, sub forma unei republici?“, a precizat preşedintele Guvernului catalan, Carles Puigdemont.

El a precizat că încercările de a stabili o dată şi formularea întrebării împreună cu Guvernul de la Madrid au eşuat, aşa că a luat deciziile unilateral.

„Am făcut întotdeauna oferte diferite şi toate au fost respinse, fără excepţie“, a explicat Puigdemont.

Tentative secesioniste precedente ale Cataloniei - o regiune bogată cu populaţie numeroasă, a cărei capitală este Barcelona - au fost blocate de Guvernul conservator spaniol şi de Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, activişti proindependenţă au organizat un vot simbolic în 2014, la câteva luni după ce scoţienii au votat pentru rămânerea în Marea Britanie.

Aproximativ două milioane de oameni au votat în favoarea secesiunii, deşi rata de participare a fost relativ scăzută. Scrutinul nu a avut, însă, nicio valoare legală.

Deocamdată nu este clar cât de departe vor merge luptele dintre Guvernul regional catalan şi cel de la Madrid.

În baza Articolul 155 din Constituţia Spaniei, Madridul are puterea de a interveni direct în funcţionarea Guvernului regional de la Barcelona şi îl poate obliga să renunţe la vot. Acest lucru poate implica trimiterea poliţiei sau suspendarea autorităţii Guvernului regional.

Aceste variante sunt privite, însă, drept soluţii disperate şi mulţi analişti cred că ciocnirea finală de forţe se va desfăşura în alegerile regionale din Catalonia.

Pe de altă parte, Guvernul de la Madrid anunţă că va bloca orice referendum privind independenţa Cataloniei.

„Guvernul va face apel în urma oricărei măsuri ce evoluează de la un anunţ la un fapt. Acest referendum nu va avea loc pentru că este ilegal“, a spus Inigo Mendez de Vigo, purtătorul de cuvânt al Executivului spaniol.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mata
9.06.2017, 17:36:52

Ii mananca si pe astia in fund. Cred ca li sa urcat la cap celor care guverneaza acea regiune. Ca turma tot turma ramane e destul sa se gaseasca cativa smecheri cu putere si influenat ca vor separare arunca si doua - trei motive de cele mai multe ori nejustificate si poftim alt rahat ii lipsea uniunii europene ruperea Spaniei.

IonIon Codreanu
9.06.2017, 17:52:50

Un astfel de referendum este cea mai mare idioțenie! Catalonia are largi autonomii, nu numai culturale. Europa trebuie UNITĂ, nu fragmentată. Ar fi interesant de studiat cine alimentează pe separatiști. Eu aș saluta CU ENTUZIASM o uniune româno-maghiară, singura asociație de state posibilă în acest colț de Europa. Din trecut trebuie păstrat MEREU ce-i util, iar conlucrarea româno-maghiară a existat și a produs roade!

gyll
9.06.2017, 18:20:50

Ioane, dacă ai citi rapoartele serviciilor secrete, inclusiv europol,ai știi necondiționat. Dar până atunci fii atent, extremismul naționalist european este finanțat de către Rusia prin serviciile secrete, totodată prin agenți de influență, plăți de către aceleași servicii,se încearcă dezmembrarea unității europene cu scopul de a fărâmița unitatea europeană.

gyll
9.06.2017, 18:24:01

Cât despre alianță cu Ungaria ,în situația actuală cu un prim ministru ultranaționalist, Orban Victor, apropiat de Putin,este imposibil și de nerealizat

Modifică Setările