Europa

articolul anterior articolul urmator

Caz rar: o pisică a fost depistată pozitiv cu coronavirus

3
27 Mar 2020 19:24:54
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

Cazurile de contaminare la animale domestice sunt rare. 

La Hong Kong, autorităţile au anunţat în ultimele săptămâni două cazuri: doi câini au fost "testaţi pozitiv cu Covid-19", potrivit acestora, în timpul unei campanii de testare care a fost făcută pe 17 câini şi opt pisici care trăiesc cu persoane purtătoare ale virusului. 

În Belgia, descoperirea unui caz "confirmat" la o pisică a fost făcută de cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Liège (est), au explicat vineri autorităţile sanitare în timpul unei conferinţe de presă.

Este vorba despre "un caz izolat" care poate apărea după "un contact apropiat între animal şi omul infectat", a subliniat medicul Emmanuel André, purtător de cuvânt al autorităţilor cu privire la această pandemie.

Virusul poate să se transmită de la om la animal dar "nu există motiv să credem că animalele ar putea fi vectori ai epidemiei în societatea noastră", a insistat medicul, adăugând analizele ştiinţifice făcute în lume în această privinţă. 

La Hong Kong, "câinii nu prezintă niciun simptom", în timp ce în Belgia "pisica suferea de probleme respiratorii şi digestive", a afirmat Agenţia federală belgiană pentru siguranţa lanţului alimentar (Afsca) într-un comunicat.               

Până în prezent, nimic nu indică că un animal domestic poate transmite virusul la om sau la alte animale de companie", a mai precizat autoritatea publică. 

"Riscul de transmitere a virusului de la animalele domestice la om este meglijabil în raport cu riscul de transmitere prin contact direct între oameni", a adăugat Afsca.                

Ca măsură de precauţie, este "recomandat" să fie aplicate regulile de igienă clasice cu un animal de companie: "a se evita contactul apropiat cu el, a se spăla pe mâini după ce atingi un animal, a nu lăsa animalul să vă lingă pe faţă. Este vorba de a împiedica transmiterea virusului la animal şi de a evita ca el să nu devină purtător de virus", a concluzionat Afsca.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sorin Ionascu
27.03.2020, 20:33:15

"de a evita ca el să nu devină purtător de virus" Chiar asa sa fie? Sau iar v-a lovit dancilita?

-1 (1 vot)
Freedom Truth
28.03.2020, 04:36:45

Comentariu considerat abuziv.

Alfa Omega
28.03.2020, 08:03:44

Atat a iubit animalul omul ca a ajums sa se imbolnaveasca odata cu el !