Europa

articolul anterior articolul urmator

Cazul care a divizat Franţa. Decizia tribunalului în privinţa unui pacient aflat în stare vegetativă de 10 ani

10
21 May 2019 11:03:35
Autor: News.ro
Vincent Lambert
Vincent Lambert

Un tribunal francez a decis ca medicii să continue tratamentul pentru Vincent Lambert, un pacient care suferă de tetraplegie şi se află într-o stare vegetativă de 10 ani, informează BBC.

Medicii începuseră oprirea tratamentului pentru Lambert, în vârstă de 42 de ani, luni, înaintea ordinului judecătoresc.
 
Lambert se află într-o stare vegetativă din 2008 când a fost victima unui accident de motocicletă.
 
Situaţia sa a divizat ţara, dar şi familia lui. Soţia sa a cerut ca tuburile prin care era hrănit să fie retrase în timp ce părinţii săi insistă ca el să fie ţinut în viaţă.
 
Mama lui Lambert, Viviane, a numit decizia ca „o mare victorie” în lupta ei de a-şi menţine fiul în viaţă.
 
„Îl vor hrăni şi hidrata. Pentru prima dată, sunt mândră de tribunale”, a afirmat ea.
 
O decizie judecătorească anterioară preciza că Lambert nu ar trebui să mai primească tratament, iar acel proces a început luni înainte de noul ordin judecătoresc emis de Curtea de Apel din Paris.
În urma deciziei iniţiale, avocaţii părinţilor acestui fost infirmier la psihiatrie, în prezent în vârstă de 42 de ani, au anunţat imediat că au depus două recursuri la instanţe internaţionale.
 
”Au fost sesizate, astfel, pe fundamente juridice diferite, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi Comitetul Internaţional pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Deficienţe (CIDPH) al ONU. Hotărârea Consiliului de Stat nu este, aşadar, definitivă, iar decizia de a provoca moartea lui Vincent Lambert nu poate fi executată”, au scris atunci avocaţii Jean Paillot şi Jérôme Triomphe într-un comunicat.
 
Hotărârea de opri alimentarea şi hidratarea artificiale ale lui Vincent Lambert - şi însoţirea întreruperii acestui tratament cu o sedare profundă şi continuă - a fost validată la 31 ianuarie de către tribunalul administrativ de la Châlons-en-Champagne (Marne).
 
Această jurisdicţie a stabilit că ”menţinerea îngrijirilor şi tratamentelor” lui Vincent Lambert constituie ”o încăpăţânare nerezonabilă” - cheia de boltă a Legii Claeys-Leonetti privind eutanasia.
 
În iunie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat, la rândul ei, în favoarea unei întreruperi a tratamentelor.

Imagini care vă pot afecta emoţional!
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

stop propaganda
21.05.2019, 11:41:30

Ma-sa este prea egoista. Il tine in viata ca si leguma strict pentru binele propriu.

+3 (5 voturi)
Stefan din Nord
21.05.2019, 11:54:47

Cumplit In SUA de exemplu cat inca esti in deplinatatea facultatilor mintale semnezi un act in care iti exprimi dorinta de a nu fi tinut conectat la aparate daca nu sunt sanse reale de revenire Sau din contra ca vrei sa stai conectat asa ca individul asta

+1 (1 vot)
Radu Mircea
21.05.2019, 13:40:35

# Stefan din Nord Cind societatea isi permite sa cheltuiasca resurse timp de ani de zile pentru un caz care pare fara speranta , sau cu sperante in apropierea lui 0 , bine s-o faca macar pentru speranta aia de 0,00000 ... de a-si reveni . Daca ma intrebi pe mine cum este in Romania cind nu avem un pat macar pentru marii arsi , desi la Colectiv kknarul ala spunea ca nu-i lipseste nimic , a-l tine in viata vegetativa cind patul si resursele folosite condamna alt pacient la moarte , mi se pare odios . Buna idea de a declara cind inca esti sanatos ce sa faca medicul cu hoitul tau cind nu mai exista nicio speranta . Donarea de organe ar trebui reglementata la milimetru si sa devina obligatorie . lndiferent de ce spune Domnu' ce umbla prin ceruri . Sunt convins ca peste 50 de ani nu va exista mort care sa fie ars / ingropat / impaiat care sa mai aiba toate organele .

+1 (3 voturi)
Deumos
21.05.2019, 13:08:11

Cine poate sti cat timp trebuie sa treaca, pentru a considera ca o persoana este ca si moarta? Unii semneaza pentru ruda lor dupa cateva minute de stat de vorba cu medicul, altii asteapta si 10 ani. Era un caz cu o araboaica, care a revenit din coma dupa 27 de ani, dar altii considera ca o viata, mai ales a unei rude, este usor de neglijat. Decizia de oprire a tratamentului n-ar trebui s-o ia decat pacientul, in deplinatatea facultatilor mintale, inainte ca acesta sa ajunga in vreun fel, "leguma". Sotia acestuia o fi zis ca e tanara si merita sa-si traiasca viata alaturi de altcineva, treaba ei... egoism, cu toate ca juramantul casatoriei presupune sa fie impreuna "la bine si la rau". Daca mama lui are timpul si rabdarea, nervii, hotararea, sa stea langa el, ce treaba au ceilalti? Cum poate sa hotarasca altul in locul tau (victima sau apartinator)... ce ar trebui, sau nu, sa faci intr-o astfel de situatie? Daca medicina beneficiaza de vreo descoperire in domeniu, ce poate repara sistemul nervos, organele, etc, dar tu - ca apartinator - tocmai ai semnat cu putin timp inainte, incetarea sustinerii in viata a celui aflat in coma, etc? Esti precum calaul, dar aparat de lege. Eutanasierea mai trebuie discutata. Sa ii curmi cuiva suferintele care ar mai putea dura cateva zile, saptamani, luni, dar finalul ar fi acelasi, moartea, ar putea fi justificat, dar sa-i curmi cuiva viata, cand nu stii care sunt sansele aceluia de a-si reveni (chiar si scazute), ci poti doar avea o parere...aici pare treaba de calau.

-2 (4 voturi)
marius cristian
21.05.2019, 16:04:01

individa aia nu mai merita sa fie denumita "sotie" .....

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)