Cazul Navalnîi, dezbătut de miniştrii de Externe din UE. Şeful diplomaţiei germane a cerut instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi la un tribunal din Moscova FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi la un tribunal din Moscova FOTO EPA-EFE

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, s-a pronunţat luni, la Bruxelles, pentru adoptarea de sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul Navalnîi.

„Sunt favorabil de a dispune pregătirea de sancţiuni suplimentare, a unor liste cu persoane concrete”, a declarat Maas la sosirea sa la Consiliului pentru Afaceri Externe al UE.

Şeful diplomaţiei germane a atras atenţia că opozantul rus Aleksei Navalnîi nu doar că a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, ci şi va fi trimis să o execute într-un lagăr de muncă.

„În acelaşi timp, trebuie să discutăm despre modul în care să menţinem un dialog constructiv cu Rusia, chiar dacă relaţiile au ajuns cu siguranţă la cel mai scăzut nivel”, a adăugat Maas, citat de Agerpres.

Potrivit DPA, Uniunea Europeană intenţionează să instituie interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele pentru o serie de aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Poziţia MAE înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din UE

Agenda reuniunii prevede discuţii privind relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, situaţia din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum şi un dialog prin video-conferinţă cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.

Discuţia cu privire la relaţiile UE - Rusia are loc în contextul vizitei lui Josep Borrell la Moscova (5-6 februarie 2021) şi în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Conform unui comunicat al MAE, ministrul român va sublinia că vizita la Moscova indică faptul că relaţiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune şi va sublinia necesitatea unităţii UE pentru menţinerea credibilităţii ca actor de politică externă. Va arăta că este necesară adaptarea conduitei strategice a UE faţă de Rusia având în vedere modul asertiv în care Rusia se raportează la UE, după cum a rezultat inclusiv în urma vizitei recente a Înaltului Reprezentant Borrell. Va exprima susţinere pentru adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul ultimelor evoluţii din Rusia în ceea ce priveşte cazul Navalnîi. Va reitera importanţa unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie. De asemenea, va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu şi mai mulţi omologi de-ai săi din UE au programată o întâlnire informală cu reprezentanţi ai echipei lui Aleksei Navalnîi.

Navalnîi: Rusia lui Putin „este construită pe nedreptate”

Navalnîi a fost condamnat în două dosare sâmbătă, verdicte ce vor cântări asupra miniştrilor europeni când se vor întâlni luni.

În primul rând, o instanţă de apel a confirmat sentinţa de închisoare pentru încălcarea eliberării condiţionate. Apoi, mai târziu în cursul zilei, Navalnîi a fost amendat cu o mare sumă de bani pentru că ar fi insultat un veteran din Al Doilea Război Mondial. Ambele procese sunt considerate ca fiind motivate politic.

Opozantul i-a explicat judecătorului că nu este vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiţionate, aşa cum a decis o instanţă anterioară. El a spus că nu a putut să se prezinte la serviciul închisorii de la Moscova anul trecut, deoarece în acel moment se afla în convalescenţă în Germania după o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic, act pe care i-l atribuie Kremlinului.

„Nu vreau să ies în evidenţă, dar toată lumea ştia unde mă aflu”, i-a spus Navalnîi judecătorului. „După ce mi-am revenit, am cumpărat un bilet de avion şi am venit acasă”.

Politicianul a afirmat că nu regretă că s-a întors în Rusia, că credinţa sa în Dumnezeu l-a ajutat să reziste şi că „puterea stă în adevăr”. „Ţara noastră este construită pe nedreptate. Dar zeci de milioane de oameni îşi doresc adevărul. Şi mai devreme sau mai târziu îl vor primi”.

Jurnalistă din Rusia: Trimiterea într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, riscă să fie închis într-un lagăr de muncă. Potrivit unor observatori independenţi ruşi, precum editorialista de la Novaia Gazeta, Iulia Latînina, trimiterea lui Navalnîi într-un lagăr de muncă echivalează cu moartea, scrie Agerpres. În emisiunea sa săptămânală de la postul de radio Ecoul Moscovei, Latînina nu a exclus ca autorităţile ruse să-l elimine fizic pe opozant în lagăr, dând vina pe vreun deţinut.

Unii comentatori au amintit în acest sens de tentativa de ucidere a lui Mihail Hodorkovski în 2011, pe când fostul director Iukos se afla în colonia din Cita. Atunci un deţinut cu care stătea în aceeaşi celulă a încercat să-l înjunghie. Ulterior, acesta a relatat pentru presă că a fost obligat sub tortură să atenteze la viaţa lui Hodorkovski, care a stat zece ani în închisoare pentru că l-a înfruntat pe Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite