Europa

articolul anterior articolul urmator

Cazul Teo Peter în varianta britanică. Boris Johnson va discuta direct cu Trump dacă SUA refuză să ridice imunitatea americancei implicate în accident

3
9 Oct 2019 13:05:26
Autor: Ştefana Radu
Harry Dunn, tânărul mort în urma unui accident în care a fost implicată o americancă
Harry Dunn, tânărul mort în urma unui accident în care a fost implicată o americancă

Boris Johnson a cerut Statelor Unite să reexamineze imunitatea soţiei unui diplomat, care este suspectă în cazul unui accident de maşină din Marea Britanie, în urma căruia un tânăr de 19 ani a murit. Premierul britanic a precizat că va discuta problema chiar cu Donald Trump, dacă acesteia nu i se va ridica imunitatea.

Harry Dunn a murit, după ce motocicleta sa a fost lovită de o maşină, în apropierea bazei forţelor aeriene britanice din Northamptonshire, pe 27 august. Soţia unui diplomat american, pe nume Anne Sacoolas, a părăsit Regatul Unit, deşi le-a spus poliţiştilor că nu plănuieşte să facă acest lucru, potrivit BBC.

Într-o declaraţie transmisă Sky News, Ambasada americană de la Londra a transmis condoleanţe familiei, dup accidentul care „a implicat un vehicul condus de soţia unui diplomat american care lucrează în Regatul Unit". „Ambasada este în strânsă legătură cu autorităţile britanice pe acest subiect", a transmis reprezentanţa diplomatică.

Boris Johnson a declarat, luni, pentru ITV News: „Nu cred că poate fi corect să foloseşti procesul imunităţii diplomatice pentru un astfel de scop. Şi sper că Anne Sacoolas se va întoarce şi se va implica în procesele de justiţie, aşa cum sunt ele desfăşurate în această ţară”.

„Acesta este un subiect de discuţie pe care l-am adus, astăzi, în vederea ambasadorului american de aici din Regatul Unit şi sper să se va rezolva curând. Şi, ca să anticipez o întrebare care ar putea fi adresată, dacă nu putem rezolva situaţia, bineînţeles că voi ridica problema personal cu Casa Albă”.

Cazul din Marea Britanie aduce aminte de un eveniment similar din luna decembrie a anului 2004, care a stârnit indignare şi revoltă printre români. Moartea lui Teo Peter. Atunci, un puşcaş marin american a intrat cu maşina în taximetrul lui Teo Peter, ucigându-l pe muzician pe loc. Americanul, care avea imunitate diplomatică, a fost judecat în SUA şi achitat de acuzaţia de omor prin neglijenţă de către un tribunal militar. Fiul lui Teo Peter spunea atunci că tribunalul american „a sfidat printr-o sentinţă injustă nu doar o familie, ci milioane de români care au văzut ce s-a întâmplat”. 

Motivul pentru care ucigaşul lui Teo Peter a scăpat de pedeapsă ar fi fost semnalizarea proastă a intersecţiei. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Gabriel din Bugeac
9.10.2019, 13:26:37

Spre deosebire de români.. englezii nu sunt sclavii americanilor.

+1 (1 vot)
OmTacut
9.10.2019, 14:49:22

Asta s-o crezi tu.

imsi imsi
9.10.2019, 19:41:29

Romania si Bulgaria au semnat un acord cu SUA prin care renunta la conceptul de teritorialitate pt cetatenii americani. Asta inseamna ca Romania nu mai poate chema in justitie nici un american ce comite crime in romania chiar daca este prins in flagrant. Asta inseamna ca daca un american va omoara de fata cu martori el nu poate fi judecat in romania ci trebuie lasat sa plece liber de la locul faptei i daca vrea sa plece acasa unde va fi judecat de crima daca vreun tribunal considera nimerit sau va considera suficient de important. Viata lui Teo a fost apreciata la 5000 de dolari.