Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce se află în spatele asaltului migranţilor dinspre Maroc spre enclava spaniolă Ceuta FOTO VIDEO

70
18 May 2021 18:51:51
Autor: Viorica Marin
forţele de ordine spaniole au desfăşurat blindate şi sunt sprijinite de armată pentru a descuraja migranţii aflaţi de cealaltă parte a graniţei să pătrundă în Ceuta.
forţele de ordine spaniole au desfăşurat blindate şi sunt sprijinite de armată pentru a descuraja migranţii aflaţi de cealaltă parte a graniţei să pătrundă în Ceuta.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis marţi că va restabili ordinea în enclava Ceuta, unde peste 6.000 de migranţi au pătruns în ultimele două zile venind dinspre Maroc, pe fondul unei crize diplomatice majore între această ţară şi Spania, relatează AFP.

''Vom restabili ordinea în oraş şi la frontierele noastre cât mai rapid posibil'', a spus într-o scurtă alocuţiune televizată şeful guvernului spaniol, înainte de a pleca în Ceuta şi Melilla, cele două enclave spaniole din nordul Marocului şi singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană. ''Acest aflux brusc de migranţi ilegali este o gravă criză pentru Spania şi pentru Europa'', a adăugat Sanchez.

GALERIE FOTO

Potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului, de partea marocană a frontierei situaţia este confuză. Ei au văzut în timpul nopţii grupuri de tineri marocani sau din ţări ale Africii subsahariene mergând pe o autostradă către nordul Marocului, unii agăţându-se de camioane.

În paralel cu afluxul de migranţi către Ceuta, 86 de migranţi originari din Africa subsahariană au pătruns marţi dimineaţă în enclava Melilla, dintre cei circa 300 care au participat la această tentativă, potrivit autorităţilor spaniole.

Valul migrator a scăzut marţi la prânz, în timp ce forţele de ordine spaniole, care au desfăşurat blindate şi sunt sprijinite de armată, foloseau gaze lacrimogene pentru a descuraja migranţii aflaţi de cealaltă parte a graniţei să pătrundă în Ceuta.

Forţele de ordine marocane şi-au consolidat de asemenea prezenţa la graniţă şi au fost de asemenea desfăşurate la o anumită distanţă de aceasta, dar Madridul a remarcat pasivitatea lor care a permis trecerea migranţilor.

Această criză survine în timp ce relaţiile dintre Madrid şi Rabat s-au tensionat după ce la sfârşitul lunii aprilie liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19, decizie ce a iritat guvernul marocan.

Ministrul de interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că aproximativ 2.700 din cei circa 6.000 de migranţi au fost returnaţi către Maroc, în timp ce premierul Sanchez a promis că toţi migranţii adulţi intraţi ilegal vor fi expulzaţi, în ''cadrul acordurilor semnate cu Maroc de mai mulţi ani''. ''Marocul este o ţară prietenă Spaniei şi aşa trebuie să rămână'', a mai spus premierul socialist spaniol, avertizând însă autorităţile marocane că va garanta integritatea teritorială a Spaniei ''cu toate mijloacele necesare''.

În timp ce unii comentatori fac o legătură între acest val migrator şi criza diplomatică dintre Spania şi Maroc, în sensul că ar fi vorba despre represalii ale Marocului după găzduirea liderului Frontului Polisario în Spania, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a declarat luni seară că responsabili marocani, pe care nu i-a numit, au asigurat Madridul că ceea ce se întâmplă în enclavele spaniole din nordul Marocului nu este un efect al dezacordului pe acest subiect.

Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale. Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.

Autorităţile spaniole au expuzat marţi 1.500 dintr-un total de aproximativ 6.000 de migranţi care au intrat luni în enclava spaniolă, iar în enclava vecină Melila au intrat marţi 86 de migranţi, relatează AFP.

”Aproximativ 6.000 de persoane” au intrat luni în Ceuta, situată pe coasta de nord a Marocului, iar până ”în prezent am trimis înapoi 1.500 dintre aceste persoane şi suntem pe cale să continuăm aceste expulzări”, a anunţat la televiziunea publică ministrul spaniol al Interne Fernando Grande-Marlaska.

Ministrul a precizat că 1.500 dintre cele 6.000 de persoane sunt minori şi că este prea devreme să prezinte un număr definitiv. El a apărat aceste expulzări, subliniind că acestea sunt ”conforme legii, tratatelor internaţionale şi acordurilor cu Marocul”.

La aproximativ 400 de kilometri est de Ceuta, la Melila, altă enclavă spaniolă aflată pe coasta marocană, 86 de migranţi au reuşit să intre marţi dimineaţa pe teritoriul spaniol din Marocu vecin.

În total, ”peste 300” de persoane originare din ”Africa subsahariană” au încercat să treacă bariera care desparte Melila de Maroc marţi, către ora locală 4.45, a anunţat într-un comunicat prefectura din Melila.

Peste 200 dintre aceste persoane au fost respinse, însă ”85 de bărbaţi şi o femeie au reuşit să intre”, se arată în comunicat.

Femeia respectivă a avut nevoie de asistenţa Crucii Roşii, precizează prefectura.

”Migranţii au avut o atitudine agresivă şi au au aruncat cu pietre în agenţi”, dintre care trei au primit îngrijiri în urma unor ”contuzii minore”, precizează prefectura.

Migranţii care au reuşit să intre în enclavă au fost conduşi la centrul de sejur temporar (CET) din enclavă.

Ceuta şi Melila constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa şi sunt cu regularitate teatrul unor treceri în forţă ale frontierei de către migranţi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

nihil sine deo
18.05.2021, 18:58:07

astia 6000 nu reprezinta cine stie ce. As vrea cel putin 60 000 pe zi in europa timp de 2,3 ani, nu de altceva da´sa fie action.

-14 (24 voturi)
black horse
18.05.2021, 18:59:20

gandaci nenorociti.

-4 (20 voturi)
kitty kat
18.05.2021, 19:06:38

Pac, pac, pac...si s-a rezolvat!

+3 (11 voturi)
Victor Nagy
18.05.2021, 19:28:17

........... Las - asa , ca-i bine asa !

-8 (10 voturi)
Dr. No
18.05.2021, 19:36:34

In spate se afla naivitatea, legislația, politica, Angela Merkel, ONG-uri adică toți acești factori ce are au încurajat voit sau nu acest fenomen scăpat de sub control.

-4 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările