Ce se află în spatele atentatului terorist din Franţa: mize politice şi conflictele din Irak şi Siria. Pe unde intră în Europa imigranţii ilegali

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Je suis Charlie" este mesajul de susţinere de pe întreg mapamondul
"Je suis Charlie" este mesajul de susţinere de pe întreg mapamondul

O serie de statistici pot explica odiosul atentat comis la redacţia publicaţiei de satiră Charlie Hebdo. La suprafaţă, motivaţia masacrului ar fi caricaturile cu profetul Mahomed. În realitate, situaţia stă cu totul altfel.

În Franţa există un sentiment puternic anti-imigranţi. Pe de altă parte, suntem în faţa celei mai mari mişcări de refugiaţi la nivel mondial. Peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume, din cauza violenţelor şi a războaielor, au trebuit să-şi părăsească locuinţele în care au trăit o viaţă. Este cel mai mare număr înregistrat de la Al Doilea Război Mondial încoace. Toată această mişcare a refugiaţilor este resimţită de-a lungul graniţelor Europei.

Frontex, o agenţie din cadrul U.E. care măsoară acest fenomen, a estimat că, anul trecut, peste 270.000 de oameni au încercat să intre ilegal în Europa. Este cea mai mare cifră înregistrată, al doilea vârf fiind în 2011. Atunci avea loc Primăvara Arabă şi peste 141.000 de oameni au încercat să se refugieze ilegal, în Europa! În 2014, peste 3000 de emigranţi au murit în timpul tentativei de a ajunge în Europa.
 


Rutele alese de imigranţii ilegali pentru a pătrunde în Europa
Imigranţii aleg să folosească aeropoturile internaţionale pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Majoritatea celor care se află ilegal pe teritoriul UE au intrat, iniţial, în posesia unor documente de călătorie valide şi a unei vize a cărei perioadă de valabilitate a expirat. Sursa infografic: Frontex.
 

infografie

Cifre:
13 milioane de oameni au fugit din Siria şi Irak din cauza conflictelor armate din aceste ţări
11,4 milioane de refugiaţi şi-au părăsit locuinţele din Republica Central-Africană, din Sudan, Sudanul de Sud sau Somalia


Şomajul în rândul tinerilor din Franţa a ajuns la 24%. Chestionaţi, oamenii obişnuiţi care trăiesc în Franţa cred ca 31% din populaţia ţării este musulmană. În realitate, cifra este de 7,7%. Cu toate acestea, aici este concentrată cea mai numeroasă comunitate musulmană din Europa, numărul fiind de 5 milioane. Organizaţiile musulmane din Franţa au condamnat atentatul comis ieri. Dar percepţia este că musulmanii sunt marginalizaţi şi că sunt cetăţeni de mâna a doua. În Franţa există o medie de 14 ani de aşteptare pentru cei care doresc naturalizarea.

Perils of Perception - Global from Ipsos MORI

Notorietatea pe care Marine Le Pen şi-a câştigat-o începând cu anul 2010 este în creştere. Conform unui studiu efectuat de TNS Sofres, 34% dintre cei chestionaţi au afirmat că sunt de-acord cu ideile partidului anti-imigranţi. Francois Hollande este cel mai nepopular preşedinte al Franţei. Încrederea populaţiei în Hollande este undeva între 12% şi 15%. Preşedintele a afirmat că nu îşi va mai depune candidatura, în 2017, pentru a intra în cursă pentru un nou mandat.

Este un adevărat coşmar pentru comunitatea musulmană, dar o adevărată gură de aer pentru partidele de extremă dreapta care vor exploata la maxim această crimă Houria Bouteldja, purtătorul de cuvânt al PIR (Parti des Indigènes de la République), formaţiune politică ce reprezintă interesele oamenilor din fostele colonii musulmane ale Franţei din Africa


Frontul Naţional s-a grăbit să condamne atacul de miercuri iar membrii săi au subliniat că francezii musulmani ameninţă securitatea naţională. Analiştii politici din Franţa au confirmat temerile liderilor comunităţii musulmane, care se aşteaptă la represalii din partea simpatizanţilor măsurilor de extremă dreapta.

Islamul este o religie dificilă deoarece amestecă religia cu legea. Nu recunoaşte principiul secular al guvernării Franţei. În Franţa avem mulţi potenţiali terorişti. Islamul are tendinţa de a crea fanatici mai mult decât oricare altă religie Wallerand de Saint-Just, trezorierul Frontului Naţional
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite