Ce se află în spatele presupusei propuneri a aliaţilor occidentali de a le permite oligarhilor ruşi să scape de sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramon Abramovici FOTO EPA EFE
Ramon Abramovici FOTO EPA EFE

Viceprim-ministrul canadian şi ministrul de finanţe Chrystia Freeland au propus săptămâna trecută ideea permiterii oligarhilor ruşi de a scăpa de sancţiuni dacă îşi folosesc banii pentru a reconstrui Ucraina

Aliaţii occidentali iau în considerare să permită oligarhilor ruşi să scape de sancţiuni dacă îşi folosesc banii pentru a reconstrui Ucraina, potrivit oficialilor guvernamentali familiarizaţi cu chestiunea, relatează AP, citată de hotnews.ro.

Viceprim-ministrul canadian şi ministrul de finanţe Chrystia Freeland a propus ideea la o reuniune a miniştrilor de finanţe G-7 din Germania săptămâna trecută.

Freeland ar fi ridicat problema după ce oligarhii au vorbit cu ea despre asta, a spus un oficial. Ministrul canadian cunoaşte câţiva oligarhi ruşi din vremea ei ca jurnalist la Moscova.

Oficialul a spus că ucrainenii sunt la curent cu discuţiile. Oficialul citat de AP a spus că este, de asemenea, în interesul Occidentului ca oligarhii marcanţi să se disocieze de preşedintele rus Vladimir Putin, oferind în acelaşi timp finanţare pentru Ucraina.

„Nu am vorbi despre asta dacă nu ar exista un oarecare confort din partea ucrainenilor”, a spus oficialul. „Trebuie să ştim că funcţionează şi pentru ei.”

Oficialii au vorbit sub condiţia anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să vorbească public despre discuţiile interne ale G-7.

Propunerea a fost ridicată în contextul furnizării de bani suplimentari Ucrainei şi al modului în care fondurile şi activele îngheţate ale oligarhilor ar putea fi o sursă de fonduri. În acest moment este doar o idee, a spus oficialul, dar aliaţii occidentali şi-au exprimat interesul.

Oficialii Uniunii Europene au vorbit despre necesitatea de a analiza noi şi diferite modalităţi de a confisca bunurile şi de a oferi bani Ucrainei.

Propunerea ar putea ajuta la eliminarea unui obstacol legal pentru autorităţile din ţări precum Germania, unde criteriile pentru confiscarea bunurilor îngheţate sunt stricte. Renunţând voluntar la o parte din averea lor în străinătate, oligarhii ar salva guvernele occidentale de potenţiala situaţie jenantă în care s-ar pune dacă aceste confiscări ar fi respinse de propriile instanţe.

UE a impus îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie pentru mai mult de 1.000 de persoane, inclusiv pentru peste 30 de oligarhi, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Aproape 10 miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari) din active au fost până acum îngheţate de ţările UE, potrivit Comisiei Europene, care a înfiinţat un grup operativ pentru a coordona aplicarea a ceea ce sunt o serie de sancţiuni fără precedent ale UE împotriva Rusiei.

Un studiu din 2017 asupra oligarhilor ruşi, publicat de Biroul Economic Naţional din SUA, a estimat că ruşii deţin până la 800 de miliarde de dolari în Regatul Unit, Elveţia, Cipru şi alte centre bancare offshore.

Acea avere vastă, deţinută de câteva sute de indivizi ultrabogaţi, este aproape egală cu „averea” celor 144 de milioane de locuitori ai restului Rusiei.

Ţările occidentale au impus o serie de sancţiuni oligarhilor ca reacţie la invazia Rusiei în Ucraina.

Multe dintre averile lor de miliarde de dolari au legături cu Occidentul, de la investiţii în startup-uri din Silicon Valley până la echipe de fotbal din Premier League.

Fostul proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, care a fost sancţionat din cauza legăturilor sale cu Putin, a declarat că veniturile nete din vânzarea echipei de fotbal vor fi donate victimelor războiului din Ucraina. O înţelegere pentru vânzarea clubului de fotbal a tergiversat, deoarece guvernul britanic voia să se asigure că Abramovici nu beneficiază de vânzarea forţată.

Guvernul britanic a aprobat săptămâna aceasta vânzarea lui Chelsea unui consorţiu condus de un coproprietar al lui Los Angeles Dodgers. Chelsea a funcţionat sub o licenţă guvernamentală care expiră pe 31 mai, de când activele lui Abramovici au fost îngheţate în martie.

Când sunt sancţionaţi oligarhii ruşi, îl afectează financiar şi pe Putin, şi nu doar pentru că ar putea diminua sprijinul celor privilegiaţi din punct de vedere financiar al Rusiei pentru Putin, a spus Alex Finley, un fost ofiţer CIA care urmăreşte impactul sancţiunilor asupra oligarhilor ruşi.

Putin este prea înţelept pentru a-şi păstra averea considerabilă în conturi bancare sau chiar în conturi bancare de familie, spun experţii din Rusia.

„Mulţi dintre aceşti tipi sunt portofelul lui”, a spus Finley despre oligarhii ruşi. „Ei ajută la spălarea banilor lui, la spălarea propriilor bani, iar iahturile şi alte active sunt locuri în care să deţină aceşti bani.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite