Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce cred ucrainenii şi ruşii despre iminenţa unui război între ţările lor: „De ce am avea nevoie de Ucraina? Să-i lăsăm în pace”

100
23 Jan 2022 11:04:45
Autor: Cristina Ene
Tranşee în Donbas FOTO Timothy Fadek/Redux  CNN
Tranşee în Donbas FOTO Timothy Fadek/Redux  CNN

Ce cred ucrainenii şi ruşii despre situaţia actuală a crizei cu privire la Ucraina? Va duce la un război? Care este starea lor de spirit? Jurnaliştii BBC şi CNN au stat de vorbă cu populaţia şi soldaţii, la Kiev şi Moscova, sau aproape de liniile de front din estul Ucrainei.

La Kiev, într-o atmosferă de sărbătoare creată de zăpada aşternută în pieţe, ucrainenii nu sunt peste măsură de îngrijoraţi şi mulţi au opinii destul de ferme cu privire la tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.
 
„Rusia ar fi în stare de orice din cauza lui Putin, care este imprevizibil. Atâta vreme cât Putin e la conducere, riscul nu va dispărea”, spune Volodimir.
 
Este o idee care răzbate peste tot în Ucraina - de la anexarea peninsulei sudice a Crimeei şi sprijinirea separatiştilor din regiunea estică Donbas, luptele nu s-au domolit şi au curs atacurile cibernetice şi eforturile de dezinformare.
 
„Nu sunt îngrijorată pentru că avem autorităţi competente şi-l avem pe preşedintele nostru. Cred că pot reuşi să facă faţă. Ne protejează, de aceea i-am ales”, spune Anastasia pe un ton vizibil mai optimist.
 
Victor nu este nici el prea îngrijorat, pentru că are parte de instruire militară de bază la universitatea pe care o urmează şi simte că are opţiuni.
 
„Am prefera să nu se întâmple, dar, dacă va fi necesar, vom fi gata să opunem agresorului rezistenţă aşa cum se cuvine”, spune el.
 
Ar fi dispuşi să lupte, el şi prietenii săi?
 
„Da, nu încape îndoială. Pentru că trebuie să ne apărăm ţara, independenţa şi, cel mai important, libertatea”, a răspuns el  cu siguranţă în voce.
 
În Rusia, ziarele şi portalurile de ştiri scriu că Occidentul este de vină pentru că este sursa agresiunii, reflectând fidel discursul Kremlinului.
 
Dar, în ciuda avertismentelor alianţei defensive NATO şi a SUA privind iminenţa unei invazii, o mare parte din ruşinu sunt nicidecum convinşi că va avea loc un război sau că Rusia are ceva de câştigat de pe urma lui.
 
Unii locuitori din centrul Moscovei sunt siguri că Occidentul exagerează cu privire la aceste ameninţări din partea Rusiei.
 
„Dacă ar fi să ne luăm după ei, Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina în fiecare an”, spune Andrei, 24 de ani.
 
„În timpul ăsta, noi toţi ne oprim şi ascultăm ştirile cu gura căscată şi ne spunem: „Serios? O luăm de la capăt? Nu ar fi trebuit să invadăm anul trecut? Cred că Occidentul profită de asta în interesele proprii”.
 
La rândul ei, Olga crede cu tărie că America e cea care a creat tensiunile şi nu înţelege deloc rostul unui război.
 
„De ce am avea nevoie de Ucraina? Să-i lăsăm în pace. Aş putea înţelege dacă ar fi vorba de produse, de noi pieţe, noi terenuri, dar noi aici avem atâta spaţiu. Avem acces la mare. Aşa că, ce rost ar avea?”, spune ea.
 
Alecsei se arată preocupat de sancţiunile avute în vedere de SUA.
 
„Rubla se va devaloriza şi oamenii vor resimţi din plin impactul. Prin urmare, ar trebui evitat aşa ceva. Nu este vina oamenilor, însă ei vor fi cei loviţi mai rău”, spune el.
 
Fotojurnalistul CNN, Timothy Fadek a stat de vorbă cu soldaţii ucraineni aflaţi pe liniile de front din regiunea Lugansk din estul Ucrainei.
 
„Am fost de multe ori în tranşee. Este însă prima dată când le văd iarna. Priveliştea lor, aşa cum arată acum tranşeele şi peisajul acoperite de zăpadă, îmi aminteşte de Primul Război Mondial. Dezolare”, remarcă jurnalistul.
 
La doar circa 450 de metri de separatiştii susţinuţi de Rusia, soldaţii ucrainieni aşteaptă cu calm un război în pregătire pe care îl simt aproape.
 
Aceştia i-au mărturisit fotojurnalistului că sunt convinşi de inevitabilul unui război şi au ajuns la un sentiment de acceptare. Sunt calmi şi se declară pregătiţi fără a sta cu sufletul la gură, remarcă acesta.
 
Soldaţii nu sunt însă mereu de acord cu privire la provenienţa atacului - unii spun că va veni de peste graniţe, alţii de pe mare (Azov), alţii din Belarus.
 
„S-au resemnat. Dar sunt şi foarte relaxaţi. Chipul lor nu arată nicio umbră de nelinişte. Sunt gata să lupte, sunt demult pregătiţi. Nu vor acest război”, relatează Fadek.
    
Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au ajuns la cote înalte după ce masarea de trupe lângă graniţa cu Ucraina a aprins temerea că Rusia poate lansa oricând o invazie. În timp ce Kremlinul a respins ideea unui atac, a încercat să arate că, de fapt, lucrurile stau invers şi că Rusia este cea ameninţată pe flancul său vestic de acţiunile forţelor NATO.
 
Locuitorii din Muratove, un oraş aflat la 20 de minute de condus de liniile frontului, sunt mult mai neliniştiţi decât soldaţii, însă şi ei sunt cuprinşi de o stare de resemnare.
 
„Atacul va avea loc. Nimeni nu poate ceva să-l oprească”, spune un fermier ridicând din umeri.
 
În oraşul Marinka (Doneţk Oblansk,) aflat la doar circa 15 kilometri de liniile de front, care poartă urmele luptelor dintre armata ucraineană şi separatişti, oamenii încearcă să-şi trăiască viaţa cât de firesc posibil, spune fotojurnalistul.
 
„Starea de spirit este sobră, deprimată şi resemnată. Locuitorii îşi văd mai departe de rutina lor zilnică”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

David21
23.01.2022, 11:49:06

Declarațiile lui Lavrov sunt categorice că nu vor nimic de la Ucraina și masarea de trupe rusești pe teritoriul rusesc e din rațiuni ce nu au nevoie de explicații sau de aprobările altora. Rușii nu au cerut Ucraina, rușii au cerut ca acești agresori și tălhari planetari să semneze că nu vor (mai) folosi Ucraina împotriva Rusiei. Au cerut și ca americanii să-și retragă bazele și trupele de pe teritoriul României și Bulgariei. Acum americanii cântăresc dacă merită să se certe cu Rusia pe niște sărăcii ca Ucraina sau România și Bulgaria (care apropo, rămân în NATO și Rusia nu va fi niciodată nebună să atace o țară NATO) Americanii ar ceda, vă spun eu, dar trebuie să păstreze aparențele altfel va fi un grav semn de slăbiciune. Asta e dilema lor, nu că ar da două flegme sau viața unui singur soldat american pentru a-i apăra averea din furt a lui Vanghelie. Apropo , acest cuplu problemă România - Bulgaria apare peste tot unde e de rău și e unul dintre argumentele care a înclinat balanța în cazul votului pentru Brexit. România a reușit să slăbească UE, acum să vedem dacă reușește ceva și în cazul NATO. Apropo, românii constant au incitat americanii la provocări și acțiuni ostile împotriva Rusiei. Mâzgâlelile lui Chifu nu erau așa de nicăieri, americanii amețiți s-au lăsat băgați în rahat de aliatul strategi care toată istoria lui numai cu șopârle, intrigi, instigări și trădări au umblat. Oare americanii ăștia nu au studiat istoria să vadă că cine s-a luat cu românii a pățit-o foarte urât? Oare măcar nemții nu i-au avertizat?

-33 (47 voturi)
m wakki
23.01.2022, 12:00:18

Cine s-a luat cu românii a pățit-o foarte urât Așa este Aviz amatorilor de pe la cremlin și de prin alte spelunci și bordeluri unde își fac veacul gheneralii lui putler și camarila lui de cleptocrați

+8 (20 voturi)
Dop Le
23.01.2022, 12:05:18

"acă merită să se certe cu Rusia pe niște sărăcii ca Ucraina sau România și Bulgaria" Ba, da, saracii, problema e ca saraciile astea au per capita mai mare decat Rusia:))) Ti-o spune unul care a locuit in Rusia multi ani :))) Stai tu relax puiule, Rusia va vorbi Chineza pana la finalul secolului.

+16 (20 voturi)
Lucifer
23.01.2022, 12:00:14

Cel mai bine ar fi ca Occidentul, în loc să-i asmută pe ucrainieni contra ruşilor, să deschidă o linie de finanţare de 500 miliarde USD pentru Ucraina.

-3 (7 voturi)
petre Constantin
23.01.2022, 12:00:50

Coruptia este cea mai mare problema a Ucrainei.Pot americanii sa bage bani,pana la urma tot vor pierde. Sustinerea guvernelor corupte nu i-a ajutat nicaieri in lume. Au investit enorm in Vietnam si Afganistan. Si ? Rezultatul a fost scelasi,retragerea precipitata a americanilor.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările