Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce face, mai exact, un Papă

1
20 Mar 2013 15:07:04
Autor: adevarul
Papa a binecuvântat camera fotografului prezidenţial din Argentina FOTO Reuters
Papa a binecuvântat camera fotografului prezidenţial din Argentina FOTO Reuters

Slujba de inaugurare a pontificatului Papei Francisc a avut loc marţi în prezenţa a sute de mii de credincioşi, el asumându-şi responsabilitatea de a conduce întreaga populaţie catolică. În acest context, jurnaliştii de la BBC au trecut în revistă principalele responsabilităţi ale unui Papă.

După slujba de inaugurare, la care au participat şase monarhi, 31 de reprezentanţi ai statului, printre care şi Traian Băsescu, şi 132 de guverne, Papa Francisc va deveni conducătorul celui mai mic stat, principala reşedinţă ecleziastică a Bisericii Catolice.

Sarcinile celui de-al 226-lea succesor al Sfântului Scaun sunt variate, dar la ordinea zilei se află următoarele:
 
- o binecuvântare în fiecare duminică a turiştilor şi a pelerinilor, de la fereastra sa cu vedere spre Piaţa Sfântul Petru.
 
- o adunare săptămânală pentru 5.000 de pelerini, într-o modernă sală de audienţe iarna şi în aer liber în Piaţa Sfântul Petru pe timp de vară.
 
De asemenea, el oficiază slujbe în sărbătorile religioase majore din an, inclusiv de Crăciun şi de Paşti. Foştii Papi obişnuiau să ţină o liturghie în fiecare dimineaţă în capela lor privată, înainte de a se ocupa de corespondenţă.
 
Papa are câteva de călugăriţe care îl ajută cu treburile gospodăreşti, cum ar fi gătitul şi curăţenia, şi un majordom. 
 
În timp ce fostul Papă a dus o viaţă retrasă la Vatican, Ioan Paul al II-lea a dus o viaţă mai sociabilă, invitându-şi frecvent oaspeţii să participe la slujba de dimineaţă şi să ia micul dejun alături de el.
 
O altă îndatorire a Papei este să se întâlnească cel puţin o dată la cinci ani cu cei peste 5.000 de episcopi din toată lumea, asta însemnând 1.000 de episcopi pe an sau 20 de episcopi pe săptămână. Episcopii sunt obligaţi să viziteze Roma şi să raporteze Papei starea diocezelor pe care le conduc. Papa Benedict al XVI-lea tocmai terminase să se întălnească cu toţi cei 5.000 de episcopi şi se pregătea să înceapă a doua rundă de vizite înainte de retragere.
 
Călătoriile în străinătate fac parte, în prezent, din atribuţiile Papei, la fel şi primirea diverşilor vizitatori. Francisc a efectuat deja câteva vizite la Roma şi este de aşteptat ca prima călătorie în afara graniţelor să o facă în Argentina, ţara din care provine. 
Protocolul papal tradiţional este complicat şi are drept scop izolarea Papei, cu excepţia ocaziilor în care oficiază ceremoniile publice. 
 
De obicei, Papa locuieşte într-un spaţios apartament la ultimul etaj al Palatului Apostolic. Dar această tradiţie ar putea să nu se muleze pe  dorinţele noului Papă care, fiind monarh absolut, este liber să locuiască unde doreşte. Când a fost numit arhiepiscop în Buenos Aires,  el a refuzat să stea în palatul arhiepiscopului, preferând o locuinţă mai simplă. 
 
Până acum a ales să lucreze dintr-o cameră de hotel din Vatican, în loc să se mute la sediul oficial din Palat, pe care îl consideră inutil de spaţios. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Costel Anton
21.03.2013, 06:33:27

popeste

Modifică Setările