Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce mijloc de transport folosesc militarii ucraineni pentru a se apropia rapid şi fără a fi detectaţi de blindatele ruseşti

10
26 May 2022 09:53:38
Autor: Maria Ţaga

Armata ucraineană foloseşte biciclete electrice pentru a transporta arme antitanc de nouă generaţie şi pentru deplasarea lunetiştilor pe câmpul de luptă.

În imaginea de mai jos, se observă cum o rachetă anti-tanc NLAW, aparţinând armatei ucrainene,  este montată pe ce pare a fi o motocicletă de teren. De fapt, vehiculul cu două roţi este este o bicicletă electrică şi reprezintă o nouă eră a tacticilor de pe câmpul de luptă, relatează Radio Europa Liberă. 

Daniel Tonkopi, co-fondatorul Delfast, firma care a produs vehiculul, a confirmat într-o postare pe Facebook  că bicicletele electrice ale companiei sunt utilizate în prezent de armata ucraineană. Tonkopi a susţinut că militarii ucraineni au putut folosi bicicletele pentru cel puţin un raid, doar cu o singură încărcare.

Motocicletele au apărut pentru prima dată pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi şi-au dovedit valoarea,  fiind ieftine şi rapide.

Astăzi, mai multe armate, inclusiv cea a Statelor Unite, cercetează în mod activ potenţialul bicicletelor electrice în război.

Pentru echipele de forţe speciale, care sunt adesea trimise în teritoriul inamic , noua tehnologie oferă o modalitate de a parcurge în linişte distanţe mari, nu emană miros, se pot strecura în locuri strategice şi pot merge pe majoritatea potecilor forestiere pe unde vehiculele clasice de război nu pot. 

Pe paginile de socializare ale Eleek, o companie ucraineană care produce în mare parte biciclete electrice civile, există mai multe dovezi ale utilizării bicicletelor alimentate cu baterii în lupta împotriva Rusiei. Compania din Ternopil a postat o imagine cu un soldat ucrainean îmbrăcat în camuflaj tipic de lunetist, care se afla pe un model de e-bike special conceput pentru uz militar.

Bicicletele electrice Eleek au o autonomie de 150 de kilometri, cântăresc 70 de kilograme şi durează aproximativ cinci ore pentru a se reîncărca. Timpul lung de reîncărcare şi costul ridicat sunt încă principalele dezavantaje ale bicicletelor electrice faţă motocicletele alimentate cu benzină. Modelul de bicicletă Eleek Atom costă 5.200 de dolari, în timp ce bicicletele Delfast similare cu cele observate în Ucraina costă 6.800 de dolari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Warne Shane
26.05.2022, 10:14:32

Ce fain. Haholii gandesc altfel decat mujicii, si ce-aia e normal ca ii bat pe rusi pe unde ii prind. Avem ce invata de la ei. Ce inseamna o singura natiune, o singura lupta. Ce treburi avem noi ca romani cu ei, le rezolvam dup’aia.

+4 (10 voturi)
Rost
26.05.2022, 11:07:51

Warne Shane " Avem ce invata de la ei" Uite ca sunt si troli inteligenti nu doar analfabeti ! Asa biciclete nu scoat fum ! Asta i-a dat pe spate pe romani . Daca ar fi si romanii ca Mariupol macar ar fi cei mai fericiti !

-4 (8 voturi)
Warne Shane
26.05.2022, 11:34:56

Mai invata ceva ‘limba romaneste’, boao sovieticus.

0 (6 voturi)
Neti Sandu minte
26.05.2022, 12:17:17

Rost singurii trolachei de pe aici sunt cei ruserloci, ca tine, scursuri umane.

+1 (7 voturi)
ovidiu 19
26.05.2022, 12:09:58

Pai? Nu e o noutate. Toate rezistentele folosesc si foloseau cu succes, banala bicicleta.... Olandezii, vietnamezii, chinezii,francezii....

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările