Ce îi motivează pe soldaţii ucraineni în faţa atacurilor Rusiei lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Soldaţii care luptă împotriva invaziei ruseşti au mai multe motive de luptă decât rivalii lor ruşi, astfel că moralul este mai ridicat în rândul unora, scrie Al Jazeera.

Fosta profesoară de literatură Irina Muziciuk, care s-a oferit voluntar să lupte împotriva separatiştilor pro-Moscova în 2014 şi care acum serveşte în stepele însorite din sudul Ucrainei, rămâne concentrată asupra obiectivului principal - înfrângerea Rusiei.

„Consider că sacrificiul de sine şi motivaţia sunt principalul avantaj al militarilor noştri”, a declarat ea pentru Al Jazeera. „Factorul că toată lumea înţelege că aceasta este, în primul rând, o luptă pentru pământul nostru natal, pentru casa noastră, pentru viitorul copiilor lor!”, a declarat ea pentru Al Jazeera prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie.

Se înţelege că Moscova are „a doua cea mai bună armată” din lume, după cea a Statelor Unite, şi s-a lăudat cu victorii în cel de-al doilea conflict cecen, în războiul din 2008 cu Georgia şi în salvarea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Iar când Moscova a invadat Ucraina în februarie, mulţi observatori şi guverne occidentale se aşteptau la o victorie rapidă a Rusiei.

Dar, pe măsură ce războiul cu Ucraina continuă, planurile prezumţioase ale Kremlinului de a cuceri Kievul şi de a înlocui guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski cu marionete pro-Kremlin nu s-au realizat.

Motivaţia, împreună cu aprovizionarea tot mai mare cu arme de fabricaţie occidentală, este într-adevăr considerată principalul avantaj al Ucrainei.

Cu toate acestea, experţii indică o confruntare veche de secole, asemănătoare unei confruntări de tip „ciocnire a civilizaţiilor”, precum şi datele demografice ale părţilor aflate în conflict - ca fiind alţi factori care contribuie la rezistenţa Ucrainei.

„Pentru libertatea noastră, ne vom da sufletul şi trupul. Şi vom arăta că suntem fraţi de origine cazacă”.

Aceste versuri din imnul naţional ucrainean ajută să înţelegem cât de mândri sunt ucrainenii de cazaci, o castă de războinici de frontieră medievali, oarecum asemănătoare cu cowboy din Vestul Sălbatic.

Trăind în comunităţi cvasi-democratice în ceea ce astăzi este Ucraina centrală, cazacii şi-au ales conducătorii, au perfecţionat tacticile de cavalerie şi au respins încercările de cucerire ale Poloniei, Turciei otomane şi Rusiei. 

Ei erau creştini ortodocşi devotaţi.

În 1654, au încheiat un pact cu Moscova - singurul stat ortodox independent la acea vreme - care a deschis calea spre subjugarea în cele din urmă a Ucrainei.

Cazacii au fost vârful de lance al cuceririi de către Rusia a Siberiei, a Asiei Centrale şi a Caucazului, câştigându-şi „drumul spre dominaţia Eurasiei”, potrivit regretatului istoric britanic Arnold Toynbee.

Dar ei erau cavaleri de elită, în timp ce infanteria ţaristă era formată din ţărani, şerbi ca nişte sclavi care erau recrutaţi cu forţa şi care erau adesea folosiţi drept carne de tun.

Unii observatori spun că Rusia şi liderii separatişti îşi folosesc soldaţii din Ucraina într-un mod similar în prezent.

Militarii ruşi capturaţi şi oamenii recrutaţi din zonele separatiste au declarat că mulţi dintre ei au fost păcăliţi să semneze contracte pentru a lupta în Ucraina.

Deoarece Moscova nu a declarat niciodată oficial război Ucrainei, militarii au posibilitatea de a refuza să lupte - şi sute au făcut-o în ciuda presiunilor şi ameninţărilor.

Dar printre cei care au ajuns pe linia întâi, unii raportează un moral scăzut, mâncare proastă şi erori grave de calcul din partea superiorilor lor care au dus la pierderi grele.

„Este un sentiment îngrozitor să realizezi greşeala pe care am făcut-o pentru a ne afla aici”, a declarat Maksim Chernik, un ofiţer de informaţii rus capturat în afara Kievului, într-o conferinţă de presă la 9 martie.

Mulţi ucraineni văd cât de abruptă este diferenţa dintre mentalitatea de „cazaci” a forţelor lor armate şi mentalitatea de „şerbi” a duşmanilor lor.

„Este vorba de individualism împotriva lipsei de chip, de iniţiativă împotriva comenzii stricte, de fraternitate împotriva supunerii, de încredere în sine împotriva furtului, de curaj împotriva disperării”, a declarat pentru Al Jazeera analistul Aleksey Kushch, stabilit la Kiev.

De asemenea, ei cred că războiul face parte din strategia veche de secole a Moscovei de a anihila şi „rusifica” Ucraina, limba şi cultura sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite