Ce opţiuni i-au mai rămas Theresei May, după ce a amânat votul privind Brexitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat, luni, că va amâna votul parlamentar privind acordul său Brexit. Decizia vine ca urmare a câtorva săptămâni de speculaţii conform cărora acordul ar fi urmat să sufere o înfrângere covârşitoare în Parlamentul britanic.

Ceea ce rămâne neclar este pentru cât timp votul va fi amânat şi, sfârşitul lunii martie apropiindu-se, când Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, ce poate face premierul pentru a salva acordul.

May se va întoarce la Bruxelles cu speranţa renegocierii, în special a punctelor ce privesc aşa-numitul „mecanism de sprijin” al graniţei irlandeze, menit să prevină o „frontieră dură” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, despre care britanicii spun că va ancora Marea Britanie de UE pe termen nelimitat. 

Cei care vor o despărţire categorică de UE se opun măsurii, şi May va trebui să facă multe modificări proiectului Brexit pentru a-i atrage de partea sa.

Uniunea Europeană a spus că există zero şanse de a renunţa la problema mecanismului de sprijin şi nici nu a dat semne că ar fi dispusă să redeschidă negocierile.

Într-un discurs la summitul G20 de la Buenos Aires de luna trecută, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a avertizat pe parlamentarii englezi că respingerea proiectului de acord va lăsa ambele părţi cu puţine alternative. „Vreau să vă asigur că UE este pregătită pentru fiecare scenariu.” Luni, într-o postare pe Twitter, Tusk a subliniat că UE nu va renegocia acordul, incluzând mecanismul de sprijin.

Chiar dacă Uniunea Europeană ar fi dispusă să renegocieze, „aproape cu siguranţă nu va include şi acordul de retragere,” a spus directorul institutului de cercetare „Regatul Unit într-o Europă în schimbare” din Londra pentru publicaţia „The Atlantic”. Se va concentra, mai degrabă, pe proiectul declaraţiei politice, o parte din înţelegere care trasează cadrul unei viitoare relaţii între cele două entităţi.

Care sunt celelalte optiuni ale premierului Theresa May?

May va pleca

Dacă prim-ministrul va decide că nu este capabil să livreze un acord care să treacă de parlament, este posibil ca May să opteze pentru o retragere şi să lase această responsabilitate pentru viitorul lider conservator.

Însă toţi cei care o cunosc pe Theresa May spun că nu este omul care să renunţe uşor. Chiar în cele mai primejdioase circumstanţe din acest lung proces al Brexit-ului, ea s-a dovedit a fi un lider perseverent şi nu a permis ca teama de o înfrângere politică să-i zădărnicească planurile.

Rezistenţa sa i-a adus, în trecut, laude atât din partea prietenilor, cât şi a inamicilor politici şi este foarte posibil ca această caracteristică a premierului britanic să-i fie de ajutor şi în viitor.

Însă doar rezistenţa nu o va proteja pe May de un complot din cadrul propriei formaţiuni politice. Dacă 48 de parlamentari din Partidul Conservator vor înainta scrisori de neîncredere în prim-ministru, partidul va trebui să voteze în privinţa rămânerii lui May în fruntea sa şi, implicit, în fruntea Marii Britanii. Dacă va supravieţui votului, regulile de partid spun că May nu mai poate fi contestată timp de un an. Astfel de tentative de a o înlătura au eşuat lamentabil în trecut, însă eforturile ar putea fi revigorate de problemele pe care le ridică viabilitatea planului său Brexit.

Un al doilea referendum

Premierul a insistat că guvernul său „nu va accepta niciodată un al doilea referendum,” însă dacă parlamentul va rămâne în impas, o astfel de soluţie s-ar putea dovedi folositoare. Şi nu ar fi prima dată când prim-ministrul s-ar fi răzgândit în privinţa unui vot. Pentru ca un al doilea referendum să aibă loc, guvernul ar trebui să iniţieze un act legislativ care să fie baza demersului, pe care majoritatea parlamentarilor ar trebui să-l susţină.

Deşi organizarea primei votări pe tema Brexit a durat 13 luni, reprezentanţii grupului „People’s Vote” susţin că un nou referendum ar putea fi organizat în aproximativ 6 luni. „Credem că ar dura cam 6 luni, de la început şi până la sfârşit,” a spus Chuka Umunna, un parlamentar laburist şi susţinător al „People’s Vote”, un grup de protest care cere ca acordul dintre Regatul Unit şi UE să fie subiectul unui referendum. 

Oricât de mult timp ar lua organizarea unui nou referendum, va fi nevoie aproape sigur de o prelungire a Articolului 50, procedura de ieşire din UE cu durată limitată care ar trebui să se încheie pe 29 martie 2019. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, luni, că Regatul Unit are dreptul să revină în mod unilateral asupra deciziei de a părăsi Uniunea Europeană , fără să consulte celelalte state membre ale blocului comunitar. Însă o prelungire a termenului de ieşire presupune ca toate cele 27 de state membre UE să-şi dea acordul.

Există şi alte costuri. „Dacă vreţi un alt referendum pentru a schimba rezultatul primului, fiţi oneşti în legătură cu faptul că acest lucru ar putea diviza din nou ţara,” a spus Theresa May, luni, în Camera Comunelor.

 

Alegeri generale

În absenţa unui al doilea vot pentru Brexit, parlamentul ar putea s-o determine pe May să solicite organizarea alegerilor legislative. Însă ea ar avea nevoie de susţinerea a cel puţin două treimi dintre parlamentari şi după ce a pierdut majoritatea partidului său în alegerile anticipate de anul trecut, e puţin probabil ca premierul să fie susţinut de conservatori.

Cealaltă cale previzibilă spre alegeri generale ar fi dacă Partidul Laburist ar forţa un scrutin printr-un vot de neîncredere în guvern. Atunci, şi laburiştii vor trebui să se asigure că au susţinerea unui număr suficient de parlamentari, inclusiv membri ai partenerilor nord-irlandezi ai lui May, Partidul unionist democratic. Şansele sunt mici şi în acest caz.

Toate aceste opţiuni presupun că orice cale ar lua Marea Britanie, aceasta va fi alegerea premierului Theresa May. Dacă prim-ministrul nu va reuşi să prezinte un acord Brexit Parlamentului britanic până pe 21 ianuarie, parlamentarii vor vota asupra următorilor paşi pe care guvernul va trebui să-i facă.

Indiferent de ceea ce Theresa May va decide să facă, Marea Britanie trebuie să acţioneze rapid. În absenţa unei prelungiri a Articolului 50, ţara va ieşi din UE în doar câteva luni-fie că e pregătită sau nu. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite