Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce părere au britanicii despre Brexit, la cinci ani de la referendum

11
22 Oct 2021 10:58:49
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

La cinci ani de referendumul privind Brexit, diviziunile din societatea britanică rămân la fel de puternice, fără semne că şi-ar pierde forţa polarizatoare, arată un sondaj privind atitudinile sociale.

Nouă din zece britanici care au votat ieşirea Marii Britanii din UE ar alege la fel. Pe de altă parte, majoritatea celor indecişi la momentul referendumului ar vota acum pentru rămânerea în UE.
 
Coautorul sondajului, John Curtice, a notat că rezultatele chestionarului sugerează faptul că rănile provocate de Brexit nu dau semne de vindecare astfel că Regatul Unit e împărţit între cei care cred că sunt guvernaţi mai bine şi cei care sunt la fel de dezamăgiţi ca înainte.
 
Încrederea în sistemul politic britanic, ajunsă a cel mai mic nivel în 2019, a fost propulsată de ducerea la bun sfârşit a Brexitului, în timp ce tabăra cealaltă se simte la fel de deziluzionată.
 
Nivelurile de încredere au fost resuscitate mai ales de schimbarea de atitudine a euroscepticilor care pentru prima dată au fost înclinaţi să fie de acord cu afirmaţia că „guvernele pun nevoile naţiunii deasupra intereselor de partid”.
 
Cu 12% mai mulţi susţinători ai Brexitului, adică 31%, au spus că au încredere în guvernare. În 2019, doar 14% dintre votanţii din tabăra cealaltă aveau încredere in guvern, poziţie care nu s-a modificat semnificativ un an mai târziu (17%).
 
O schimbare semnificativă de poziţie a avut loc printre cei care nu au participat la referendum. 43% au răspuns că ar vota ca Marea Britanie să rămână în UE faţă de 18% care ar vota pentru ieşirea din UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Expat Gabriel
22.10.2021, 11:06:26

Destul de controversat un sondaj de felul ăsta. Am mai multe cunoştinţe prin UK şi cam toţi mi-au zis aceleaşi lucruri: în afară de ceva produse care dispar pentru perioade scurte (1-2 săptămâni) din magazine, viaţa lor nu s-a schimbat prea mult (pandemia este o altă discuţie).

-8 (12 voturi)
Lucifer
22.10.2021, 11:36:26

UK a făcut bine ce a făcut, nu putea UK să stea sub comanda binomului franco-german pe care i-a bătut în nenumărate războaie de-a lungul istoriei. Acum deja există un imperiu al anglo-americanilor din care mai fac parte Canada, Australia, etc şi care îşi permite să se războiască cu China, Rusia, etc.

-7 (13 voturi)
Victor Nagy
22.10.2021, 13:07:55

............ "Acum deja există un imperiu al anglo-americanilor din care mai fac parte Canada, Australia, etc şi care îşi permite să se războiască cu China, Rusia, etc." Ia o zeama de varza !

-12 (12 voturi)
Sandu Blegia Tabacaru
22.10.2021, 11:47:07

. . Foarte bine au facut. Tara lor, banii lor, nu mai impart cut toti care stau cu mana intinsa. Si Germania ar trebui sa iese cat mai repede, urmata de Austria si Benelux. .

-3 (5 voturi)
Alyssa Case
22.10.2021, 13:02:29

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările