Europa

articolul anterior articolul urmator

Ce provocări pregăteşte Rusia pentru a lansa atacul în Ucraina? Pericolul din coasta României şi agenţii specializaţi în război urban

58
14 Jan 2022 19:10:28
Autor: Ion Gaidau
Soldaţi ruşi FOTO Arhivă
Soldaţi ruşi FOTO Arhivă

Serviciile secrete ruse pregătesc provocări în Transnistria, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, pentru a le pune în cârca Ucrainei, au declarat vineri serviciile secrete militare ucrainene.

Într-un comunicat, serviciile secrete militare ucrainene semnalează că provocările ar putea viza depozitul de arme şi muniţii de la Cobasna, în raionul Râbniţia, în stânga Nistrului.

Circa 20.000 de tone de arme şi muniţii sunt păstrate de armata rusă la Cobasna în condiţii precare.

Autorităţile moldovene consideră acest depozit un factor de risc, o eventuală explozie putând provoca daune ecologice şi umanitare imense.

Presată să-şi retragă trupele, armele şi muniţiile din Transnistria, în conformitate cu angajamentele asumate la summitul OSCE din iunie 1999, Moscova amână să treacă la fapte.

Anterior, agenţiile americane de informaţii au avertizat la rândul lor că Moscova ar putea opta pentru fabricarea unui pretext de invadare a Ucrainei.

„Comunitatea noastră de informaţii prelucrează informaţii conform cărora Rusia lucrează pentru a fabrica un pretext pentru o invazie, inclusiv operaţiuni de sabotaj şi informare, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac asupra forţelor ruse din estul Ucrainei. Am văzut asta în 2014”, a declarat Consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia a mobilizat un grup de agenţi care ar putea fi folosit pentru lansarea unei operaţiuni sub steag fals, adică o provocare pe care să o atribuie Ucrainei. Oficialul american afirmă că agenţii respectivi sunt antrenaţi în război urban şi în folosirea explozibililor.

Rusia a comasat circa 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina şi a adresat un şantaj la adresa Occidentului sub pretenţia unor solicitări de securitate. Occidentul a respins solicitările Rusiei, între care stoparea extinderii NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat cu măsuri „tehnice” şi „militare” într-o tentativă de a spori presiunile asupra Occidentului.

Un atac cibernetic masiv a vizat deja, în noaptea de joi spre vineri, Guvernul ucrainean, iar o scurgere de date a afectat vineri armata poloneză. „Toate informaţiile despre voi au devenit publice, temeţi-vă şi aşteptaţi-vă la ce e mai rău. Acest lucru este pentru trecutul, prezentul şi viitorul vostru”, se arată într-un mesaj publicat de hackeri în ucraineană, rusă şi într-o poloneză precară.

După trei consultări ruso-occidentale în această săptămână, Rusia nu mai este înclinată să continue dialogul. Şi, evident, dă vina pe Occident.

„În lipsa clarificării faptului dacă există rezerve de flexibilitate de cealaltă parte, nu există motive să ne aşezăm la masă în zilele următoare, să ne reunim din nou şi să începem aceleaşi discuţii”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, în condiţiile în care numeroşi experţi afirmă că solicitările Rusiei sunt mai degrabă un ultimatum decât o bază de discuţii.

„Sunetul tobelor de război este puternic", a declarat, plastic, un diplomat american de rang înalt, citat de Reuters.

Conform unor imagini ale Ministerului rus al Apărării publicate de agenţia de ştiri RIA Novosti, numeroase vehicule blindate şi alte echipamente militare sunt încărcate în trenuri în Districtul Militar Est.

„Aceasta este probabil o acoperire pentru unităţile care sunt mutate spre Ucraina”, a declarat analistul militar Rob Lee.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Gavriel Rosenthal
14.01.2022, 19:20:21

in noiembrie ziceau ca ii invadeaza la 1 decembrie. cine ii mai crede pe astia?

-35 (55 voturi)
Ef Ef
14.01.2022, 19:26:09

Da Gavriele, ai dreptate. Probabil ca Putin va iesi intr-o conferinta de presa si va anunta data EXACTA a invaziei. Sa se stie! De unde pana mea continuati sa iesiti? Exista o Mama a Trollilor?

+38 (52 voturi)
Un nimeni
14.01.2022, 19:26:23

Tu gavriele, fiind cine anume sa iti dai tu cu parerea? adica... da e vb aia, "Opinions are like assholes, everyone has one but they think each others stink." dar tu incerci sa sari pragul ala de parere si te crezi ceva.

+28 (42 voturi)
m wakki
14.01.2022, 19:23:57

pentru transnistria, agent provocator șef o să fie prostălăul ăsta al nostru, adin, molfopix, gavriel rosenthal sau cum își mai zice Cu condiția să îl scoată din cârciumă mai întâi

+24 (40 voturi)
m wakki
14.01.2022, 19:31:36

Poate nu ar fi așa de rău să arunce în aer depozitul de la Cobasna Și-ar pierde obiectul muncii Să îl arunce în aer dar fără să-i trezească din beție și să îi retragă pe rusnacii care chipurile îl păzesc

+25 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările