Europa

articolul anterior articolul urmator

Ceartă pe mâncare în Parlamentul European: angajaţii se plâng de creşterea preţurilor la cantina instituţiei

9
13 Aug 2019 16:10:53
Autor: Ştefana Radu

Angajaţii Parlamentului European sunt furioşi din cauza creşterii în secret a preţurilor din cantina instituţiei, despre care ei spun că au lăsat cel mai democratic organism al UE cu cel mai puţin democratic meniu.

Creşterile, care au fost efectuate în ultimele zile, în timp ce europarlamentarii şi staff-ul PE se află în vacanţă sau lucrează în afara Bruxellesului, au umflat preţurile unor mâncăruri cu 25 la sută şi chiar mai mult şi au determinat uniunile de angajaţi să formuleze o plângere oficială, scrie Politico.

O garnitură de cartofi prăjiţi, care înainte costa 2 euro, potrivit angajaţilor, acum costă 2,50 de euro, o creştere de 25 la sută, în timp ce preţul supei zilei a crescut de la 80 de eurocenţi la 1 euro, tot cu 25 la sută.

Creşterile includ TVA-ul belgian, care înainte nu era inclus, precum şi măriri de preţuri care au coincis cu noi contracte încheiate cu furnizorin privaţi, care au intrat în vigoare pe 5 august.

„Supa este una, dar salata şi chiar şi cafeaua sunt mult mai scumpe”, a spus un angajat polonez al Parlamentului, în timp ce studia cu atenţie aperitivele de 8 euro.

 O purtătoare de cuvânt a Parlamentului a precizat că schimbările, inclusiv noul TVA din Bruxelles  şi planul de a încheia noi contracte cu noi furnizori, le-au fost comunicate europarlamentarilor şi personalului atât înainte, cât şi după licitaţia care a avut loc în decembrie 2018.

Angajaţii Parlamentului s-au plâns că preţurile mai mari ce coincid cu contractele încheiate cu noii furnizori nu au fost niciodată anunţate în avans, acest lucru ducând la un „şoc”.

La toată această stare de nemulţumire se adaugă şi faptul că preţurile de la cantinele Comisiei Europene şi Consiliului – instituţii despre care mulţi din Parlament consideră că sunt favorizare fără temei de către presă şi public - sunt semnificativ mai mici.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ionel Marcu
13.08.2019, 16:19:14

Supa la 1 € e scumpă?! Vor să fie subvenționată?! Dar salariile lor nu sunt prea mari, chiar enorme și nejustificate?

+7 (7 voturi)
_ Alex
13.08.2019, 18:50:03

O supa de ceapa in Paris (apa chioara, cu cateva frunze) costa 3 euro, la coltul strazii. O salata pleaca de la 5 euro pana la 20 de euro. Nu mai vorbesc de vreo friptura, asta daca gasesti. Cafeaua este 2 euro doar la automat, la cafenea sare de 5 euro, in functie de zona. Si in Belgia preturile sunt oarecum asemanatoare. Nemernici imbuibati, platiti cu mii de euro lunar, cu toate cheltuielile de deplasare platite, se plang ca dau 1 euro pe cafea.

+3 (3 voturi)
Adrian Foangǎ
13.08.2019, 18:18:19

La cati bani incaseaza birocratii aia nenorociti, urla ca s-a scumpit supa cu 50 de centi? Mama lor de ovine!

+6 (6 voturi)
Ivan Turbinca
13.08.2019, 19:18:02

Cresterea preturilor pt parlamentarii europeni,sunt rezultatul eftenirii pretului la fasola in Romania!-:)))

+1 (1 vot)
Alexa Alexandru
13.08.2019, 20:11:11

Cum îndrăznesc??? Au deja toate beneficiile și apoi îndrăznesc să se plângă. InchideM cantina !!! În total acesti angajati câștigă peste 12 mii de euro pe lună net și se plâng acum că trebuie să plătească cativa centi suplimentar pentru cartofi prăjiți? Deci, cum ar trebui să ne simțim? Cu cât essti mai bogat, cu atat mai zgarcit, înțelepciunea de la bunica! Eliminați toate avantajele funcționarilor publici europeni, angajații privați nu au aceste avantaje. Sa plateasca si ei la fel ca toți ceilalți sau sa isi aduca sandvișurile. Acest gen de idioți ne costă zeci de miliarde de euro pe an

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)