Europa

articolul anterior articolul urmator

CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de numele mamei, este „discriminatorie”. Spania trebuie să plătească despăgubiri morale

9
26 Oct 2021 16:52:31
Autor: Maria Ţaga
CEDO a fost sesizată cu privire la discriminare de către o femeie spaniolă care s-a despărţit în timpul sarciniide partenerul său.
CEDO a fost sesizată cu privire la discriminare de către o femeie spaniolă care s-a despărţit în timpul sarciniide partenerul său.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi că este discriminatorie atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinţi, a numelui tatălui urmat de cel al mamei şi că „imposibilitatea derogării” de la acest lucru este „excesiv de rigidă”, relatează AFP.

CEDO a fost sesizată cu privire la discriminare de către o femeie spaniolă care s-a despărţit în timpul sarcinii de partenerul său.

La naşterea copilului, în 2005, legislaţia spaniolă prevedea ca, în cazul unui dezacord între părinţi, copilul să poarte numele de familie al tatălui, urmat de cel al mamei.

Judecătorii de la CEDO stabilesc că regula atribuirii numelui tatălui copilului, urmat de numele mamei, în cazul unui dezacord între părinţi, „se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie” cu Convenţia europeană a drepturilor omului.

Însă ei stabilesc că „imposibilitatea derogării de la această regulă este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei” şi că „diferenţa de tratament” la care a fost supusă reclamanta nu este justificată şi constituie o încălcare a Convenţiei.

Magistraţii europeni şi-au justificat hotărârea prin circumstanţele speciale ale situaţiei.

Copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de către tată şi a purtat numai numele de familie al mamei „timp de peste un an”, până la recunoaşterea paternităţii.

Spania a fost condamnată să plătească 10.000 de euro reclamantei ca „despăgubiri morale”.

Între timp, situaţia s-a schimbat în Spania, unde o lege din 2011 prevede ca, în cazul unui dezacord între părinţi, judecătorul însărcinat cu starea civilă este cel care hotărăşte ordinea atribuirii numelor de familie, ţinând cont de criteriul „interesului superior al copilului”.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, este organul însărcinat cu soluţionarea încălcării Convenţiei europene a drepturilor omului, ratificată de către cele 47 de state ale Consiliului Europei (CoE).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Adrian Foangӑ
26.10.2021, 17:00:15

Cu ce "probleme" isi pierd timpul judecatorii.

-20 (26 voturi)
Calinesteanu Costin
26.10.2021, 17:01:02

Dumnezeule in curand vor hotara judecatorii si cum sa ne numim copiii. O lume de nebuni.

+7 (11 voturi)
Dr. No
26.10.2021, 17:08:54

Mă chinui și nu reușesc să mai cred in viitorul acestei Europe complet debilizate.

-8 (12 voturi)
Burnita
26.10.2021, 17:20:08

Trebuie sa traim cu speranta ca nazismul European va fi distrus definitiv

-1 (3 voturi)
Tomescu Tom
26.10.2021, 17:18:30

Moralitatea unora este extrem de fragilă și dependentă de bani .. Așa că au inventat .." despăgubirile morale " ..moralicești 😜

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările