Europa

articolul anterior articolul urmator

CEDO a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame homosexuale

30
16 Sep 2021 14:25:17
Autor: Cristina Morozan
Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor OmuluiFoto: Pexels
Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor OmuluiFoto: Pexels

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia  după ce judecătorul polonez a emis o opinie divergentă şi a retras custodia copiilor unei mame care a început o relaţie cu o altă femeie după ce a divorţat de soţul ei, informează France Presse.

CEDO, braţul judiciar al Consiliului Europei, sesizată de o poloneză care a contestat pierderea custodiei celor patru copii ai săi, a obligat statul să-i plătească 10.000 de euro reclamantei pentru "daune morale", după ce judecătorul polonez a emis o "opinie divergentă", conform Agerpres.

Reclamantei i s-a acordat iniţial custodia după un "divorţ amiabil" în 2005. Ulterior, un tribunal polonez i-a retras custodia copiilor săi. Instanţa şi-a bazat decizia pe o evaluare în care mama a fost întrebată dacă este homosexuală şi dacă a avut relaţii sexuale cu noua ei parteneră. 
 
Într-o altă procedură, în care a fost implicat doar cel mai mic copil, instanţa a refuzat să îl plaseze cu mama sa, invocând "rolul mai important al tatălui de a oferi un model masculin" pentru copil. 
 
Judecătorii europeni au constatat că "orientarea sexuală a reclamantei şi relaţia sa cu o altă femeie s-au aflat în mod constant în centrul deliberărilor şi au fost omniprezente în fiecare etapă a procedurilor judiciare". Majoritatea a concluzionat că, din cauza "orientării sexuale" a mamei, a existat "un tratament inegal între reclamant şi orice alt părinte". 
 
Curtea a considerat că această discriminare a constituit o încălcare a articolelor 8 şi 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă privată şi, respectiv, interzicerea discriminării. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Dunning-Kruger
16.09.2021, 14:42:16

Pentru cei care cred ca homosexualii cer drepturi speciale sau doar mimeaza ca sunt opresati: Uite, unele state, europene chiar, nu-i lasa nici macar sa traiasca normal, cu aceleasi drepturi ca toti ceilalti. Sunt considerati un fel de rasa inferioara, cu drepturi limitate.

+6 (22 voturi)
Islaz
16.09.2021, 15:02:53

Pai bine da ei nu trebuie sa existe

-7 (17 voturi)
Ţepeş minus boţi
16.09.2021, 16:17:49

Dunning-Kruger Să zicem că mama a fost discriminată. Bun. Dar copilul, băiat fiind, ce model bărbătesc va avea? Va fi învățat de "părintele 2" să se joace cu păpușile în loc să joace fotbal sau să meargă la pescuit sau vânătoare cu tata? Cum se va simți când ceilalții copii vin cu tata la școală și el vine cu "părinte 2" știind că el are un tată, care e totuși înlocuit de o femeie. Cine e mai discriminat, și de ce? Ce primează? Dreptul mamei sau al copilului, având în vedere că a fost dat spre creștere, nu unui străin, ci părintelui său? Sau mama are mai multe drepturi pentru că este lesbiană? Sunt doar întrebări. Nu vreau să mă pronunț pentru că speța este delicată și nu sunt cunoscute detalii: mama a divorțat pentru parteneră, tata e alcoolic, agresiv, care dintre ei și-a neglijat familia și de ce, etc.?

-8 (18 voturi)
Dunning-Kruger
16.09.2021, 16:37:06

Optiunea 1: Un singur parinte. Optiunea 2: Un parinte si un parinte vitreg. De ce a fost aleasa optiunea 1 in loc de 2? Homofobie. Cat despre model barbatesc, de ce ar conta? Intre aceste doua optiuni ar fi mai bine a doua optiune, cu doi parinti. N-au fost luati copiii de la mama ca sa aiba model barbatesc, ci pentru ca era o familie homosexuala. "Va fi învățat de "părintele 2" să se joace cu păpușile în loc să joace fotbal sau să meargă la pescuit sau vânătoare cu tata?" Si fetele si baietii pot face ambele activitati. Cand am fost mic, baiat fiind, m-am jucat si cu papusile si cu "fiarele", asambland jucari cu piulite si motor electric mic. "Cum se va simți când ceilalții copii vin cu tata la școală și el vine cu "părinte 2" știind că el are un tată, care e totuși înlocuit de o femeie." Cum s-ar simti venind la scoala doar cu tatal? Sigur, intr-o societate homofoba unii se vor uita cu dispret la el. Asta nu inseamna ca nu merita sa traiasca intr-o familie iubitoare. "Ce primează? Dreptul mamei sau al copilului, având în vedere că a fost dat spre creștere, nu unui străin, ci părintelui său? Sau mama are mai multe drepturi pentru că este lesbiană?" Mama are mai putine drepturi tocmai pentru ca este lesbiana! Judecatorul homofob nu poate tolera ideea ca homosexualii pot avea si creste copii. "Sunt doar întrebări." https://rationalwiki.org/wiki/Just_asking_questions

+8 (18 voturi)
Deutsche Bälle
16.09.2021, 16:01:57

Foarte corect judele polon. Masculii sunt reduși doar la semințe :) pe îi sparg în gurile lor cei/cele de la CEDO. Obiectificați bărbații, rușine . Eu pe de alta parte sunt de acord cu noile progrese în societate și legislație dar una condiție aș păstra pentru o bună funcționare a societății.. Anume, tu lesbiana să nu ai drept la copii fără să fooți un bărbat pentru asta :) Zice și în Biblie cine nu "muncește" să nu "mănânce" :) Asta sa fie baza jurisprudenței progresiste

-11 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările