Europa

articolul anterior articolul urmator

Cehia vrea să cumpere dozele de vaccin AstraZeneca deţinute de Danemarca, după ce Copenhaga a renunţat complet la utilizarea acestui ser

0
15 Apr 2021 01:55:01
Autor: Emanuel Neuman
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Danemarca a devenit miercuri prima ţară europeană care renunţă complet la utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca, iar Republica Cehă a văzut o oportunitatea. Ministrul ceh de Interne a anunţat că ţara sa este dispusă să cumpere dozele de ser care vor rămâne nefolosite.

„Suntem pregătiţi să cumpărăm vaccinurile AstraZeneca din Danemarca”, a declarat ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, pe Twitter.

Mai multe ţări au limitat în ultimele săptămâni folosirea vaccinului produs de AstraZeneca pentru anumite grupe de vârstă, iar Danemarca a mers şi mai departe de atât şi a decis să renunţe la utilizarea serului.

Viteza de reacţie a oficialilor de la Praga a luat prin surprindere atât UE, cât şi guvernul de la Copenhaga. Momentan, este neclar dacă o astfel de tranzacţie între două state ar putea fi permisă în virtutea regulamentelor din Uniunea Europeană, având în vedere că achiziţionarea de vaccinuri anti-COVID-19 în UE se face doar de către Comisia Europeană. 

Mai mult, Danemarca nu a exclus posibilitatea ca în viitor să utilizeze din nou vaccinul AstraZeneca. Cu alte cuvinte, este neclar dacă vrea să vândă dozele.

Jan Hamacek, care conduce provizoriu şi Ministerul de Externe de la Praga, doreşte suplimentarea dozelor de vaccin avute la dispozţie de ţara sa.  Acest a anunţat că intenţionează să călătorească la Moscova luni pentru a afla mai multe informaţii despre o posibilă aprovizionare a ţării sale cu doze de Sputnik V, unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 produse în Rusia.

Guvernul de la Praga a fost criticat pentru reacţia sa lentă în faţa nevoii populaţiei cehe de a se vaccina. Până miercuri, 768.250 de rezidenţi din populaţia cehă de 10,7 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările