Europa

articolul anterior articolul urmator

Cel puţin 150 de case au fost distruse de flăcări pe insula Evia din Grecia. Trei călugări refuză să fie evacuaţi

2
5 Aug 2021 18:37:39
Autor: Cristina Morozan
În jur de 100 de pompieri susţinuţi de şapte elicoptere şi hidroavioane cu bombe de apă au încercat să stingă incendiul Foto: Arhivă
În jur de 100 de pompieri susţinuţi de şapte elicoptere şi hidroavioane cu bombe de apă au încercat să stingă incendiul Foto: Arhivă

Cel puţin 150 de case au fost distruse de un incendiu de pe insula Evia din Grecia, insă trei călugări de la mânăstirea Sfântul David refuză să părăsească insula afectată. Este vorba de unul dintre cele peste 100 de incendii care pârjolesc Grecia în ultimele zile. Satele de pe Evia sunt evacuate pe măsură ce flăcările se dezlănţuiesc pe insulă, iar incendiile ameninţă şi suburbiile Atenei şi Olimpia istorică.

Pe insula Evia, flăcările uriaşe puteau fi văzute de pe mare. Pompierii spun că incendiul este greu de controlat pe o insulă cu dealuri înalte şi vizibilitate redusă, potrivit The Guardian.

Toţi oamenii din zonele ameninţate de incendiu au fost evacuaţi, cu excepţia a trei călugări de la Mânăstirea Sfântul David care au refuzat să părăsească insula. 
 
„Ne sufocăm din cauza fumului”, a spus unul dintre călugări pentru o agenţiei de presă ANA News, descriind flăcări de 30 sau 40 de de metri înălţime în jurul mânăstirii. 
 
Poliţiştii greci au declarat pentru AFP că îi vor evacua forţat pe călugări dacă vieţile le vor fi puse în pericol. 
 
Aproximativ 85 de persoane care s-au strâns pe o plajă au fost evacuate cu ajutorul a cinci bărci. În jur de 100 de pompieri susţinuţi de şapte elicoptere şi hidroavioane cu bombe de apă au încercat să stingă incendiul. Câţiva politicieni au declarat însă că nu sunt suficiente resurse. 
 
„Solicităm autorităţilor să consolideze ajutorul terestru şi aerian pentru a nu avea pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat pentru Agenţia de presă ANA Giorgos Tsapourniotis, primarul din Limni. 
 
Argyris Liaskos, viceprimar al oraşului Mantoudiou, a declarat pentru Skai TV că nu s-a desfăşurat acolo niciun sprijin aerian pentru combaterea incendiilor. „Au ars cel puţin 150 de case”, a spus el. 
 
Potrivit lui Hardalias, Grecia s-a confruntat cu un total de 118 incendii în ultimele 24 de ore, deoarece temperaturile au crescut peste 40C.
 
Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că trimite avioane, elicoptere şi pompieri în  Grecia, dar şi în Italia, Albania şi Macedonia de Nord, pentru a ajuta aceste ţări în lupta împotriva incendiilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cotor
5.08.2021, 19:34:13

Groaznica pedeapsa pentru Valorile Europene

-9 (9 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
6.08.2021, 03:54:51

Pai grecii nu sunt orthodoxi?... inseamna ca calugarii aia vor deveni moaste la gratar...

+23 (25 voturi)
Modifică Setările