articolul anterior articolul urmator

Cele două războaie – sau despre atentatele de la Bruxelles

22
22 Mar 2016 22:01:09
Răzvan Vasile
FOTO AP
FOTO AP

22 Comentarii

Leon Gorki
22.03.2016, 23:08:05

In ultimii 10 ani cea mai mare preocupare pentru vest-europeni a fost " pericolul INVAZIEI ROMANILOR "

+4 (4 voturi)
cxt
23.03.2016, 00:03:03

Ma intrebam cand o sa apara si un articol care se va plange despre "pericolul rasismului si xenofobiei", care desigur va fi situat pe acelasi nivel cu pericolul IS. Iata ca a aparut. "De ce nu sînt tancuri, avioane şi elicoptere peste această ciumă?" - stii cine a comis atentatele de la Paris? O parte dintre ei sunt marocani sau algerieni la a doua generatie, cu cetatenie belgiana, nascuti si crescuti in capitala europeana. Chiar daca au fost la taiat capete in Siria, cel putin vreo 4 dintre atacatorii de la Paris au intrat in Europa pretinzand ca sunt refugiati. ba chiar acum se vorbeste de un grup de 90 de teroristi care au intrat impreuna prin Grecia, pretinzand ca sunt refugiati sirieni. Dupa atentatele din noiembrie, Abdeslam s-a refugiat in cartierul in care a crescut in Belgia, a stat acolo timp de 4 luni, protejat de intregul cartier, iar, dupa ce a fost arestat vineri, cei care l-au ascuns au iesit sa protesteze si sa arunce cu pietre in politie http://www.express.co.uk/news/world/653818/Molenbeek-terror-raid-Paris-attacks-Salah-Abdeslam-Belgium-riot-police Asa ca zonele controlate de terorişti sunt cartiere chiar din capitala Europei si alte o mie de no-go zones, unde teroristii si sustinatorii lor au cetatenie europeana. Iar cei ca tine care behaie despre "rasism" si "xenofobie" ies mereu la inaintare sa zica ce drepturi au scursurile astea si ca "refugiatii sirieni" sa nu fie demonizati (desi nu se stie cine dintre invadatori e sirian sau persecutat in vreun fel, dar nu conteaza asta pentru tine) sau musulmanii sa nu fie antagonizati. Asa ca, daca ar fi vorba sa se puna in aplicare treaba cu tancuri, avioane si elicoptere impotriva teroristilor si sustinatorilor lor, tu ai fi primul care ar zbiera ca "nu se poate asa ceva rasistilor, xenofobilor!" Pe scurt, te contrazici singur, dar e simpatic cat de serios si hotarat esti in prima parte a textului ca IS trebuie spulberat.

+4 (4 voturi)
Răzvan Vasile
23.03.2016, 00:27:22

Într-adevăr, unii dintre atacatorii de la Paris sînt francezi la a doua generație (nu cunosc exact numărul, dar tind să te cred pe cuvînt că sînt cel puțin 4). Ceea ce n-am explicat (deși pe undeva simțeam că articolul este incomplet) este faptul că acești atacatori de la Paris au fost mînați tot de fundamentalism, și au fost racolați de către ISIS. Deci, în esență, se ajunge tot la cele două grupări teroriste: ISIS și FRIX (Fundamentalism Rasism Intoleranță Xenofobie). Tu punctezi corect faptul că unii dintre musulmani (chiar și la a doua generație) adoptă calea fundamentalismului și a terorismului. Dar nu etnia, și nu rasa sînt cauzele, ci gîndirea în termeni absoluți, prin adevăruri absolute, care duce la antagonizare în raport cu valorile europene. De asta se ajunge în situația paradoxală și dramatică în care cetățeni europeni la a doua generație își atacă țara de adopție. Ca să mă fac mai bine înțeles, cetățenii europeni care sînt racolați de ISIS, suferă la rîndul lor de rasism, intoleranță, xenofobie. De asta afirm că Europa duce încă un război pe acest plan. O să dezvolt cît de curînd acest subiect într-un articol separat. Mulțumesc pentru "pontul" oferit, și sper să dezbatem împreună acolo și aceste nuanțe - totuși, m-ar încata mult dacă ți-ai mai îndulci tonul :)

0 (4 voturi)
Anya Maria Gherghina
23.03.2016, 00:34:37

Cred ca domnul Razvan Vasile a precizat destul de clar in articol ca UE e datoare sa asigure siguranta cetatenilor. De unde reiese ca fortele de ordine ar trebui sa fie sporite si controalele la granite mai riguroase. Remarca " Nu trebuie să confundăm mişcarea teroristă ISIS cu musulmanii în general, şi cu refugiaţii sirieni în particular" are scopul de a ne face sa intelegem ca nu toti musulmanii /sirienii sunt teroristi si ca ei trebuiesc in continuare ajutati de UE pentru ca si ei trec printr-o drama ca si noi. Nu stiu de unde intelegeti dvs. opusul . Ideea era sa se distruga gruparea terorista ISIS, iar daca aceasta dispare acei teroristi europeni de care vorbiti nu vor mai avea nicio putere . Cat despre Abdeslam si alti teroristi care sunt cetateni europeni si crescuti aici aceia trebuiesc inlaturati, iar datoria statelor care le-au oferit cetatenie este sa stie de apartenenta lor la aceste grupari teroriste, altfel de ce mai exista servicii secrete ?De ce exista aceasta UNIUNE EUROPEANA daca nu are la baza comunicarea intre state in solutionarea acestor probleme de securitate la nivel atat de inalt ?

+1 (5 voturi)
cxt
23.03.2016, 00:59:00

Razvan, mi-as indulci tonul daca n-ar fi vorba de 130 de victime la Paris, 34 de victime azi si sutele, miile de victime nevinovate care vor mai urma, pentru ca suntem tinuti prizonieri in corectitudinea politica. "Dar nu etnia, și nu rasa sînt cauzele" - perfect de acord, insa nu eu am adus in discutie rasismul si xenofobia, de ex. citez din articol "Europa va deveni unită în rasism şi xenofobie .. o Europă mai unită, dar nu în intoleranţă şi rasism" Problema cu teroristii si cei care predica ura si distrugerea societatilor europene nu este etnia sau rasa, ci este islamul. De exemplu aici sunt o gramada de resurse despre opiniile celor 1-2 miliarde de musulmani raspanditi pe tot globul http://www.thereligionofpeace.com/pages/articles/opinion-polls.aspx pentru cei care pot sa inteleaga ce valori au acestia. N-are rost sa inchid ochii si sa ma prefac in continuare ca imigratia asta necontrolata nu prezinta probleme - de fapt pericole uriase.Nici nu am de ce sa tolerez propaganda mincinoasa ca "refugiatii" trebuiesc ajutati toti de catre europeni si numai lasandu-i sa calce cum vor peste granite si sa se stabileasca in ce tara europeana au ei chef (unde sunt ajutoarele sociale mai generoase, pe care le vor parazita toata viata).

+1 (3 voturi)