Certurile pe bugetul UE continuă. Termenul pentru adoptarea proiectului pe 2015 a fost depăşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele comunitare şi Parlamentul European nu au reuşit să ajungă la un acord privind bugetul Uniunii pe anul următor. Parlamentul cere o majorare a contribuţiilor cu 8%, în timp ce guvernele naţionale cer austeritate. Negocierile au fost însă îngropate de facturile neachitate ale Comisiei Barroso, iar instituţiile UE se acuză între ele pentru haos.

Reprezentanţii guvernelor UE şi ai europarlamentarii din Comisia pentru Buget au negociat până la miezul nopţii luni, la Bruxelles, pentru adoptarea unui proiect bugetar pe 2015, însă nu au reuşit să ajungă la un compromis. 

Marţi dimineaţă, Parlamentul a emis un comunicat prin care transmite că „Facturile neachitate au îngropat negocierile pe bugetul UE”, subliniind încă din primul paragraf că „propunerea Consiliului de Miniştri, prezentată chiar în ultima zi a perioadei de negociere, nu a făcut altceva decât să agraveze criza plăţilor”. 

De cealaltă parte, Consiliul refuză să aprobe suma solicitată de PE pentru efectuarea unor plăţi din urmă, aprobând doar jumătate din suma cerută de Comisia pentru Buget. 

Acum, Comisia Europeană trebuie să vină cu un nou proiect de buget, având în vedere că proiectul aflat până ieri pe masa negocierilor fusese elaborat înainte de descoperirea unor găuri imense lăsate de Comisia Barroso, care şi-a încheiat mandatul la 31 octombrie. 

Bugetul UE este estimat la aproximativ 140 de miliarde de euro pentru 2015. Parlamentul European condiţionează — după cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi — unda sa verde pentru bugetul din 2015 de un acord privind ajustările aduse bugetului pe 2014, grevat de circa 30 de miliarde de euro neplătite.

„Trebuie să formulăm un răspuns concret pentru problema covârşitoare a facturilor neachitate care se tot strâng pe birourile Comisiei. Acestea pun în pericol credibilitatea autorităţii UE şi alimentează argumentele eurofobilor”, declară în comunicat Jean Arthuis, preşedintele delegaţiei PE pentru buget. „Cât de credibilă poate fi o UE care le spune statelor membre să-şi ţină sub control cheltuielile publice şi în acelaşi timp pune în dificultate antreprenori, cercetători şi studenţi cu burse Erasmus pentru că nu-şi onorează angajamentele?”, a continuat acesta. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite