Europa

articolul anterior articolul urmator

Cheltuielile militare ale statelor membre NATO cresc pentru al şaselea an consecutiv. Câte dintre ele ating obiectivul de 2% din PIB pentru apărare

1
21 Oct 2020 16:49:59
Autor: News.ro
Soldaţi din cadrul NATO FOTO Arhivă
Soldaţi din cadrul NATO FOTO Arhivă

Cheltuielile statelor europene membre NATO şi ale Canadei în domeniul apărării cresc al şaselea an consecutiv în 2020 - iar o treime dintre statele membre ating obiectivul alocării a 2% din PIB, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

„Anul acesta va fi al şaselea an consecutiv de creştere a cheltuielilor militare ale aliaţilor europeni şi Canadei, o creştere reală de 4,3%. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue”, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din statele membre NATO.

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic a publicat miercuri datele cheltuielilor în domeniul Apărării ale statelor membre NATO.

Potrivit acestor date, care sunt doar nişte estimări cu privire la 2019 şi 2020, Statele Unite este necesar să facă un efort bugetar mare, prin cheltuieli care reprezintă 3,87% din PIB-ul american.

Statele membre NATO, cu Germania în frunte, fac obiectul unor presiuni din partea preşedintelui american Donald Trump, care le reclamă un efort mai mare în vederea atingerii unui obiectiv al cheltuielilor egale de 2% din PIB.

Dintre cele 30 de state membre, zece depăşesc acest prag în 2020 - între care Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), Polonia (2,30%) şi Franţa (2,11%).

Anul trecut, doar trei state se aflau în această situaţie, şi anume Statele Unite, Grecia şi Regatul Unit.

Germania rămâne în continuare sub acest prag - la 1,57% din PIB -, dar şi Canada (1,45%).

Miniştri Apărării statelor NATO se reunesc joi şi vineri, prin videoconferinţă.

Între subiectele abordate se află ”dreapta repartizare a poverii” militare, a anunţat Stoltenberg.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Index 4.2.2
21.10.2020, 17:33:45

Cresterea cheltuielilor militare imi spune ca confruntarea cu Rusia si China se apropie! de aici si disperarea lui Vladutz care in 2016 si-a reactivat reteaua din USA , promovand o nulitate , pe Guzganul Rozaliu!

Modifică Setările