Europa

articolul anterior articolul urmator

Cinci alpinişti au murit pe Muntele Elbrus din Rusia, cel mai înalt vârf din Europa VIDEO

4
24 Sep 2021 13:20:46
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Cinci alpinişti au murit după ce au fost surprinşi de o furtună de zăpadă pe Muntele Elbrus din Rusia, cel mai înalt din Europa, potrivit oficialilor citaţi de Reuters. Ceilalţi 14 membri ai grupului au fost salvaţi din masivul caucazian în condiţii de vânt puternic, ninsoare abundentă şi temperaturi de minus 20 de grade Celsius, a transmis ministerul pentru urgenţe.

Joi, grupul de alpinişti ruşi a trimis un mesaj SOS la ora 17:00. În ziua aceea, 11 dintre supravieţuitori au fost transportaţi la spital.

Unul dintre membrii grupului şi-a rupt un picior în timp ce cobora muntele, a declarat Denis Alimov, cel care a organizat expediţia.
 
„Probabil că din această cauză grupul a pierdut timp, vremea s-a deteriorat catastrofal (…) Au decis să se împartă în trei grupuri, unii să meargă mai repede şi alţii mai încet”, a spus acesta pentru agenţia TASS.
 
„În timp ce coborau, alţi doi oameni au murit în unul dintre grupuri. Dar decizia de a se separa a fost cea corectă, altfel ar fi fost mai multe victime”, a adăugat Alimov, scrie Hotnews.
 
Presa rusă scrie că o femeie din grupul de alpinişti s-a simţit rău în timp ce urca pe munte şi a decis să se întoarcă alături de un ghid. Aceasta a murit în timpul coborârii.
 
Restul grupului a continuat căţărarea după ce s-a despărţit de ea, iar „furtuna fără precedent” i-a lovit în timpul coborârii, când unul dintre ei şi-a rupt piciorul.
 
În drumul de întoarcere, doi au murit de frig, iar alţi doi şi-au pierdut cunoştinţa şi au murit în timp ce erau căraţi de ceilalţi, potrivit companiei care a organizat expediţia.
 
Vîrful Elbrus, din Caucazul de Nord, are 5.642 de metri, fiind cel mai înalt din Europa. Deşi ascensiunea nu este considerată dificilă din punct de vedere tehnic, zeci de alpinişti mor în fiecare an în timp ce încearcă să-l cucerească.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Cipici
24.09.2021, 14:03:45

Sa salvezi oameni in conditii atat de grele in care victimele mor vazand cu ochii, arata ce Serviciu performant de salvare exista in Rusia ! Sa ne aducem aminte doar cum Smurdul din Romania nu avea barca si apoi cand au adus barca nu stiau sa o umfle ca sa il salveze pe un om din mijlocul unui lac

-9 (13 voturi)
Cipici
24.09.2021, 14:07:01

Salvatorii Rusi au salvat oameni la mii de metri inaltime pe un munte ! Asta in timp ce Smurdul din Romania nu stia unde se afla avionul lui Adrian Iovan pe niste dealuri din Apuseni !!

-9 (13 voturi)
mihai radu
24.09.2021, 14:50:18

SMURD-ul nu este salvamont,nici salvamar și nu caută nici avioane,mai cercetează !

+11 (13 voturi)
Damian Marius
24.09.2021, 19:23:46

Cipik, ești imbecil ca un mujic! Băi Cipik, n-are SMURDUL nicio treabă cu alpiniștii suiți pe Moldoveanu! Sau pi Moldoviancîa.... Macac siberian ce ești, vorba lu” nea Ion Ilici iliescu...

-12 (12 voturi)
Modifică Setările