Europa

articolul anterior articolul urmator

Cinci arme NATO care pot opri o eventuală ofensivă a Rusiei în Europa

100
5 Feb 2016 19:14:25
Autor: Ion Gaidau
USS North Dakota SSN-784 este considerat cel mai performant submarin din lume FOTO wallpapershome.com
USS North Dakota SSN-784 este considerat cel mai performant submarin din lume FOTO wallpapershome.com

NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme pentru a opri o eventuală ofensivă a Rusiei în Europa de Est, dă asigurări un analist militar al publicaţiei „The National Interest“, în contextul în care Pentagonul este tot mai atent la acţiunile armatei ruse şi ia în calcul creşterea prezenţei sale militare în Europa.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, şi în contextul intensificării  misiunilor bombardierelor şi submarinelor ruseşti în Oceanul Atlantic, NATO a devenit tot mai îngrijorată de o eventuală nouă operaţiune militară a Kremlinului în estul Europei.

NATO ar putea folosi cinci tipuri de arme în cazul unei eventuale ofensive ruseşti, scrie Dave Majumdar în „The National Interest“.

Submarinele din clasa Virginia

Cu toate că Rusia a investit masiv în dezvoltarea unor submarine de ultimă generaţie, navele militare americane domină Oceanul Atlantic. Mai mult, flota de submarine din clasa Virginia va creşte în anii următori. Marţi, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat că Forţele Navale ale SUA vor fi dotate cu nouă submarine de atac din clasa Virginia în următorii cinci ani. Noile submarine vor fi echipate cu 40 de rachete Tomahawk, faţă de 12 în prezent.

Avioanele de vânătoare polivalente F-35

Cu toate că aparatul de zbor produs de Lockheed Martin nu străluceşte, el are totuşi câteva avantaje, precum viteza superioară şi capacitatea de a fi mai greu de detectat faţă de alte avioane de vânătoare polivalente. Prin urmare, avioanele F-35 ar putea fi folosite pentru pătrunderea flancului central al dispozitivului advers şi efectuarea unor misiuni de recunoaştere în regiuni în care nu pot ajunge alte tipuri de aparate de zbor militare.

Avioane de vânătoare F-35 FOTO ecnmag.com

Noul bombardier cu rază lungă de acţiune LRS-B

Pentru distrugerea unor ţinte din adâncimea teritoriului rusesc, Pentagonul ar putea mobiliza noul bombardier cu rază lungă de acţiune LRS-B. Deşi bombardierul este dezvoltat în cadrul unui proiect strict confidenţial, se ştie că aparatul militar va fi capabil să „înşele“ chiar şi cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană.

  ILUSTRAŢIE Northrop Grumman

Tancurile Leopard 2A7

La sol, armata rusă ar face faţă cu greu tancurilor germane Leopard 2A7, aflate în serviciu din decembrie 2014. Ultima variantă a Leopard 2 acoperă toate lipsurile constatate în Afganistan. Leopard 2A7 este mai bine protejat în faţa ameninţărilor asimetrice şi are sistemul de armament şi senzori operaţional chiar dacă motorul principal este oprit. De asemenea, vehiculul militar dispune de o nouă gamă de senzori care-i permite să efectueze misiuni de recunoaştere şi colectare de informaţii şi este proiectat să reziste în faţa minelor. Un neajuns al acestui vehicul militar ar fi doar faptul că foloseşte obuze făcute din tungsten şi nu din uraniu sărăcit, precum M829A3, care sunt mai eficiente în distrugerea ţintelor blindate.

Tanc Leopard 2A7 FOTO military-today.com

Elicopterele de atac AH-64E Apache

Gama AH-64A Apache şi-a dovedit eficacitatea în faţa tancurilor în timpul Războiului din Golf (1991). Elicopterele de atac Apache au fost folosite în utlimul timp împotriva teroriştilor din Irak şi Afganistan, dar nu şi-au pierdut capacitatea de a distruge vehiculele blindate. Noua gamă - AH-64E Apache - este dotată cu 16 rachete antitanc Hellfire, un arsenal care poate distruge o companie de tancuri dintr-un singur foc.

AH-64E Apache FOTO militaryedge.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Stefanescu Marian
5.02.2016, 19:34:34

Frumoase jucării.Dar cam scumpe.Sper să nu se joace nimeni cu ele.

+23 (29 voturi)
gabriel stefan
5.02.2016, 19:39:40

Aceste arme ar putea fi folosite in cazul in care vor fi atacati aliatii din Europa de prima mana, nu pentru romani care sunt considerati un stat de mana a treia, populat cu sclavi care trebuie sa muncesca cu 2 lei pe zi si care are capitala la Budapesta. Pentru noi ,cel mult se vor face niste proteste energice la ONU, se va reinfiinta postul de radio Europa libera unde , in fiecare seara se va spune sa asteptam armata SUA eliberatoare, care va tot veni dar... peste 50 ANI , cum au venit dupa semnarea tratatului de la YALTA.

+4 (26 voturi)
cocor
5.02.2016, 19:54:46

@gabriel stefan, gresesti Romania nu s-a bucurat niciodata de protectie ca cea actuala. Bineanteles nu datorita iubirii intense pe care ne-o poarta americanii ci datorita pozitiei strategice pe care o detinem.Romania nu va mai prezenta interes pentru americani atunci cand Rusia va fi dezmembrata si nu va mai fi un potential contracandidat la puterea planetara. Pe de alta parte atat USAcat si Europa vor ori nu... trebuie sa-si apere investiile de pe meleagurile mioritice

-1 (27 voturi)
cocor
5.02.2016, 19:46:41

Nu va fi ici un razboi in Europa, nu are nimeni de castigat...toata lumea are de pierdut. Nu acelas lucru se poate spune despre Siria, foarte curand Turcia, deci NATO , v-a actiona terestru.Dezastrul v-a incepe cu momentul in care un militar NATO este ucis, dupa aceea de o parte are sa fie Rusia si de partea cealalta NATO si USA. Ceva similar a fost cu multi ani in urma in Vietnam...dar...atunci USA a fost singura impotriva Rusiei si a Chinei, acum pare ca Rusia este singura. Referitor la armament si tehnica militara este evident ca USA sunt in top, au de departe cele mai mari investitii in domeniu,Rusia cu mici exceptii dispune de tehnica sovietica foarte invechita dar putin fardata.

-1 (15 voturi)
liru trandafir
5.02.2016, 20:02:50

De ce nu consulti un dictionar, daca nu ai fost la scoala cand trebuia? Ce inseamna v-a incepe, v-a actiona?

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările