Cinci probleme cu care s-ar putea confrunta guvernul populist de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul italian rezultat în urma unei coaliţii între formaţiunea de extremă-dreapta Liga şi Mişcarea antisistem Cinci Stele a avut până acum un parcurs relativ lin, însă următoarele luni vor fi decisive.

În ciuda temerilor legate de un haos politic în Itallia, Mişcarea antisistem Cinci Stele şi partidul de extremă-dreapta Liga au reuşit în iunie să formeze o coaliţie de guvernare care, cel puţin până acum, a fost privită favorabil de electorat.

Numai că, notează Politico.eu, în următoarele săptămâni, Executivul de la Roma are de luat decizii importante, de care ar putea depinde chiar supravieţuirea sa. Lucru pe care l-ar fi admis chiar ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, care este şi lider al formaţiunii Liga. 

„Dacă vom supravieţui lunii septembrie, atunci guvernul va merge înainte, altfel...“, a spus acesta, potrivit cotidianului italian „La Repubblica“.

Publicaţia Politico scrie că există cinci obstacole foarte importante pe care Executivul de la Roma le are de depăşit: bugetul şi economia, infrastructura, situaţia fabricii de oţel de la Taranto, ambiţiile politice ale fostului premier Silvio Berlusconi, precum şi cele ale fostului premier de centru-stânga Matteo Renzi. 

1. Bugetul şi economia

Bugetul naţional, care trebuie aprobat până la mijlocul lunii octombrie, ar putea reprezenta o problemă majoră pentru cele două partide aflate la guvernare, care au făcut promisiuni electorale ce ar costa între 65 şi 125 de miliarde de euro, în contextul în care Italia are a doua cea mai mare datorie publică din Europa, după Grecia. 

Cele două formaţiuni s-au angajat să reducă taxele şi să crească pensiile, însă agenţia de rating Moody's a afirmat că au făcut acest lucru „fără propuneri clare privind finanţarea“ în acest sens. Iar până luna viitoare, este de aşteptat ca Moddy's şi o altă mare agenţie de rating - Fitch - să anunţe dacă vor retrograda sau nu Roma. Ca urmare, nu sunt excluse mari probleme economice. 

Ministrul Economiei, tehnocratul Giovanni Tria, a afirmat de mai multe ori că Italia îşi va păstra angajamentele de a reduce datoria. Însă Salvini continuă să afirme că că limita deficitului bugetar de 3% din produsul intern brut cerută de UE „nu este Biblia“. În acest context, tensiunile din cadrul Guvernului de la Roma rămân la cote înalte, un oficial italian declarând recent că nu este „sigur dacă Tria va mai rezista mult“.

2. Infrastructura

În anumite domenii, Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga par să fie pe poziţii total diferite. Iar acest lucru este valabil în special în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură. 

Acest lucru a devenit şi mai clar după tragedia care a avut loc pe 14 august în Italia, când un o porţiune dintr-un viaduct de pe autostrada A 10 din nordul Italiei s-a prăbuşit în apropiere de Genova, provocând moartea a cel puţin 41 de persoane. Prăbuşirea podului s-ar putea dovedi foarte costisitoare din punct de vedere electoral pentru M5S, care s-a opus planurilor de consolidare a acestui pod.

Mişcarea Cinci Stele s-a opus şi planurilor pentru o linie ferată rapidă între Torino şi oraşul francez Lyon, afirmând că ar fi o risipă de bani şi dăunătoare mediului. Formaţiunea antisistem vrea să anuleze şi ultima etapă a proiectului conductei transadriatice, în valoare de 40 de miliarde de euro, care ar urma să aducă gaz azer spre Italia, tot din raţiuni ce ţin de distrugerea mediului. În schimb, Salvini susţine proiectul conductei, în privinţa liniei feroviare nefiind încă hotărât. 

3. O fabrică-problemă

Fabrica de oţel din Taranto, care aparţine grupului Ilva, sub administrare supravegheată de stat din 2015, când o instanţă a decis că întreprinderea ar trebui ecologizată sau închisă din cauza riscurilor de mediu, ar putea reprezenta o problemă în special pentru M5S. În mai, ArcelorMittal a obţinut permisiunea de a cumpăra Ilva, însă liderul M5S Luigi di Maio, care este şi ministru al Dezvoltării, şi-a exprimat îndoielile privind legalitatea tranzacţiei şi ia în considerare anularea ofertei. 

Dacă acest lucru se va întâmpla, scrie Politico, cel mai probabil fabrica se va închide, ceea ce ar duce la pierderea a 14.000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă oricum cu dificultăţi economice.

4. Silvio Berlusconi

În ultimele săptămâni au existat semnale că ar exista o ruptură între Salvini şi fostul premier Silvio Berlusconi al cărui partid Forza Italia a fost în ultimii 20 de ani partener al Ligii, inclusiv la alegerile legislative anticipate din martie. 

Salvini l-a propus la conducerea Rai, reţeaua de televiziune de stat, pe Marcello Foa, cu vederi pro-ruse şi antieuro, numirea lui fiind blocată de comisia parlamentară ca urmare a intervenţiei lui Berlusconi. 

Motivul oficial a fost că Forza Italia nu a fost consultată, însă, scrie Politico, mogulul media a vrut mai degrabă să ofere o demonstraţie de forţă. 

Ulterior, Liga a decis să participe la alegerile regionale din toamnă din Abruzzo separat de Forza Italia. Rămâne însă de văzut dacă cele două partide îşi vor uni forţele în vederea europarlamentarelor de anul viitor. 

5. Renzi vrea să revină

„În curând va fi din nou rândul nostru“, a afirmat la mijlocul săptămânii trecute fostul premier italian Matteo Renzi. 

„În septembrie-octombrie veţi vedea că ne vom distra“, a spus el într-o conversaţie organizată live pe Facebook. Afirmaţiile sale vin în contextul în care formaţiunea Liga este vizată de o investigaţie privind folosirea banilor publici. 

Totuşi, Matteo Renzi va avea dificultăţi în a reveni pe val, având în vedere că, în momentul de faţă, are o popularitate foarte scăzută în Italia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite