Cine este Eric Zemmour, jurnalistul cu idei controversate care a depăşit-o în sondaje pe Marine Le Pen şi ameninţă realegerea lui Emmanuel Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric Zemmour FOTO EPA-EFE
Eric Zemmour FOTO EPA-EFE

Eric Zemmour, jurnalist, eseist şi scriitor cu opinii catalogate de extrema dreaptă, produce deranj pe scena politică franceză cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale, devenind, prin prisma dezbaterilor pe care le ridică în spaţiul public, un adversar de luat în seamă atât de Marine Le Pen, cât şi de preşedintele Emmanuel Macron.

Macron „vrea să dizolve Franţa în Europa şi Africa”, acuză acest jurnalist obişnuit cu polemicile care a ajuns să fie creditat cu 17% în intenţiile de vot.

Eric Zemmour, 63 de ani, încă nu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Franţei, dar are parte, se pare, de o popularitate importantă în rândul electoratului. Este creditat cu 17% în intenţiile de vot, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Harris Interactive. Un procentaj care-i dă aripi spre Palatul Elysee.

Iar jurnalistul profită de această situaţie provocând dezbateri incendiare în scopul de a atrage şi mai mult atenţia asupra sa. În opinia sa, în cazul în care va candida, principalul său adversar va fi Emmanuel Macron. Prin urmare, nu ratează nicio ocazie de a-l ataca pe preşedintele francez. „Emmanuel Macron vrea să dizolve Franţa în Europa şi Africa, dar eu nu vreau”, spune pentru Europe 1 Zemmour, un evreu care se prezintă drept francez de origine berberă.

„Închiderea frontierelor”

Eric Zemmour propune „închiderea frontierelor, în caz de necesitate”. „Vreau să opresc fluxurile migratorii, nu mai vreau 275.000 de intraţi ilegal pe an pe teritoriul (francez, n. red.), pe lângă cei 400.000 cu drept de azil. Da, vreau să opresc asta”, susţine jurnalistul, descriindu-i pe migranţi drept aparţinători ai unor „civilizaţii foarte străine de a noastră”.

„Nu avem aceeaşi viziune în ceea ce priveşte Franţa”, insistă el, referindu-se la Macron, pe care îl prezintă un reprezentant al globalismului care vrea să distrugă istoria ţării sale.

Continuând pe acelaşi ton, Zemmour spune că dosarul „autonomiei strategice europene”, avansat de Macron, este o „himeră”. „Apărarea europeană se numeşte NATO şi armata care apără Europa se numeşte armata americană. Problema este că Emmanuel Macron vrea să facă cu orice preţ apărarea europeană în numele himerelor sale ideologice, cu toate că sacrifică armata franceză, cu toate că sacrifică industria militară franceză”, este de părere el.

Zemmour îl acuză totodată pe Macron că „se supune Statelor Unite şi sacrifică politica externă franceză”. El dă ca exemplu în acest sens scandalul cu privire la locul Franţei în Consiliul de Securitate al ONU. La 22 septembrie, The Telegraph a publicat un articol potrivit căruia Franţa ar fi dispusă să-şi ofere locul de membru permanent în Consiliul de Securitate pentru Uniunea Europeană. Preşedinţia franceză a deminţit categoric această insinuare. Dar Eric Zemmour crede în ce scrie The Telegraph, văzând în articolul respectiv o încercare de testare a opiniei publice pe acest subiect. „Va fi un scandal, o crimă împotriva Franţei”, avertizează el.

Inamic politic pentru Macron şi Le Pen

LREM, partidul progresist înfiinţat de Macron, vede deja în Zemmour un „inamic politic”. Reuniţi la Avignon în weekendul trecut, membrii LREM l-au calificat pe jurnalist drept un „rasist” şi un „aventurier respingător”. „Este un inamic politic, îl vom considera ca atare şi îl vom combate”, a declarat Christophe Castaner, liderul fracţiunii parlamentare a LREM.

Marine Le Pen şi partidul său Adunarea Naţională se uită de asemenea cu îngrijorare către prestaţia lui Eric Zemmour, în condiţiile în care jurnalistul se situează în mod independent pe acelaşi eşichier politic. Ori, dată drept mare favorită la accederea în turul doi, împreună cu Emmanuel Macron, Le Pen a scăzut la 15% în intenţiile de vot, adică pe trei, după înmulţirea zvonurilor cu privire la intenţia lui Zemmour de a deveni preşedinte al Franţei.

Unii simpatizanţi ai Adunării Naţionale propun chiar promovarea unei alte candidaturi în locul celei a lui Marine Le Pen ca soluţie de recuperare a distanţei faţă de Eric Zemmour. „Ar trebui să-i cedeze locul lui Joan Bardella. A venit timpul să lase locul tinerilor”, spune pentru Europe 1 Robert, un simpatizant al Adunării Naţionale, în timp ce desfăşoară o pancartă la Hénin-Beaumont, fieful lui Le Pen.

Cu toate că Eric Zemmour este mai apropiat opiniilor lor decât Emmanuel Macron, simpatizanţii Adunării Naţionale spun că nu ar vota pentru el în al doilea tur, dacă va fi cazul. „Zemmour este un personaj media. Nu îl văd ca preşedinte al republicii”, explică Gilles. „El vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte şi atât. Marine Le Pen, în schimb, are multe soluţii pentru problemele francezilor”, adaugă acest simpatizant.

Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen, spune însă că va vota pentru Zemmour, dacă va candida la preşedinţie. „A urcat pe baricadă spunând lucruri pe care nimeni nu îndrăzneşte să le spună, în afară de mine. E greu să-l faci nazist sau fascist. Iar asta îi dă o mai mare libertate”, consideră Le Pen, în vârstă de 93 de ani, condamnat în 2018 de Curtea de Casaţie după ce afirmase în aprilie 2015 că existenţa camerelor de gazare de la Auschwitz nu reprezintă decât un detaliu în istoria lumii

Jean-Marie Le Pen este un apropiat al lui Eric Zemmour încă din anii ’80 ai secolului trecut.

Dezbateri filosofice pe post de mitinguri de campanie

Luni seara, la Paris, o dezbatere între Eric Zemmour şi filosoful Michel Onfray, ţinută într-o sală de conferinţe plină de oameni, s-a simţit ca un miting de campanie, relevă Bloomberg.

Când gazda emisiunii, care a fost condamnată pentru incitare la ură rasială, a intrat pe scenă, mulţimea s-a ridicat şi a scandat: „Zemmour preşedinte!”. El a zâmbit.

Încă nu se ştie dacă Zemmour va candida. Are nevoie de semnăturile a 500 de primari. Însă suporterii săi s-au mobilizat deja în organizaţiile „Amicii lui Eric Zemmour” şi „Generaţia Z” pentru a strânge bani şi a se asigura că favoritul lor va deveni preşedinte al Franţei.

În timp ce Zemmour îşi promovează noua sa carte şi incită dezbaterile televizate, el reuşeşte să atragă alegătorii tradiţionali de dreapta şi rupe baza electorală a lui Marine Le Pen. Creşterea sa în sondaje, de la 15% la 17% în doar cinci zile, ar putea să o facă pe Le Pen să-şi ia gândul de la o confruntare cu Macron în al doilea tur.

În timpul dezbaterii de luni seara, Zemmour a exclus ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, apreciind că ar fi o mişcare nepopulară pentru alegătorii francezi. El a cerut din nou închiderea frontierelor pentru migranţi şi deportarea migranţilor care comit infracţiuni. A susţinut, totodată, că Franţa se află într-o „atmosferă” de război civil şi a sugerat ideea înarmării cetăţenilor. A reiterat că islamul nu este compatibil cu democraţia franceză şi a spus că vrea să interzică numele care nu sunt catolice. Nu toată lumea din sală îl simpatiza. Unii participanţi la dezbatere, mai ales studenţi, au declarat că au venit din curiozitate.

În 2011, Zemmour a fost condamnat pentru discriminare rasială, iar în 2018 pentru răspândire de ură faţă de musulmani. Candidatura sa la preşedinţia franceză a fost evocată începând cu 2019. De atunci, emisiunea sa de pe CNews a înregistrat recorduri de audienţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite