Europa

articolul anterior articolul urmator

Cine este creierul din spatele planului Brexit al premierului britanic Boris Johnson

84
22 Aug 2019 12:47:50
Autor: Ştefana Radu
Dominic Cummings FOTO AFP
Dominic Cummings FOTO AFP

Marea Britanie aproape că a dezvoltat o obsesie pentru omul aflat în inima noului Guvern de la Londra. Acesta este recunoscut ca fiind un geniu politic şi unii cred că este cea mai importantă figură din executivul britanic. După trei ani de paralizie în privinţa Brexitului, el a promis că va petrece fiecare oră din zi pentru a scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, fie ce o fi.

Acest om nu este Boris Johnson, noul prim-ministru britanic, ci consilierul lui cel mai important, Dominic Cummings.
În timp ce Johnson a fost chipul campaniei oficiale pentru Brexit, „Vote Leave”, Cummings a fost creierul ei. El este creditat pentru crearea sloganului „Take Back Control” (Preluaţi din nou controlul). Odată un outsider în politică, Cummings este acum chiar în centrul eforturilor lui Johnson de a scoate Regatul Unit din UE, în două luni.

Pentru a-i face un profil cât mai apropiat de realitate, CNN a intervievat mai mulţi oficiali guvernamentali britanici şi foşti colegi ai lui Cummings. Majoritatea dintre ei au preferat să-şi păstreze anonimatul. 

Aproape toţi au căzut de acord asupra unui lucru care-l caracterizează pe Cummings – zelul său de a duce treaba până la capăt, cu orice preţ.

Succesul campaniei pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar s-a rezumat, în mare parte, la un mesaj simplu şi decizia de a transmite un mesaj atât de simplu i-a aparţinut lui Cummings.

„Ceea ce-l deosebeşte de mulţi oameni este concentrarea sa strategică incredibilă pe misiunea pe care o are de îndeplinit. Una dintre expresiile preferate ale lui Don este „nu te împotmoli în buruieni”, spune Gisela Stuart, un fost parlamentar din opoziţie, care a prezidat campania „Vote Leave" (Votaţi ieşirea).

Cummings, în vârstă de 47 de ani, nu este genul de persoană asociată în mod normal cu politica de la nivel înalt. În ciuda faptului că şi-a petrecut întreaga carieră muncind pentru politicieni conservatori şi pentru un think tank conservator, el susţine că nu a fost membru al niciunui partid politic şi detestă părţi mari din Partidul Conservator pe care acum îl slujeşte.

Cummings a declarat public că a trebuit să fie convins pentru a conduce campania de ieşire a Marii Britanii din UE. „Nu eram extrem de nerăbdător să fiu parte din asta”, a spus el în 2017, adaugând că s-a săturat de lupta din interiorul Partidului Conservator pe tema Brexitului.

Cummings evită în general să ajungă în atenţia publicului. Are o reputaţie de a fi irascibil şi excentric, având o inteligenţă ieşită din comun şi detestând în general elitele politice.

Un prieten apropiat al său a declarat: „Toţi şarlatanii şi escrocii îi curtează pe oamenii din fruntea partidelor lor. Se uită toţi la Dom pentru că el face ceea ce voiau ei să facă. Problema e că-s doar carcasă. Dom este substanţa”.

În ciuda faptului că de când a ajuns în Downing Street, Cummings a încărcat toţi consilierii cu multă muncă şi pregătire pentru Brexit, este greu de găsit pe cineva care să spună ceva negativ despre consilier. Mulţi oameni din administraţie şi consilieri speciali au spus că după ce fostul premier Theresa May a eşuat în mod repetat să obţină ieşirea Marii Britanii din UE, hotărârea de a ieşi din blocul comunitar pe 31 octombrie, fie ce o fi, le-a oferit un nou scop.

Mulţi dintre foştii săi colegi au explicat că dispreţul lui Cummings faţă de clasa conducătoare vine din credinţa sa că elita politică a ignorat masele. În 2017, Cummings a ţintit în mod deosebit Partidul Conservator, susţinând că mare parte din public consideră că „este condus de oameni cărora practic nu le pasă de oameni ca mine... Sunt trist să spun că publicul are dreptate”.

Şi această viziune directă este ceea ce mulţi admiră la Cummings şi-i determină să treacă cu vederea defectele  sale. „Este excentric, este ieşit din comun, dar niciodată, din experienţa mea, nu greşeşte”, a spus un membru al Partidului Conservator care a lucrat cu Cummings în coaliţia de guvernare din 2010-2015. „Judecata sa politică este excepţională... toţi cei care sunt de partea opusă ar trebui să se sperie”.
Însă oricât de popular ar fi Cummings acum, unii consideră că felul său de lucru nu este sustenabil. „Aş spune că se pricepe foarte bine să îndeplinească un scop pe termen scurt şi să treacă prin tot ca să obţină acest lucru. Nu sunt convins că va rămâne în guvern pe termen lung”, a declarat unul dintre colegii săi.

Cummings este un paradox pe care chiar şi Machiavelli l-ar înţelege cu greu. El e în acelaşi timp iubit, temut şi respectat. Oamenii care nu sunt de acord cu metodele sale nu-i pot nega geniul şi îşi doresc în sinea lor ca el să fie de partea lor. Şi în ciuda carierei sale de respingere a elitelor politice, continuă să aibă succes.

Este demn de menţionat faptul că în 2016, campania „Leave” părea perdantă. Nimeni nu credea că Cummings ar putea obţine o victorie pentru campania de ieşire a Marii Britanii din UE. Şi chiar şi după ce Regatul a votat în favoarea divorţului, ideea părăsirii blocului comunitar fără un acord era de neimaginat. În prezent, pare a fi cel mai probabil rezultat. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

84 Comentarii

g i
22.08.2019, 13:19:16

Stefana fata tatii , cand mai traduci ( aproape mot a mot) articole apărute in The Independent cu o zi înainte măcar schimba topica sau ordinea frazelor dacă vrei cu adevărat sa dai impresia ca scrii articole de politică externă , daca nu , scrie la final -conform Google Translate . Chiar așa de ingramaditi ai crezi pe cititori ? Adevărul parcă nu era Jurnalul Național sau A3

+12 (14 voturi)
Stan Papusa
22.08.2019, 13:20:41

De-a lungul intregii lor istorii, britanicilor nu le-au lipsit niciodata geniile. Din fericire, acestea mai au si bunul obicei sa-si faca aparitia la momentul oportun. Dominic Cummings pare a fi un astfel de "deus ex machina", este insa si meritul lui Boris Johnson ca stie sa-si aleaga consilieri de asemenea calibru.

-3 (9 voturi)
cloudvick
22.08.2019, 13:27:58

ehee...timpul trece dar mentalitatile raman in adn-ul uman. leprra asta de dominic, farage, le pen, salvini si multi altii in diferite timpuri si cu puterea in mana nu erau cu nimic diferit de nazisti

+4 (10 voturi)
Stan Papusa
22.08.2019, 13:30:11

De dragul obiectivitatii, poate mai consultati si alte publicatii in afara celor de extrema stanga, stimata Stefana Radu. Incercati Daily Telegraph, Spectator...Si faceti apel la serviciile unui traducator experimentat.

+1 (7 voturi)
Stan Papusa
22.08.2019, 13:35:16

Mi-as dori sa avem intr-o zi in România strategi cu macar 10% din valoarea unui Dominic Cummings si politicieni cu 10% din valoarea unui Boris Johnson sau Jacob Rees-Mogg. Romania ar deveni aproape un mic paradis. Inca mai sper - speranta moare ultima!

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (84)