Cine ia deciziile cu adevărat mari pe perioada preşedinţiei României la Consiliul European. Interviu cu reprezentantul PE la Washington, Nicolae Ştefănuţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Foto: Digi 24
Sursa Foto: Digi 24

Guvernarea PSD-ALDE care asigură preşedinţia Consiliului European nu are maturitatea şi priceperea politică ca să poată gestiona dosarul BREXIT-ului, a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnaliştii.ro Nicolae Ştefănuţă, diplomat comunitar care asigură legătura dintre forul european şi Congresul american.

Care sunt cauzele care au determinat Brexitul şi au condus la referendumul care a pus sub semnul întrebării soliditatea UE? Are cumva legătură cu binomul franco-german sau cu influenţa mascată a propagandei „trolilor lui Putin” din societatea britanică?

Nicolae Ştefănuţă: Marea Britanie a fost mereu aparte în Uniunea Europeană. De la intrarea în 1973, Marea Britanie a făcut-o pentru raţiunile practice, pentru libertăţile economice şi comerciale ale Comunităţilor, nicidecum dintr-un spirit de unitate europeană sau dintr-o dorinţă de uniune politică.

Nu spun aceste lucruri pentru a justifica cumva demersul Marii Britanii, ci doar pentru a încadra corect problema. Dacă vom izola Brexit ca un simplu rezultat al dezinformării, ne vom amăgi şi vom simplifica prea mult problema.

Cred, din păcate, că Brexit a fost cauzat şi de motive reale, obiective, pe de o parte, de structura aparte a Regatului, iar pe de alta, de nemulţumirea cetăţenilor faţă de ceea ce au perceput ca supra-reglementare şi pierdere de suveranitate. Deci, lecţia pentru UE şi pentru noi toţi este să fim atenţi la cetăţean, la nevoile şi la felul în care înţelege el Europa unită, altfel riscăm să-l pierdem.

Dincolo de asta însă, da, pe fondul unui curent de nemulţumire, cei cointeresaţi, în special Rusia, au pompat resurse serioase să contribuie la acest rezultat. Am văzut undeva că numai pentru operaţiunea Brexit s-au folosit 150.000 de conturi false de Twitter.

Cum îi va influenţa Brexitul pe românii care trăiesc şi muncesc în Anglia? Să ne aşteptăm la o politică dură de expulzare a acestora şi la reintroducerea vizelor?

Theresa May a spus pe 23 ianuarie că nu va exista Brexit fără o înţelegere cu Bruxellesul, consecinţele fiind prea grave în cazul unui Brexit dezorganizat. Iar în cadrul unui deal (acord), drepturile cetăţenilor europeni de pe continent, deci şi ale românilor, sunt sacrosancte.

Aşadar, fără drepturi asigurate, nu există Brexit din punctul de vedere al UE.

Citeşte interviul complet pe Jurnalişti.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite