VIDEO Mario Bergoglio este noul Papă. Este primul Suveran Pontif iezuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Suveran Pontif
Noul Suveran Pontif

Argentinianul de origine italiană Mario Bergoglio, care a fost ales noul Papă, a ieşit a Balconul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Bergoglio nu se număra printre favoriţii în cursa pentru Sfântul Scaun, însă, la Conclavul din 2005, el a ocupat al doilea loc ca număr de voturi, fiind depăşit de Joseph Ratzinger, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea.

Bergoglio a devenit astfel primul Papă care foloseşte numele Francisc, Este, totodată, şi primul iezuit care ocupă această funcţie. 

Noul Papă a binecuvântat credincioşii:

 Vă mulţumesc pentru rugăciunile voastre. 

Primele cuvinte ale noului Papă către credicincioşi:

„Să ne rugăm pentru noi, unii pentru celălalţi. Vă doresc ca această călătorie pe care o începem în această seară să fie binecuvântată. 

Salut acest oraş minunat. 

Aş vrea să vă ofer binecuvântarea mea, dar aş vrea mai întâi să vă rugaţi lui Dumnezeu pentru mine, să-i cereţi să mă binecuvânteze”

„Vă mulţumesc pentru primirea călduroasă. Aş vrea să ne rugăm pentru Benedict al XVI-lea cel emerit, fie ca Dumnezeu să-l binecuvânteze.” 

Acesta continuat cu Tatăl Nostru şi Rugăciunea Fecioarei Maria. 

Cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran a apărut la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican pentru a anunţa cine este noul Papă. Noul Suveran Pontif este argentinianul Jorge Mario Bergoglio.

Mesajul tradiţional rostit de acesta a fost:

„Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Mario Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem  Bergoglio, Qui sibi nomen imposuit Francesco."

„Vă anunţ o mare bucurie: avem un Papă. Cel mai eminent şi cel mai evlavios Domn, Domnul Jorge Mario, cardinal al Sfintei Biserici Romane Bergoglio, care îşi ia numele Francesco”.

În vârstă de 76 de ani, Bergoglio este un intelectual iezuit, care călătoreşte cu autobuzul şi are o atitudine practică faţă de sărăcie: atunci când a fost numit cardinal, Bergoglio a convins sute de argentinieni să nu vină la Roma pentru a-i celebra numirea şi, în schimb, să doneze banii de bilete persoanelor sărace. 

A fost unu oponent ferm al deciziei Argentinei de a legaliza căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010, argumentând că toţi copiii au nevoie să li se garanteze dreptul de a fi crescuţi şi educaţi de un tată şi o mamă. A fost numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea în februarie 2001. 

Francisc este primul Papă care foloseşte numele Francisc, Este, totodată, şi primul iezuit care ocupă această funcţie. 

Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut pe 17 decembrie 1936 in Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, iar in 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de către Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano.

Noul Suveran Pontif provine dintr-o familie de italieni. Tatăl  Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi mama Regina. Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.

În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús, mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.

A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).

A absolvit seminarul din Villa Devoto, iar apoi a intrat in Societatea lui Isus, la 11 martie 1958. A obţinut licenta în filosofie la Maximo Colegio San Jose din oraşul San Miguel.

Şi-a început apoi cariera didactică, predând literatura si psihologia. 

A devenit ector al seminarului din San Miguel datorită abilităţilor de lider. 

A ocupat mai multe pozitii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latină şi al Consiliului Familiei. S-a făcut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar şi angajamentul faţă de justiţia socială. 

Ultimul papă care şi-a ales un nume original înaintea Papei Francisc I a fost Papa Lando, al cărui pontificat a durat doar un an, din 913 până în 914, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică de miercuri.

Lando a fost ultimul papă care şi-a luat un nume care nu a mai fost folosit până atunci, în timp ce Ioan Paul I, în 1978, a combinat două nume folosite anterior într-unul nou.

Bergoglio preia Biserica Catolică într-o perioadă tulbure şi se va confrunta cu multe provocări. 

Fum negru: cardinalii nu au reuşit nici astăzi să aleagă următorul Papă


LISTA „PAPABILILOR”

Demisia fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, făcut de Papa Benedict al XVI-lea, aprinde veşnica discuţie a succesorului. „Papabilii” vin din toate colţurile lumii, însă profilul viitorului Papă nu este foarte clar. 


Care au fost cel mai scurt şi cel mai lung conclav din istoria catolicismului

Conclavul pentru alegerea noului papă care se desfăşoară acum la Vatican reuneşte 115 cardinali eligibili pentru a vota, astfel încât la sfârşitul ritualului, unul dintre aceştia va fi ales noul suveran pontif. Însă durata unui conclav era întotdeauna necunoscută, cardinalii fiind izolaţi de lumea exterioară, şi a durat de la o zi până la aproape doi ani.


FOTOGALERIE Mii de pelerini au aşteptat în ploaie pentru a vedea fumul care a ieşit pe coşulCapelei Sixtine

Mii de pelerini au aşteptat marţi în Piaţa San Pietro pentru a vedea dacă fumul care urma să iasă pe coşul aflat deasupra Capelei Sixtine va fi alb sau negru. Pe lângă credincioşi, sute de feţe bisericeşti au mers la Vatican, de unde nu au lipsit nici activistele Femen, care au profitat de ocazie pentru a protesta pentru drepturile femeilor.


Vaticanul a dezvăluit secretul fumului ce iese pe coşul Capelei Sixtine 

Celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Raiduri antimafie în dioceza cardinalului favorit în cursa pentru Sfântul Scaun

Cu doar câteva ore înainte de începerea Conclavului, poliţiştii italieni au descins într-o serie de raiduri în dioceza arhiepiscopului Angelo Scola, favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun.


Două militante Femen au protestat topless în piaţa Sfântul Petru în timpul conclavului

Două militante feministe au manifestat pentru scurt timp marţi seară, cu bustul gol, în piaţa Sfântul Petru, în timp ce cei 115 cardinali se aflau în capela Sixtină pentru a alege noul papă.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Biserica Catolică, în cifre. Câţi credincioşi aşteaptă fumul alb

Lumea numără aproape 1,2 miliarde de catolici, dintre care peste un milion de preoţi, călugări şi călugăriţe, conform celor mai recente date ale Anuarului Statistic al Bisericii, actualizat la 31 decembrie 2010.


De unde vine tradiţia Conclavului în Biserica Catolică

Conclavul pentru alegerea unui papă, din latinescul "cum clave", ce se referă la o sală încuiată altădată cu cheia, în care se reuneau cardinalii, este o instituţie veche ce datează din secolul al XIII-lea.


INFOGRAFIE Cum se desfăşoară procesul pentru alegerea următorului papă

Cei 115 cardinali electori vor urma, începând de marţi, 12 martie, ziua începerii conclavului, un ritual de vot marcat de o mare solemnitate, pentru alegerea viitorului papă, relatează AFP.Desfăşurarea alegerilor este stabilită în cele mai mici detalii în Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Ioan Paul al II-lea în 1996.


Cifrele din spatele Conclavului pentru alegerea următorului suveran pontif

Colegiul cardinalilor numără 207 membri, dar doar 115 dintre ei urmează să participe la alegerea viitorului Papă. Doar cardinalii care au mai puţin de 80 de ani la deschiderea perioadei "sede vacante", la 28 februarie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, sunt autorizaţi să voteze.


Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în câteva ore

Biserica Catolică, ce traversează o situaţie inedită din cauza primei demisii a unui papă în 700 de ani, va alege în această săptămână un Suveran Pontif care să poată înfrunta numeroase provocări, cum ar fi laicizarea societăţii, persecutarea creştinilor sau scandaluri interne.


Live video from your Android device on Ustream

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite