Europa

articolul anterior articolul urmator

Cine este regina Mathilde, logopeda de viţă nobilă supranumită „Lady Di” a Belgiei

7
21 Jul 2013 20:49:12
Autor: Răzvan Cârcu
Mathilde d’Udekem d’Acoz, regina Belgiei FOTO Reuters
Mathilde d’Udekem d’Acoz, regina Belgiei FOTO Reuters

De când s-a căsătorit cu prinţul Filip, în decembrie 1999, Mathilde d’Udekem d’Acoz (40 de ani) sau, mai simplu, regina Belgiei, a reuşit să crească interesul poporului belgian pentru familia regală, devenind cap de afiş al tuturor evenimentelor din calendarul social şi politic al ţării.

Dacă ar trebui să descriem perfecţiunea în interiorul monarhiilor europene, fără îndoială Mathilde a Belgiei  ar avea destule atuuri ca să-şi adjudece titlul, scriu cei de la „Hoy”. Fiica contelui Patrick d'Udekem d'Acoz şi a contesei Anna Maria Komorowska, Mathilde este singura regină de sânge nobil de pe vechiul continent şi, totodată, cea mai tânără. După încoronarea Maximei din Olanda, belgianca este a doua prinţesă care accede la un tron european în acest secol.

Născută la 20 ianuarie 1973, în localitatea Uccle din regiunea Bruxelles, a avut parte de o educaţie tradiţională: şcoala primară la Bastogne (sud-est), studii secundare la Institut de la Vierge Fidčle din Bruxelles şi specializare în ortofonie. În 1995, şi-a deschis primul cabinet de logopedie pentru copii la Bruxelles. Chiar dacă s-a măritat cu prinţul moştenitor la Belgiei, Mathilde a ţinut să-şi termine studiile începute când cei doi s-au cunoscut; astfel, în 2002, a obţinut o diplomă în psihologie, distincţie primită cu menţiunea „magna cum laude” din partea Universităţii Catolice din Louvain.

Cea pe care revista „Vanity Fair” o descrie ca pe o femeie „minunată, proaspătă şi stilată” nu a făcut niciun pas greşit fie că se ocupă de drepturile femeilor şi copiilor din Belgia, fie că se întâlneşte cu membri ai familiilor regale din lume, unde eleganţa ei naturală nu trece neobservată, scrie duminică agenţia France Presse, aliniindu-se zecilor de instituţii de presă care o laudă pe această „Lady Di” a Belgiei.

Mathilde a ajuns în atenţia presei după ce prinţul Filip a anunţat că s-au logodit. Fuseseră atât de discreţi, încât presa ajunsese să speculeze că ar fi vorba despre o căsnicie aranjată. Cei doi au închis gura criticilor la începutul lui decembrie 1999, când au spus „Da” în catedrala Sfinţilor Mihai şi Gudula din Bruxelles, părând extrem de îndrăgostiţi.

Aproape instantaneu, belgienii s-au îndrăgostit de Mathilde. Adorată de milioane de oameni, soţia noului rege al Belgiei şi-a cucerit poporul prin eleganţă, discreţie şi carismă. La 14 ani de la declanşarea „mathildomaniei”, proaspăta regină rămâne, la 40 de ani, aceeaşi tânără femeie drăguţă, prietenoasă şi elegantă, relaxată în faţa camerelor de luat vederi, spre deosebire de soţul ei, cu 13 ani mai în vârstă, care pare stângaci în faţa acestora.

Noua regină a Belgiei vorbeşte fluent franceza, flamanda, engleza şi italiana şi până ieri purta titlul de ducesă de Brabante, titlu rezervat pentru moştenitorii tronului. Fiindu-i aproape mereu soţului ei, Mathilde s-a transformat în cea mai bună ambasadoare a regatului ei.

În 2006, ea a pozat zâmbind alături de Nelson Mandela, vizibil încântat, în timpul uneia din numeroasele misiuni economice conduse de prinţul Filip pentru a promova imaginea Belgiei în străinătate. Ea a vizitat de asemenea multe ţări din sud împreună cu UNICEF, UNAIDS şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deşi umblă mai tot timpul în lumea largă, acasă o aşteaptă patru copii: Elisabeth(12 ani), care îi va succede tatălui ei la tron, Gabriel (9 ani), Emmanuel (7 ani) şi mezina familiei, Eleonore (5 ani). În privinţa educaţiei celor patru copii, Mathilde a adus o notă de modernitate casei regale belgiene. Elisabeth şi fraţii ei „sunt educaţi în context multilingv” şi au în anturaj „copii din multe clase sociale”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Herr Hoher
21.07.2013, 20:55:07

.....SCRIE cei de la "Hoy". Mamaaaaa!!!!!! Unde esti Cartianule unde esti Patriciule sa vedeti ce s-a ales de ziaru' vostru "quality"?

-1 (3 voturi)
Herr Hoher
21.07.2013, 22:51:34

OK, ai dres-o Carcule. Mai bine mai tarziu.... da' scuze nu tot ti-ai cerut. Vad ca mi-ai dat si un minus.

-1 (1 vot)
Dan Georgescu
21.07.2013, 21:23:29

hehe, in plus vorbeste flamanda si olandeza :) asta suna parca ra zice ca vorbeste germana si austriaca :D

+1 (1 vot)
Iris IRIS
21.07.2013, 21:27:46

Bravo Adevarul ! Mi-a placut continuitatea realista a fotografiilor pe pagina evenimente : Majestatea Sa Regina Belgiei si mai jos ...ha ha ha prishidintili pi Muntele Gaina !

+1 (1 vot)
Alexa Alexandru
21.07.2013, 23:36:29

Flamanda nu o vorbeste fluent. Si nu toate partidele din Flandra sunt de acord cu casa regala. Primul pas este tragere pe linie moarta a monarhiei ( numai rol protocolar ), apoi desfiintare. Cred ca vorbeste si poloneza, ca maica-sa e poloneza.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările